Izabrani članovi Tužilačkog savjeta

Gazivoda, Vuksanović, Đukanović, Jovović i Muk izabrani za članove Savjeta iz reda uglednih pravnika

56340 pregleda 254 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

U Skupštini je danas izabrano pet novih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO sektora.

Za nove članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izabrani su advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović. Stevo Muk iz Instituta alternativa izabran je za člana TS iz NVO.

Miloš Vuksanović dobio je podršku 41 poslanika (svi iz vlasti), a dva poslanika su bila uzdržana.

Za Sinišu Gazivodu glasala su 44 poslanika, dok je jedan bio uzdržan. Osim vlasti, Gazivodu su podržali i poslanici SDP-a Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković, kao i Genci Nimanbegu (Albanska lista).

Borivoje Đukanović dobio je podršku 42 poslanika (vlast i Genci Nimanbegu), a jedan je bio uzdržan.

Za Filipa Jovovića glasala su 43 poslanika (vlast, Nimanbegu i Fatmir Đeka iz Albanske koalicije Jednoglasno), a jedan je bio uzdržan.

Stevo Muk dobio je podršku 43 poslanika (vlast, Nimanbegu i Andrija Popović iz Liberalne partije)..

Niko nije bio protiv izbora navedenih kandidata, a DPS i SD se nijesu izjašnjavali.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova - pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova TS-a, u kom su vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca - Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić - i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

Time bi Tužilački savjet trebalo da izađe iz višemjesečne blokade, nakon što je izmjenama Zakona o državnog tužilaštvu prestao mandat prethodnom Savjetu. višemjesečne blokade, nakon što je izmjenama zakona prestao mandat prethodnom Savjetu.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu u ponedjeljak je na sjednici predložio da za nove članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izaberu advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Filipa Jovovića i Borivoja Đukanovića.

Njih su podržali poslanici vlasti, dok je za Gazivodu glasao i lider i poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) nisu glasali u znak protesta zbog, kako su naveli, odsustva dijaloga vlasti i opozicije o kandidatima.

Poslanici vladajuće većine donijeli su i odluku o smjeni predsjendika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Sretena Radonjića, kao i člana tog tijela Bojana Obrenovića.

Kao član Savjeta Agencije za elektronske medije glasovima 50 poslanika izabran je Milan Radović.

Predlog zakona o porezu na podizanje novca sa poslovnog računa, dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave i izmhen Zakona o državnim i drugim praznicima su povučeni iz procedure.

Bonus video: