Krivokapić i Brnabić: Posjeta da pokrene bolje odnose dvije države

Premijerka Srbije kazala je, kada je u pitanju izručenje Svetozara Marovića, mora "provjeriti sa pravosudnim organima o čemu se radi", a da je sastanak sa Krivokapićem bio usmjeren na pozitivne stvari i ona one koje se brzo i lako mogu pokrenuti

45273 pregleda 57 komentar(a)
Krivokapić i Brnabić, Foto: Betaphoto
Krivokapić i Brnabić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.11.2021. 13:11h

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je, nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u Beogradu, kako se nada da će ta posjeta biti početak nove faze odnosa sa Vladom u Podgorici.

Krivokapić je, na pres konferenciji nakon sastanka, rekao da je najviše pažnje tokom razgovora posvećeno ekonomiji i uspostavljanju dobrih veza, te kako se nada da će njegova prva zvanična posjeta Beogradu biti dobar znak "nekog novog puta unaprjeđenja, prosperiteta", na zadovoljstvo građana dvije države.

Govoreći o auto-putu Bar - Boljare, kazao je da je Crna Gora "jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala 'slijepo crijevo' u povezivanju sa ključnim koridorima."

"Mi ćemo sve učiniti da u decembru 2027. dođemo do kontrolne tačke sa auto-putom koji ubrzano gradi Srbija, koja je napravila iskorak u tom dijelu infrastrukture. Ako nemate infrastrukturu, ne možete privući investitore", rekao je Krivokapić.

Kazao je da je najvažniji dio razgovora tokom njegove posjete Beogradu bio okrenutost ka budućnosti.

"Upravo je predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić na današnjem razogovru iskazao izuzetnu spremnost da u svakom smislu iskažemo ono što je najvažnije i da sve što radimo bude na obostranu korist dvije države i građana. To je naša obaveza. Opredijelili smo se da to bude strategija 'odmjerenog koraka'," kazao je Krivokapić.

Dodao je i da su u posljednje vrijeme preko medija dolazile "otrovne strijele" koje nikome ne trebaju."

"Treba da tražimo ono što nas spaja i obezbijedimo prosperitet dvijema državama i cijelom regionu", poručio je on.

Brnabić je rekla da mnoge stvari vezuju Crnu Goru i Srbiju i da po prirodi stvari dvije države trebalo da imaju najbolje odnose, te da su razgovori tokom protekla dva dana bili izuzetno pozitivni i konstruktivni.

"Nadam se da je ova prva zvanična posjeta početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će, osim obnove političkog dijaloga na najvišem nivou, rezultat posjete biti stabilniji i sadržajniji bilateralni odnosi", rekla je Brnabić.

Ona je Krivokapiću zahvalila što je "spremno i odmah" prihvatio poziv da posjeti Srbiju.

Podsjetila je da je i ranije imala priliku da se sretne sa Krivokapićem, i da su svaki put imali otvoren i konstruktivan razgovor o svim temama.

"Drago mi je da smo i danas, prilikom ove prve zvanične posjete, imali priliku da razgovaramo ponovo i prvi put zvanično, na političke i ekonomske teme, evropskih integracija, regionalne stabilnosti", kazala je Brnabić.

Krivokapić i Brnabić
Krivokapić i Brnabićfoto: Tviter/Zdravko Krivokapić

Kazala je da je ekonomija, zbog životnog standardna građana, uvijek jedna od najvažnijih tema kada se sastane sa Krivokapićem, jer je Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

"Cilj da što prije dovedemo ukupnu robnu razmjenu na milijardu eura, a da onda razgovaramo kako to da povećavamo", kazala je premijerka Srbije, podsjetivši da ukupne investicije iz Srbije u Crnoj Gori iznose oko 400 miliona eura.

Brnabić je poručila da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore.

"Treba u tom smislu da se držimo zajedno, radimo zajedno, kako da podržimo svakog partnera na Zapadnom Balkanu u smislu EU integracije".

Rekla je da je prenijela Krivokapiću i da je prioritet Beograda stabilan i povezan region, te da su u tom smislu odnosi sa Podgoricom važni za stabilnost regiona.

Sa pres konferencije
Sa pres konferencijefoto: Betaphoto

Brnabić je rekla da su razgovarali o nastavku auto-puta "Miloš Veliki" ka granici sa Crnom Gorom, kao i da je cilj modernizacija pruge Beograd - Bar.

Razgovarano je i o mogućnosti održavanja prve zajedničke sjednice dvije vlade. "Nastavićemo razgovore i nadam se da ćemo naći termin", kazala je Brnabić.

Pozvala je Krivokapića da razmisli o otvorenom pozivu koji Crna Gora ima za inicijativu "Otvoreni Balkan" i poručila da Crna Gora u Beogradu ima pouzdanog partnera.

Brnabić je ranije jutros upriličila, ispred Palate Srbija, svečani doček za Krivokapića, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dvije zemlje.

Krivokapić i Brnabić
Krivokapić i Brnabićfoto: Tviter/Zdravko Krivokapić

Rekla je da se nada da će uskoro i po prvi put zvanično posjetiti Podgoricu, kada dobije poziv.

Nedimović "često prekrši dres kod"

Brnabić je, na pitanje kakva je poruka poslata tim što je ministar Nedimović juče na aerodromu dočekao Krivokapića u farmericama i da li je time prekršio dres kod, kazala:

"Moja je greška jer je premijera trebalo da dočeka ministar Selaković, ali se zadržao u Atini i nije mogao stići na vrijeme. U posljednji trenutak smo odlučili da to bude Nedimović. On često prekrši dres kod, to je njegov manir. To nije nešto što je njemu lično posebno važno i čemu pridaje posebnu pažnju. Razumijem diplomatske protokole, ali nekad morate razumjeti i neke individualne, lične preference ljudi."

Kazala je da su se jutros čak i šalili i da je "na uobičajen njegov dres kod prilično sređen".

Brnabić je ocijenila da Vučić "nikome nije poklonio toliko pažnje" kao Krivokapiću tokom njegove posjete Beogradu.

"Ja se još jednom izvinjavam, svakako je moja greška. Ministar je bio zadovoljan i srećan što može da sačeka premijera Krivokapića, ali jeste moja greška. Prekršen je diplomatski protokol, ali ne sa lošom namjerom", kazala je.

Na pitanje da li su razgovarali o Temeljnom ugovoru, podsjetila je da je to pitanje u ingerenciji Srpske pravoslavne crkve, a ne nje kao premijera.

Krivokapić: Dobrodošlica više govori od toga da li je neko bio u farmericama ili ne

Krivokapić je kazao da je Nedimović tokom jučerašnjeg dočeka na aerodromu bio izuzetno srdačan i prijatan i da u tom dijelu tehničkog prijema nije obazirao kako ko izgleda.

"Ja znam da to u diplomatskom smislu može da predstavlja određenu poruku, ali njegova dobrodošlica više govori od toga je li bio u farmerkama ili nije".

O Maroviću i ambasadorima

Na pitanje Televizije Vijesti o izručenju Svetozara Marovića i da li Srbija i dalje insistira da njen ambasador u Crnoj Gori bude Vladimir Božović, a koji je ranije od strane Podgorice proglašen nepoželjnom osobom, Brnabić je kazala da postoji niz otvorenih i teških pitanja između dvije države i da je posjeta Krivokapića bila usmjerena na pozitivne stvari, i ona one koje se brzo i lako mogu pokrenuti.

"U tom smislu, kada tako gradite odnose, neka pitanja na prvim sastancima ne otvarate i ne pokrećete. Vjerujem da će se to riješiti vremenom, sada smo se fokusirali na pozitivne i konstruktivne stvari koje možemo da uradimo".

Rekla je da će Srbija prihvatiti ambasadora kojeg Crna Gora predloži, ko god da to bude, a da je pitanje Božovića "na terenu Podgorice" i da o tome nisu razgovarali.

Kada je u pitanju izručenje Marovića, Brnabić je rekla mora da "provjeri sa pravosudnim organima o čemu se radi."

"Zaista se nisam time bavila jer je to do nadležnih institucija, a ne mene kao premijerke. U tom smislu nemam dodatnu informaciju".

Krivokapić je, na pitanje o izručenju Marovića, rekao da "ne stavljaju ništa pod tepih".

"Uputili smo zvanični dopis, koji je bio možda i nepotreban, jer je jedan takav postojao, u kojem smo željeli da istaknemo dobru namjeru da se gospodin Marović vrati u svoju državu, da ima prava kao svako, posebno u dijelu medicinske zaštite, koja je sigurno predstavljala problem izručenja. Ne znam šta se u međuvremenu dešavalo i premijerka je jasno odgovorila na pitanje da to nije stvar vlade, već drugih institucija koje će o tome da se izjasne."

"Mi pokušavamo da zastupamo najbolje interese crne Gore, ali zašto bismo u prvoj posjeti, koja treba da pokrene čitav lanac dobrih odnosa, dobre namjere, povjerenja, postavljali pitanja koja možda nemaju odgovore sa kojima bi svi bili zadovoljni. Ja sam odlučio, u dogovoru sa premijerkom, da pričamo o onome što nas spaja i preskočimo ono što bi mogla biti mjesta nekih gorućih tema, a najbolje mislim da smo u Beču dobili odgovor - ako nekome nešto smeta, preskočite. I tako je bilo ovoga puta", rekao je Krivokapić.

Kazao je kako se nada da će prva zajednička sjednica dvije vlade biti krajem decembra ove, ili početkom januara iduće godine.

Krivokapić: Teško podnosim ucjene

Krivokapić je rekao da Vlada ima podršku "sve dok se nešto novo ne desi".

"Da bi se to novo desilo, moraju se pokrenute određene procedure koje to obezbjeđuju. Za novu Vladu i premijera treba da postoji saglasnost 41 poslanika, da li će to biti u skorije vrijeme ili ne, ja ne znam".

Rekao je da od stupanja na funkciju ima "opstrukciju koja je neprimjerena".

"Ako želimo da se igramo sa državom, dajte da se igramo. Sa državom ne može da se igra bilo koji političar, bez obzira na bilo koju podršku. Narod je važniji od bilo koje politike, a pogotovo političkih lidera koji zbog nedivljivosti pokušavaju da pokažu svoju moć".

Za Crnu Goru je, kako je kazao, najvažnije dati podršku procesu koji je pokrenula aktuelna Vlada.

"To su 'Evopa sad', 'Evropa ovdje' i 'Crna Gora odmah'. To je nešto što građani očekuju. Želio bih da ono što je volja građana bude preslikano i u ovoj Vladi, ali trenutno to nije moguće, jer bi to dovelo do zamjena, a ne do promjena. O toj priči sam na početku svog nastupa stalno govorio - ne želim zamjene, već promjene i reforme, drugačiji pogled koji ćemo imati, a on može da se desi ako svako bude radio svoj posao."

"Nikome ne smeta da donosi zakone u Skupštini koje predlaže ova Vlada a da ih oni dorađuju da budu bolji u korist građana. Mislim da je to jedna ucjena i hiljadu puta sam ponovio, moj mentalitet je takav da teško podnosim ucjene", kazao je Krivokapić.

Rekao je da je spreman za bilo kakav vid saradnje koja će unaprijediti rad Vlade i svih državnih institucija, kako bi ih ojačali i učinili takvim da građani imaju benefit od toga.

Bonus video: