Abazović: U manjinskoj vladi nema mjesta za DF i DPS, moguće da će biti neko od aktuelnih ministara

Glavni odbor Građanskog pokreta URA sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade, druga opcija bila izlazak na izbore. Ako ne može da se riješi situacija, izbori ostaju kao čisto rješenje, kazao je lider te partije

129040 pregleda 536 reakcija 341 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović

Koalicija "Crno na bijelo" predložila je na današnjoj pres konferenciji model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mjesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

"Naš koncept je jasan - hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nijesam siguran", naglasio je Abazović.

Na pitanje kako bi manjinska vlada bila koncipirana, on je odgovorio da bi potpisnici Memoranduma o saradnji imali prioritet.

Istakao je da bi u modelu manjinske vlade koju predlažu bilo mjesta i za aktuelne ministre, kao i da bi volio da koncept koji predlažu podrže i DF i DPS.

Abazović je kazao da nisu razmišljali ko bi mogao biti premijer, jer prvo treba vidjeti da li imaju potrebnu podršku, kao i da su najviše kontakata o konceptu manjinske vlade imali sa Socijalističkom narodnom partijom. Rekao je da će SNP zauzeti stav na stranačkim organima i da bi volio da dobiju njihovu podršku.

URA pres
foto: Boris Pejović

Druga opcija, kako je naveo, bila je da se ide na izbore, ali da je Glavni odbor GP URA sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade.

Abazović je ocijenio da je Vlada u prethodnom periodu uradila dosta, ali da rezultati nisu bili kao što je očekivano zbog nedostatka podrške.

Rekao je da su došli do predloga koji je njihovo autentično rješenje za trenutnu situaciju, kao i da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene, međunarodnim partnerima, kako bi našli zadovoljavajuće rješenje.

"Sada smo došli u situaciju da kada treba da odblokiramo evropski put, izaberemo vrhovnog državnog tužioca, stvaramo pravnu državu, mi ne znamo da li imamo 41 poslanika, a kamoli više", istakao je.

"Nikad nećemo podržati politički kukavičluk, mi nudimo model za koji smatramo da je moguće rješenje. Nikome ga ne namećemo, to je moguće rješenje koje će biti ponuđeno 81 poslaniku i ako je moguće da ga podrži najmanje 49 poslanika", dodao je Abazović.

Srđan Pavićević, Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

Ako ne može da se riješi situacija, izbori ostaju kao čisto rješenje, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA.

"Ako nas koncept dobije podršku, možemo podnijeti inicijativu kad god hoćemo, ako nas koncept ne prođe, neka je podnese ko hoće", dodao je.

Abazović je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da nema ništa ni protiv Demokrata ni Demosa. "Što se tiče opozicije, tu je malo situacija drugačija, ne mogu sad da nacrtam kako bi ta vlada izgledala".

"Mislim da će do kraja sedmice reći svi jasni stav, na osnovu čega cemo zaključiti da li ideja ima podršku", rekao je Abazović.

Kazao je da se ne bi opterećivao rokovima trajanja vlade i da li će to biti do 2024, već da će ona zavisiti od funkcionalnosti.

Ocijenio je da su politički neozbiljne optužbe da je neko "izdajnik", da "radi za Vučića, Đukanovića..."

Abazović je rekao i da je još uvijek pobornik ideje da će stići "neke dobre vijesti" iz Sjedinjenih Američkih Država po pitanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: