Živković: Izbore u Beranama raspisati odmah, Đukanović pokazao da nema hrabrosti da se igra sa Berancima

Predsjednik Prave Crne Gore u Beranama smatra da kada je Đukanović raspisao izbore u Petnjici, Cetinju i Mojkovcu, imao "neki drugi stav" i da mu zakon nije bio prepreka da ovim građanima omogući glasanje od kojeg je imao "velika, doduše neopravdana i izjalovljena očekivanja"

9116 pregleda 32 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora pozvala je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da odmah raspiše izbore u Beranama, saopštio je predsjednik te partije u Beranama Milovan Živković.

Živković smatra da je Đukanović poslednjim saopštenjem njegovog pravnog savjetnika Borisa Bastijančića pokazao da nema hrabrosti da se igra sa Berancima kao što je to uradila Socijalističa narodna partija (SNP) podnošenjem predloga zakona o odlaganju izbora u Beranama.

"Ali je posegao za drugim kukavičlukom u cilju zaštite političkih interesa svojih Memorandumskih saradnika i partnera. Najavio je zloupotrebu i privatizaciju svojih zakonskih ovlašćenja", navodi Živković.

Predsjednik Prave u Beranama ističe da je tačno da član 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđa izbore u roku od 15 dana od isteka četiri godine od potvrđivanja mandata.

Naime, Živković smatra da kada je Đukanović raspisao izbore u Petnjici, Cetinju i Mojkovcu, imao "neki drugi stav" i da mu zakon nije bio prepreka da ovim građanima omogući glasanje od kojeg je imao "velika, doduše neopravdana i izjalovljena očekivanja".

"Tada nije čitao slova i zareze istog tog zakona. Prema Đukanovićevoj logici, građani Crne Gore ne bi imali izbore u 14 crnogorskih opština u maju 2022 . godine kao što se javno očekuje, nego u junu ili julu u jeku turističke sezone. Tu igru sa građanima neće gledati i Prava Crna Gora je neće dozvoliti", saopštio je on.

Raspisivanje izbora u Beranama, kako navodi, nije privatna stvar, niti Đukanovića, niti SNP-a.

Beranci i Beranke, smatra Živković, imaju pravo i želju da bez i jednog dana odlaganja kažu šta misle o politici koja ih je "ponizila pred čitavom Crnom Gorom", te da imaju pravo da demokratski "uzvrate taj udarac bez odlaganja", da pokažu svoje mišljenje pred čitavom Crnom Gorom, za nauk svakome "ko pokuša ili pomisli da trguje izbornom voljom građana".

"Gospodine Đukanoviću, zakon nije smokvin list kojim ćete štititi bilo koga od svojih partnera. Zakon o izboru odbornika i poslanika postoji zbog građana Crne Gore, zbog njihovog ustavnog, demokratskog prava da vrše vlast i da bez ograničenja kažu šta imaju o politikama koje se vode. To je cilj i smisao ovog zakona, a ne Vaša igra sa ovlašćenjima i političko činjenje saradnicima, partnerima i potpisnicima Memoranduma", navodi se u saopštenju predsjednika Prave u Beranama.

Prava Crna Gora je pozvala Đukanovića da svoja ovlašćenja vrši u skladu sa demokratskim tumačenjem zakona, kako smisao nalaže, a ne u skladu sa tumačenjem politike "zaštite zakulisnog memorandumskog projekta".

"Prava Crna Gora traži da neodložno potpišete zakazivanje izbora u Beranama, ne radi Vas i kako vi hoćete, nego radi Beranaca, Beranki i čitave Crne Gore koja je revoltirana najavljenom zloupotrebom Vaših zakonskih ovlašćenja i Vašim priskakanjem u pomoć svojim Memorandumskim saradnicima", saopštio je Živković.

Bonus video: