Krivokapić: Ne očekujem još jednu političku korupciju, naravno da sumnjam

Istakao je da ne može da dozvoli pomisao koja nekoga može da navede da iz pohlepe ili kockarskog pristupa pristane da promijeni izbornu volju građana

60597 pregleda 85 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.12.2021. 13:59h

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je povodom inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi da očekuje da se ne može desiti još jedna politička korupcija.

"Očekujem da je Crna Gora postala otporna na te vidove političke korupcije bez obzira ko ima kakav odnos prema ovoj Vladi", rekao je novinarima Krivokapić nakon panela na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Istakao je da ne može da dozvoli pomisao koja nekoga može da navede da iz pohlepe ili kockarskog pristupa pristane da promijeni izbornu volju građana.

Krivokapić je kazao da je politička korupcija jedan od najgorih oblika korupcije.

“Ne znam da li se može porediti sa visokom korupcijom, a to je korupcija povezana sa političkom elitom ili onima koji su na najvećim funkcijama, ali u svakom slučaju, to je nešto što je neprimjereno za Crnu Goru i nadam se da ćemo svi shvatiti to ...Da li je ova Vlada na neki način podržana od onih koji su vječito nezadovoljni? Ja stvarno ne znam ali nije trenutak da razmišljam o tome. Treba razmišljati o građanima koji su dali povjerenje ovoj trojci - koaliciji koja ima većinu u parlamentu", rekao je premijer.

Odgovorajući na pitanje da li ima sumnje ili saznanja da će biti političke korupcije u ovom slučaju, Krivokapić je rekao da "naravno sumnja", ali da ni o jednom imenu u ovom trenutku ne treba govoriti.

"Možda se to ime pojavi taj dan, ali ja ne vjerujem da su ljudi u ovom trenutku, bez obzira na sve što imaju, na takvom fonu da čast porodice i budućnost gledaju u jednom trenutku, bez obzira koliko je ko dužan, koliko ko ima na računu ili kakvu obavezu ima prema bilo kome", rekao je premijer.

Istakao je da Crna Gora treba da shvati da je vrijeme "sitno sopstveničkog pristupa" prošlo i da dobrobit države je važnija od svakog pojedinačno.

Odgovarajući na pitanje da li je upoznat sa time da postoje sumnje da neko pokušava da izda izbornu volju građana tako što pregovara za desetine milione eura, kako se moglo čuti juče u Parlamentu, Krivokapić je rekao da se u Crnoj Gori mnogo toga priča.

"Sve ima neku svoju cijenu. Nisam slučajno danas rekao, pred svima vama, da je konstatovano da je godišnji budžet negdje 200 miliona, bio usmjeravan ka nekim čudnim tokovima. Naravno, ti tokovi govore da, ako je neko mogao i za godinu dana da iz budžeta preusmjeri 200 miliona, da znači da je zainteresovan da izmjenom volje građana za godinu dana vrati ako uloži bilo šta u tom dijelu", kazao je Krivokapić.

Istakao je da nije slučajno juče ta cifra rečena, kako bi bila upozorenje onima koji imaju crne fondove i određena sredstva na ko zna kojim računima, kako bi ih upotrijebili u korist jednog trenutka:

"Jer taj jedan trenutak, kao što znate, je manjeg iznosa u odnosu na zaradu koja može da bude smjenom vlasti", rekao je premijer.

Na sjednici Skupštine Crne Gore koja počinje u podnedjeljak 13. decembra, prvo će biti razmatrana inicijativa o nepovjerenju Vladi Zdravka Krivokapića.

To je juče odlučio Kolegijum predsjednika Skupštine.

Da predlog opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi bude prva tačka dnevnog reda, predložio je, prema nezvaničnim informacijama, šef Poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović.

Planirano je da se o inicijativi glasa u ponedjeljak kada i počinje sjednica Skupštine.

Prema ranije predloženom dnevnom redu, inicijativa je bila među posljednjim tačkama.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi neophodan je glas 41poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.

Opozicija je više puta tvrdila da ima većinu za smjenu Vlade.

Bonus video: