Joanikije na akademiji povodom neustavnog Dana Republike Srpske

Dan Republike Srpske, 9. januar, Ustavni sud BiH je dva puta proglasio neustavnim - 2015. i 2019. godine, a Venecijanska komisija ga je 2013. proglasila diskriminatorskim, jer ga većinski narodi i zajednice smatraju bolnom uspomenom..

48066 pregleda 252 reakcija 201 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije prisustvovao je sinoć u Banjaluci svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske.

Dan Republije Srpske Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dva puta proglasio neustavnim praznikom.

Akademiji su prisustvovali visoki zvaničnici Srbije - predsjednik Skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić i nekoliko ministara iz njene Vlade.

Akademiji je prisustvovao i patrijarh SPC Porfirije, kao i episkopi banjalučki Jefrem, vranjski Pahomije, zvorničko-tuzlanski Fotije, pakračko-slavonski Jovan i bihaćko-petrovački Sergije.

"Došao sam u Republiku Srpsku da ohrabrim srpski narod u čuvanju i izgrađivanju jedinstva, bez obzira na sve razlike, u nastojanju izgradnje svega što je dobro i korisno svima. Ljudi i narodi, upućeni su jedni na druge, povezani su ekonomski, kulturološki, duhovno, čak i porodično. Ne možemo jedni bez drugih, prvo međusobno u jednom narodu, a potom i sa drugima", rekao je Porfirije.

Dan Republike Srpske, 9. januar, Ustavni sud BiH je dva puta proglasio neustavnim - 2015. i 2019. godine, a Venecijanska komisija ga je 2013. proglasila diskriminatorskim, jer ga većinski narodi i zajednice smatraju bolnom uspomenom...

Dan RS se obilježava kao spomen na 9. januar 1992. godine, kada je u Sarajevu takozvana Skupština srpskog naroda u BiH donijela “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”, koja je obuhvatala srpske autonomne oblasti, odnosno područja s većinskim srpskim stanovništvom na području tadašnje Socijalističke republike BiH...

Bonus video: