Mekalister: Donosioci odluka da stave budućnost CG ispred političkih interesa i prestanu sa podjelama i netolerancijom

"Mnogi su primijetili i planove rekonstrukcije Vlade i očekujemo da će promjene biti sprovedene u skladu sa mjerodavnim postupcima i demokratskim standardima i putem inkluzivnog i konstruktovnog dijaloga te da će sve strane preuzeti odgovornost kako bi se Crna Gora kretala naprijed na putu ka EU", rekao je Mekalister

13220 pregleda 17 komentar(a)
Mekalister, Foto: Evropski parlament
Mekalister, Foto: Evropski parlament

Iako su se u Crnoj Gori smirile napetosti zbog događaja na Cetinju početkom septembra, evropski poslanici i dalje očekuju od vlasti da istraži svo nasilje nad učesnicima protesta, kao i nad policijskim službenicima, rekao je šef Spoljnopolitičkog odbora (AFET) u Evropskom parlamentu, Dejvid Mekalister.

Na sjednici AFET-a danas je raspravljano o situaciji u Crnoj Gori i događajima na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikaija.

"Mnoge nas brine sitaucija u Crnoj Gori još pamtimo uznemirujuće događaje sa Cetinja 4. i 5. septembra, tražio sam raspravu o ovome... Donosioci odluka zemlje, koja se smatra vodećom u evropskim integracijama moraju staviti budućnost Crne Gore iznad svojih političkih interesa i prestati sa etničkim i vjerskim podjelama i netolerancijom. Mnogi su primijetili i planove rekonstrukcije Vlade i očekujemo da će promjene biti sprovedene u skladu sa mjerodavnim postupcima i demokratskim standardima i putem inkluzivnog i konstruktovnog dijaloga te da će sve strane preuzeti odgovornost kako bi se Crna Gora kretala naprijed na putu ka EU", rekao je Mekalister.

Direktor Službe za vanjske poslove EU Marko Makovec rekao je da je ustoličenje Joanikija pokazalo da je potreban širi dijalog i saradnja, kao i da postoje politička miješanja iz susjednih zemalja, što još više kompikuje situaciju u Crnoj Gori.

"Nakon ustoličenja blisko pratimo razvoj događaja, postoji mogućnost raspuštanja Vlade. Nakon ustoličenja premijer je htio razriješiti direktora policije , ali mislimo da se to neće dogoditi, mislimo da je to nevjerovatno", kazao je Makovec.

Rekonstrukcija Vlade, kako je dodao, dodatno komplikuje već složenu siuaciju i vodi Crnu Goru dalje od EU i pregovori o tome su podijelili glavne partije na vlasti, što može podrivati put Crne Gore ka EU zato što mnoge reforme zahtijevaju većinu u parlamentu.

"Crnoj Gori treba više rezuatata u ključnim oblastima kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i sloboda medija. Takođe je važno da izbor novih članova Tužilačkog savjeta budu u skladu sa svim standardima kako bi oni bili politički neutralni i sposobni", rekao je Makovec.

On je kazao da brine još jedno pitanje – gubitak značajnih kapaciteta u javnoj administraciji zbog promjene Vlade.

"Vlada je zamijenila značajan broj viših funkcionera i stručnjaka u široj javnoj administraciji što je oslabilo administrativne kapacitete Crne Gore. Međutim, postoji pozitivan znak, Crna Gora još ima 100 odsto usklađenje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i to je bitan test opredjeljenja Vlade da će slijediti evropske integracije. Crna Gora takođe doprinosi stabilnosti u regiji, a nazadovanje može imati posljedice u regionalnom kontekstu", naveo je Makovec.

Ketrin Vent iz Službe za vanjske poslove EU podsjetila je da više od 70 odsto građana Crne Gore želi da vidi državu u EU što je i strateško opredjeljenje vlasti.

"Zemlja još prolazi izazovnu političku tranziciju nakon izbora, postoji duboka polarizacija između vladajuće većine i opozicije. Mržnja i povjerenje su pogoršale političke podjele, uključujući i unutar Vlade. Naša poruka je da Crna Gora ne dopusti da skrene sa puta ka EU", kazala je Vent.

Ona je rekla da su pred Crnom Gorom izazovi kao što je nedostatak političkog dijaloga.

"Crna Gora nema funkcionalan parlament, jer postoji trajni bojkot, i samim tim nema većine. Kao rezultat imaju oko 60 zaostalih predloga zakona, a neki od njih su ključni da bi Crna Gora napredovala u usklađivanju sa tekovinama EU", rekla je Vent.

Ona je dodala da nema prečica u pristupanju, zato se zakoni moraju primjenjivati rigoroznije.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula izrazio je zabrinutost zbog usporavanja integracija zemlje.

"Vlada nije uspjela da održi tempo u procesu pristupanja posljednje godine, a što se i vidi u najnovijem izvještaju EK. Za pravosudne i izborne reforme potrebna je kvalifikovana većina. Dakle sve što se može tumačiti kao razlog za produbljivanje tenzija i polarizaciju treba izbjegavati. Postoji visoka polarizacija što se odražava na aktuelni parlament, kao i na sukob u vladajućoj većini a to utiče na stabilizaciju zemlje. Crna Gora treba da izbjegne da se sadašnja situacija zabetonira", istakao je Picula.

Klemen Grošelj rekao je da se čini da su izgubljene prilike, desili su se izbori koji su naglasili duboku podijeljenost i polatizaciju koja se širi, što se vidjelo prilikom ustoličenja mitroplita.

"Vidjeli smo i epizodu sa kineskim dugom, a EU se ponaša kao patuljak. Nećemo dopustiti da Crna Gora postane još jedna neuspjela priča na Zapadnom Balkanu", poručio je Grošelj i dodao da mogu za početak da posreduju između polarizovanih strana.

Najvažnija pitanja koja su, kako je dodao, izvor polarizacoje su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i EU mora podržati lokalne aktere.

"Crna Gora je relativno mala zemlje, a EU može od toga učiniti uspješnu priču koja je potrebna Zapadnom Balkanu", rekao je Grošelj.

Tomas Vajc vidi poteškoće da se zadrži međunarodna podrška Crnoj Gori i Vladi zbog ovoga što se događa.

Podsjetio je da postoji sporazum između tri vladajuće koalicije, koji je potpsian nakon izbora prošle godin, što sad u pitanje dovode dva partnera – Demokratski front i Demokrate.

"To stavlja u opasnost ne samo opstanak Vlade nego i napredak prema EU... DF bojkotuje sad parlament, to je nedogovorno i nezrelo da bojkotuju parlamentarnu većinu kojoj pripadaju", kazao je Vajc i dodao da nijesu uspjeli napraviti korak od populističke opozicije do odgovorne vlasti.

Makovec je, odgovarajući na pitanja evropskih poslanika, rekao da je na Zapadnom Balkanu problem uplitanja sa strane državnih i nedržavnih aktera, odnosno organizovanog kriminala koji je veliki u regiji.

"Neke od trećih zemalja koriste nestabilne zemlje da sprovode svoje politike i u visoko polarizovanom društvu u Crnoj Gori nastoje osnažiti svoje pozicije. Imamo naznake da Rusija uveliko utiče kroz određene političke stranke, sve više se upliće susjedna Srbija, posebno kroz kupovinu medij. Što se tiče crkve moram ponoviti stav da Crna Gora kao suverena država ne smije dopustiti da se crkva miješa u izvršnu vlast", rekao je Makovec.

Mekalister je najavio da će misija AFET-a u decembru posjetiti Crnu Goru, što će kako je kazao, doći u pravo vrijeme jer je potrebno dati podršku i prenijeti važne poruke političarima u Podgorici.

Bonus video: