Krivokapić: Želimo najbolje odnose sa Srbijom i zajedničku budućnost u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je za Srbiju Crna Gora najbliža država

35600 pregleda 36 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Odnosi između Crne Gore i Srbije moraju biti bolji, kvalitetniji i intenzivniji, u skladu sa interesima svih naših građana, kazao je premijer Zdravko Krivokapić nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Krivokapić je naveo da je sastanak sa Vučićem protekao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi.

Iz Vlade je saopšteno da posjeta premijera Srbiji predstavlja pozitivan impuls za intenziviranje saradnje dvije zemlje, ali i jasan signal međunarodnoj zajednici da u regionu postoji kapacitet za prevazilaženje eventualnih otvorenih pitanja dijalogom i u zajedničkom interesu, poruka je prvog susreta dvojice zvaničnika.

Krivokapić je zahvalio na gostoprimstvu i toplom dočeku i naglasio da Crna Gora želi najbolje odnose sa Srbijom i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.

Vučić je, dodaju iz Vlade, poželio dobrodošlicu Krivokapiću i kazao da je za Srbiju Crna Gora najbliža država. Izrazio je očekivanje da će u budućnosti susreti između zvaničnika dvije zemlje biti češći i intenzivniji.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim ekonomskim prilikama i izazovima koje na planu ekonomskog oporavka zemalja Zapadnog Balkana i regiona u cjelini. Vučić je istakao da se obje države suočavaju sa energetskim izazovima i da je u tom smislu neophodno pripremiti ozbiljnu strategiju za njihovo prevazilaženje.

Krivokapić je izrazio uvjerenje, kako je saopšteno, da će se odnosi Crne Gore i Srbije, u smislu ekonomske saradnje, intenzivirati u narednom periodu i kao takvi doprinijeti postpandemijskom oporavku privrede i stabilizaciji ukupnih prilika. U tom smislu, investicije iz Srbije su više nego dobrodošle, kazao je on.

„Odlučni smo da radimo na snaženju standarda građana kao osnovnom preduslovu daljeg napretka. U tom kontekstu pripremili smo plan ekonomskog oporavka 'Evropa sad', a paralaleno sa tim moramo raditi na snaženju infrastrukture, kako bismo obezbijedili diverzifikaciju privrednih aktivnosti, smanjili uvoznu zavisnost i otvorili kvalitetna radna mjesta“, kazao je premijer.

Istaknuta je obostrana potreba realizacije ideje o povremenom održavanju zajedničkih sjednica dvije vlade, koja postoji odranije, radi intenziviranja ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Takođe je naglašen značaj izgradnje auto-puta, a premijer Krivokapić je izrazio jasnu namjeru Crne Gore da nastavi sa izgradnjom preostalih dionica auto-puta, do granice sa Srbijom.

Vučić je najavio da će i Srbija sa svoje strane sigurno završiti dionicu auto-puta do Duge Poljane, kao i da će raditi na modernizaciji svog dijela željezničke pruge Beograd – Bar, dodaju iz Vlade.

Na sastanku je ocijenjeno da su obje zemlje posvećene evropskim integracijama, te da je na tom planu razmjena iskustva i podrška susjednih zemalja od ključnog značaja za nastavak integracionog procesa.

"Sastanak je završen sa željom da se saradnja između Crne Gore i Srbije, na svim poljima, dodatno osnaži u interesu građana obje zemlje i naše zajedničke evropske budućnosti", zaključuje se u saopštenju.

Vučić je na Instagramu ranije objavio da je poželio dobrodošlicu "predsjedniku Vlade Republike Crne Gore". Ustavom koji je proglašen 22. oktobra 2007. godine promijenjen je naziv države - Republika Crna Gora od tada ima zvaničan naziv Crna Gora.

Premijer boravi u dvodnevnoj u posjeti Srbiji na poziv predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Krivokapić je kazao da je cilj njegovog dolaska unaprjeđenje saradnje sa Srbijom.

Vučić je poručio, prilikom sinoćnjeg susreta sa Krivokapićem, da Srbija i Crna Gora mogu i moraju bolje da sarađuju.

Krivokapić je juče položio vijenac pored spomen-ploče ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

U Crnogorskoj kući u Beogradu sastao se i sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije u Srbiji i 32 nerezidentna ambasadora.

Bonus video: