Tužilački savjet - žrtva sukoba stranačkih interesa

Odbor za politički sistem gotovo četiri mjeseca u fioci drži predlog za kandidata iz reda nevladinih organizacija u Tužilačkom savjetu Steva Muka

33106 pregleda 17 komentar(a)
”Ovakvo stanje odgovara samo kriminalcima” (ilustracija), Foto: Shutterstock
”Ovakvo stanje odgovara samo kriminalcima” (ilustracija), Foto: Shutterstock

Odbor za politički sistem, pravosuđe i javnu upravu gotovo puna četiri mjeseca u fioci drži predlog za kandidata iz reda nevladinih organizacija u Tužilačkom savjetu Steva Muka, a po svemu sudeći, taj akt da bi stigao do Skupštine sačekaće rasplet brojnih političkih igara unutar parlamentarne većine.

Matični odbor, na čijem je čelu potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, ali ni Skupština danima ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” - kada će se parlamentu dostaviti utvrđeni predlog kandidata iz reda NVO, koji je usvojen na sjednici tog skupštinskog tijela - 5. avgusta.

Nadležno radno tijelo, članom 26 C Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, nema rok u kojem su dužni da dostave Skupštini na razmatranje i odlučivanje predloga liste za izbor predstavnika nevladinih organizacija u Tužilačkom savjetu, pa se zbog toga ta zakonska “rupa” očigledno i koristi za prolongiranje blokade TS-a.

Nakon dostavljanja predloga sa obrazloženjem i izvještajem o sprovedenom postupku za izbor, Skupština je dužna da, u roku od 30 dana donese odluku o izboru predstavnika nevladinih organizacija u novom Tužilačkom savjetu.

Sa jedne od sjednica Tužilačkog savjeta (arhiva/ilustracija)
Sa jedne od sjednica Tužilačkog savjeta (arhiva/ilustracija)foto: SAVO PRELEVIC

Da je predlog za Steva Muka do sada stigao od Skupštine, moglo se odblokirati to tužilačko tijelo jer bi i krnji sastav imao kvorum za održavanje konstitutivne sjednice na kojoj bi se, kako traže gotovo svi iz vladajuće većine, smijenio dosadašnji v.d. VDT-a Dražen Burić, kojem je za nekoliko dana i ističe polugodišnji mandat na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva...

”Predlog izbora kandidata NVO Steva Muka za člana Tužilačkog savjeta je trebalo odmah nakon završene procedure na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, u avgustu ove godine, da bude dostavljeno Skupštini na odlučivanje. U skladu sa Zakonom, nadležni odbor dostavlja Skupštini predlog na odlučivanje, nakon završene procedure u tom tijelu. Dakle, kad je završena procedura u nadležnom odboru, ne postoje bilo kakvi proceduralni i pravni razlozi, da se dostavljanje ovog predloga odlaže gotovo 4 mjeseca”, kazala je “Vijestima” politička direktorka URE Ana Novaković - Đurović.

Odlaganje tog procesa samo ide u korist kriminalnim klanovima: Novaković Đurović
Odlaganje tog procesa samo ide u korist kriminalnim klanovima: Novaković Đurović foto: Boris Pejović

Ona je potrvdila da bi imenovanje Muka direktno pokrenulo rad Tužilačkog savjeta, jer bi njegovim imenovanjem TS - dobio potreban kvorum za održavanje konstitutivne sjednice.

”Od donošenja Zakona o državnom tužilaštvu, URA ističe da je formiranje kompletnog Tužilačkog savjeta apsolutni prioritet našeg društva. Bez reformi u tužilaštvu, svaka druga reforma je ograničena. Usporavanju procesa izglasavanja TS u velikoj mjeri je doprinio dogovor između dva subjekta parlamentarne većine - Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, koji su objavili 15. septembra ove godine, a u kojem se izglasavanje Tužilačkog savjeta direktno uslovilo političkim dogovorom o rekonstrukciji Vlade. Na ovaj način, jedan od najvažnijih reformskih procesa u društvu - uslovljen je potencijalnim dogovorom parlamentarne većine i premijera o rekonstrukciji Vlade, tačnije, o podjeli fotelja u njoj. Stoga se i zastoj u proceduri izbora Steva Muka za člana TS u Skupštini jedino može tumačiti kao ciljano usporavanje ovog procesa, do nekog političkog dogovora unutar parlamentarne većine. Za URU, nikakvi politički dogovori nisu važniji od izglasavanja Tužilačkog savjeta”, kazala je Novaković - Đurović.

Dodala je i da odlaganje ovog procesa “samo ide u korist kriminalnim klanovima i onima koji su u prošlosti činili protivzakonita djela”.

”Nažalost, ostavlja im se prostor da se bolje organizuju, prikrivaju tragove i smanje mogućnost krivičnog gonjenja”, tvrdi politička direktorka URE.

Advokat Veselin Radulović, koji je i autor izvještaja Akcije za ljudska prava oko rada bivšeg saziva TS-a, kazao je “Vijestima” da je ponašanje skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i javnu upravu u najmanju ruku neprimjereno i nedopustivo i da se iza svega krije igra oko preuzimanja kontrole nad tužilaštvom.

Neko izbjegava moguću odgovornost: Veselin Radulović
Neko izbjegava moguću odgovornost: Veselin Radulovićfoto: Luka Zeković

”Stav matičnog odbora, jer ne samo što ne dostavlja taj predlog već i pokušava da to i opravda na neki način, a to sve pokazuje da je Tužilački sastav, ostao žrtva sukoba nekih političkih interesa i pokušaja da se preuzme potpuna kontrola nad njim od strane nekih političkih subjekata. Ranija vlast je kontrolisala TS, preko svoje većine, a ono što je dodatni problem, koji pokazuje i ovo ponašanje skupštinskog odbora, jeste i da nova većina nije pokazala volju i spremnost da takvo ponašanje promijeni i da se formira TS, koji će obezbijediti da tužilačka organizacija bude nezavisna već se po svaku cijeni želi preuzeti politička kontrola od DPS-a. Ključ raspleta je kod Demokrata, ali i kod ostalih političkih subjekata parlamentarne većine, ali ponajviše kod Demokrata, jer su oni u tom dijelu i najodgovorniji jer je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio ljetos krnji TS, a uradio je to na način tako što je blokirao rad starog TS-a i onemogućio ih da obavljaju svoje ustavne i zakonske nadležnosti. Sjednica novog TS-a se neće ni održati dok se ne završi politička trgovina i ono što ostaje kao jedan mučan utisak jeste i to kao da je ta blokada upravo i napravljena kao jedan vid ucjene, da bi se obezbijedila što bolja pozicija za ostvarivanje nekih svojih uskih stranačkih, političkih, a možda i drugih interesa”, poručio je Radulović.

Ko se plaši nezavisnog tužilaštva

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da je ključni motiv bilo koje političke partije da drži pod kontrolom tužilačku organizaciju “može biti jedino u tome da bi zapštitili neke svoje lične i privatne ineterese, odnosno, da ne bi došli pod udar zakona”.

”Smatram da u većini partija postoje kandidati za tako nešto i to je čini mi se razlog zbog kojeg partije žele da kontrolišu Tužilački savjet i tužilačku organizaciju kako bi osigurali sebi poziciju i izbjegli moguću odgovornost ako bi tužilačka organizacija bila profesionalna i nezavisna”, kazao je Radulović.

Stari saziv TS-a ukinut je ukazom predsjednika Skupštine 5. avgusta ove godine, kada je prestao mandat i za četvoro uglednih pravnika.

Agencija za sprječavanje korupcije odmah je u imovinskim kartonima pravnika Milana Filipovića i Ranke Čarapić upisala da im je prestao mandat u TS-u, dok je za preostalo dvoje članova - Anetu Spaić i Velimira Rakočevića to urađeno tek prije nekoliko dana.

Da odlukom predsjednika Skupštine i njima nije ukinut mandat, mogli su ostati u novom tijelu TS-a dok se ne izaberu članovi iz reda uglednih pravnika, tako da nije ni moralo doći do višemjesečne blokade rada TS-a...

Bonus video: