INFOGRAFIK Kampanja za lokalne izbore: SDP trošio više od DPS-a

ASK: Za izbore na Cetinju najviše novca uložio SDP, Demokrate u Mojkovcu, a BS u Petnjici

31728 pregleda 14 komentar(a)
Sa lokalnih izbora na Cetinju 2017. godine (ilustracija), Foto: Filip Roganovic
Sa lokalnih izbora na Cetinju 2017. godine (ilustracija), Foto: Filip Roganovic

U kampanji za lokalne izbore na Cetinju najviše novca do sada je potrošila Socijaldemokratska partija (SDP), u Mojkovcu Demokratska Crna Gora, a u Petnjici Bošnjačka stranka.

To pokazuje privremeni izvještaj o troškovima izborne kampanje, koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Izbori u te tri opštine biće održani u nedjelju, 5. decembra.

Socijaldemokratska partija (SDP) je za reklamni materijal i spotove za izbornu trku u prijestonici imala trošak od 3.131 eura, koji je skoro u potpunosti isplaćen. U dijelu medijskog prestavljanja, oglasa i publikacija potrošili su 1.556 eura. Za usluge je Guglu plaćeno 185 eura, Fejsbuku 1.244 eura, dok Portalu pres još nisu isplatili 127 eura, pokazuju podaci ASK-a.

Troškovi goriva “Jugopetrolu” su ih koštali 200 eura. Za ostale troškove izborne kampanje, koji uključuju proviziju banci, reprezentaciju i materijalne troškove utrošili su 400 eura.

U Petnjici je SDP za reklamni materijal potrošila 128 eura, a za medijsko predstavljanje 127 eura.

Demokrate su za izbore na Cetinju za reklamne spotove i materijal ugovorili iznos od 1.016 eura. Od toga 800 eura za čokolade još nisu isplatili, dok je ostatak sume isplaćen za flaše i poklopce. Sa firmom “High marketing”i “Brain media” su potpisali ugovor, vrijedan 1.621 euro za bilborde, a novac treba da im isplate 15. decembra. Za lokalne izbore u Mojkovcu za reklamni materijal imaju trošak 400 eura, a za bilborde 874 eura. Demokrate za reklamni materijal, koji uključuje štampu cerade, čokolade, flaše, poklopce i vrećice za lokalne izbore u Petnjici imaju trošak od 214 eura.

Stara garda Liberalnog saveza je za izbore u Cetinju potrošila 721 euro za postere i flajere i 200 eura za sponzorisanje Fejsbuk objava. Trošak Socijalističke narodne partije (SNP) za izbore na Cetinju za reklamni materijal - upaljače, hemijske olovke i flajere, iznosi 232 eura. Taj iznos još nisu isplatili. Ta partija je za istu namjenu u Petnjici imala trošak od 116 eura, 80 eura za gorivo i 120 eura za ostale troškove.

Izborna lista Socijaldemekrata i Liberalne partije “SD – LP – vazda dosljedni Cetinju” je 1.106 eura potrošila za bilborde i oglašavanje na Fejsbuku, 500 eura za gorivo i 1.250 eura za hranu i piće.

Socijaldemokrate su u Petnjici potrošili 1.218 eura za, kako se navodi, organizovanje koktela.

Prema privremenom finansijskom izvještaju, DPS je za izbore na Cetinju potrošio 350 eura za troškove medijskog predstavljanja, oglasa i publikacija, Mojkovcu 350 eura, a u Petnjici 100 eura. Ugovor za sve tri opštine je sklopljen sa istom firmom “Infiniti marketing Podgorica”.

Ujedinjena Crna Gora za lokalne izbore u Mojkovcu ima trošak od 550 eura za reklamni materijal, a te troškove još nije isplatila.

Bošnjačka stranka za reklamne spotove i materijal u Petnjici ima ugovorene troškove u iznosu od 1.576 eura, koje još nije isplatila. Za ugostiteljske usluge treba da isplate 596 eura.

Donacije partijama uglavnom u uslugama

Demokrate su od donacija za potrebe izborne kampanje prikupile nepunih 1.000 eura, pokazuje izvještaj ASK-a. Sve one bile su u vidu usluga, a ne novca, pa je za potrebe izbora na Cetinju, privredno društvo “High Marketing” pružilo usluge u vrijednosti od 700 eura.

Za izbore u Mojkovcu, Dragomir Miličić, Vlado Mišnić, Željko Grdinić i Zoran Đukić pružili su usluge vrijednosti po 50 eura, a za potrebe kampanje u Petnjici Hazbo Ćeman, Isad Muratović i Rifat Rastoder usluge čija je vrijednost procijenjena na po 30 eura.

Ujedinjena Crna Gora, koja nastupa samo na izborima u Mojkovcu, prijavljena je nenovčana donacija od 50 eura od Dragoslava Jokića.

Na ovim izborima oprobaće se i Grupa građana “Ne damo Mojkovac”, za potrebe čije izborne kampanje Miloš Šćepanović je pružio uslugu vrijednu 300 eura.

Za ostale učesnike izbora nema prijavljenih donacija.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, fizičko lice može godišnje da uplati najviše 5.000, a pravno najviše 20.000 eura.

Bonus video: