Istraga "Pandora papira", glasali i DPS i SD

POSP usvojio Deklaraciju u kojoj apeluje da se usvoje preporuke EP, amandman predložili poslanici Đukanovićeve partije. Poziva se i na politički konsenzus i opominje na problem “udara hibridnih aktivnosti trećih strana”

32790 pregleda 17 komentar(a)
Bilčik, Foto: YouTube/prtsc
Bilčik, Foto: YouTube/prtsc

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) apelovao je na crnogorske nadležne institucije da pojačaju krivično gonjenje osumnjičenih za korupciju na visokom nivou i pokrenu temeljne istrage o svim zloupotrebama koje su otkrivene Pandora papirima, u skladu sa izvještajem Evropskog parlamenta.

To je navedeno u Deklaraciji POSP-a sa preporukama, koja je juče usvojena na onlajn sastanku, a zatim upućena Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje, te institucijama Crne Gore i EU.

Tim stavom Deklaracije zapravo su prihvaćeni amandmani poslanika DPS i SD Danijela Živkovića, Nikole Rakočevića, Miloša Nikolića i Borisa Mugoše.

Poslanici DPS su tražili u svom amandmanu da se povodom navoda u slučaju Pandora papira obezbjede jasni odgovori, a da se briše dio u kom se poziva na pokretanje temeljnih istraga otkrivenih tim slučajem. Mugoša je predlagao amandmanom da se navede riječ potencijalnim prije zloupotreba.

Amandmani na predlog Deklaracije
foto: Vijesti

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) u oktobru su pokrenuli predlog za donošenje rezolucije o “Pandorinim papirima” i pozvali vlasti država da sprovedu odgovarajuće istrage, izražavajući žaljenje što su se brojni političari, uključujući donosioce odluka na visokom EU nivou našli u “Pandora papirima”. Među političarima koji se pominju je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je negirao podatke iz dokumenata koje su objavili novinari istraživači, a u Crnoj Gori MANS.

Oni su objavili da je Đukanović 2012. sa sinom Blažom Đukanovićem, sklopio tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Zbog toga je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet, nakon čega je mlađi Đukanović saslušan u SDT-u, a stariji je dostavio pisano izjašnjenje.

”(POSP) Konstatuje da je ostvaren ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su i dalje dominantni u mnogim oblastima, pozdravlja organizovanje prve Skupštine građana 4. novembra od strane Skupštine Crne Gore, u saradnji sa Evropskim parlamentom, na temu kreiranja antikorupcijskih politika, i poziva parlamentarce da razmotre njene zaključke; pozdravlja aktivno učešće građana na Skupštini 4. novembra; apeluje na crnogorske nadležne institucije da unaprijede odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou i da pokrenu temeljne istrage o svim zloupotrebama koje su otkrivene ‘Pandora papirima’, u skladu sa izvještajem Evropskog parlamenta od 21. oktobra 2021”, piše u dokumentu koji su usvojili poslanici Crne Gore i EP.

U Deklaraciji POSP-a se izražava žaljenje što prema Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori iz 2021. nije ostvaren napredak u oblasti pravosuđa i što stagnira sprovođenje ključnih pravosudnih reformi. Konstatuje se da Skupština do sada nije bila u mogućnosti da obezbijedi potrebnu dvotrećinsku većinu za važna imenovanja u oblasti pravosuđa i poziva na političku posvećenost kako bi se deblokirale i dalje nesprovedene reforme.

Ističe se da politička volja i širok međupartijski dijalog vlasti i opozicije ostaju suštinski važni za postizanje napretka u sveukupnom procesu pristupanja.

Konstatovana je, uz veliku zabrinutost, tendencija trećih država da se miješaju u interne političke procese u Crnoj Gori, kao i da je Crna Gora na udaru hibridnih aktivnosti trećih strana. Naglašava se da takva miješanja ozbiljno podrivaju put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Podršku nije dobio amandman SDP-a koji se odnosi na miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore.

POSP je “evropske i crnogorske aktere” pozvao da ubrzaju pregovarački proces i da iskoriste visoku podršku članstvu u EU. “Imajući u vidu neophodnost sveukupnog međupartijskog i društvenog konsenzusa o budućem članstvu Crne Gore u EU, poziva na konstruktivan i inkluzivan politički dijalog izvršne i zakonodavne vlasti, kao i na posvećenost svih parlamentarnih stranaka kako bi se prevazišla trenutna polarizacija političke scene, ojačale državne institucije i poboljšao napredak Crne Gore na putu ka EU”, navodi se u Deklaraciji.

Podstiče se Skupština da razmotri zaostale zakonodavne inicijative koje čekaju na parlamentarnu raspravu, kao i da se sprovedu preporuke OEBS-a/ODIHR-a u vezi sa izbornim okvirom.

Na sjednici POSP-a raspravljano je o političkoj krizi u Crnoj Gori za koju evropski parlamentarci očekuju da će biti brzo riješena.

Predsjedavajući delegacije EP u POSP-u Vladimir Bilčik prenio je da je pitao ambasadora Crne Gore pri EU za rok do kojeg bi politička kriza mogla da bude riješena. “Rekao mi je da je to pitanje od miliona dolara”, kazao je Bilčik i dodao da se nada da će to pitanje ipak biti riješeno.

Kazao je da je polarizacija kulminirala nakon događaja na Cetinju 5. septembra i smjene ministra pravde.

“Veličate kao branioce evropskih tekovina ljude koji nijesu odgovarali za zlo”

Član delegacija EP Tomislav Sokol kazao je da su neredi na Cetinju, početkom septembra, pokazatelj da je situacija u Crnoj Gori vrlo nestabilna.

”Činjenica je da su velike razlike unutar parlamentrane većine i to je ono što zabrinjava jer tu imamo sve - od vrlo proveropskih, prozapadnih snaga do proruskih koje su podržane iz susjedne Srbije, budimo realni. To nikako nije dobro i to se vidi u činjenici da imate Vladu koju nema podršku većinu u Skupštini. Situacija ne budi optimizam da će se to poboljšati”, rekao je Sokol.

Branko Radulović (PzP) pitao je Sokola o kakvom ruskom putu i uticaju Beograda priča. “Veći je uticaj možda Zagreba nego Beograda. Da li znate ko je mrzio šahovnicu, ko je bombardovao Dubrovnik, a ko je plakao ‘oprosti nam, Dubrovniče? Vi sada veličate kao branioce evropskih tekovina ljude koji nijesu odgovarali za to zlo koje su napravili”, kazao je Radulović.

Na sjednici sredinom decembra više desetina zakona

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je na sjednici POSP-a rekao da Crnoj Gori sada treba dijalog koji će rezultirati održivim rješenjem. On je kazao da vjeruje da će početkom naredne godine, nakon rješavanja otvorenih političkih pitanja, prioritet u Crnoj Gori biti dijalog vlasti i opozicije.

Na pres konferenciji on je zatim kazao da će saglasno preporuci POSP-a, zakazati sjednicu sredinom decembra na čijem dnevnom redu će se naći više desetina zakona koji su u skupštinskoj proceduri.

On je kazao da će plenum razmotriti i one predloge zakona koje je potrebno usvojiti zbog usklađivanja sa EU direktivama i sa drugim evropskim standardima. “Vjerujem da će se nakon sjednice kolegijuma i saziva za sjednicu koji ću uputiti poslanicima, naći i budžet za narednu godinu, svi prateći zakoni koji prate budžet, značajan dio predloga zakona koji su podnijeli poslanici...”, kazao je Bečić.

Bečić je kazao da će sjednica o izglasavanju nepovjerenja Vladi biti na narednoj sjednici parlamenta ako se usaglase sa šefovima poslaničkih klubova.

Bonus video: