"Konačno je URA predstavila koncept o kojemu se govori nedjeljama i mjesecima"

Danilović: DPS bi mogao podržati predlog o manjinskoj vladi, važno im je da rasture vladajuću većinu kada se većina nudi

"URA je za to da bez izbora preuzme makar jedno 60% izvršne vlasti? U svakom slučaju, došli smo do toga da se pita DPS i to bez izbora - da Đukanović odluči ko je najbolji za premijera?"

26277 pregleda 118 reakcija 81 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović saopštio je danas da bi Demokratska partija socijalista (DPS) mogla podržati predlog koalicije "Crno na bijelo" prema kojem u manjinskoj Vladi ne bi bilo mjesta za Demokratski front (DF) i DPS.

Koalicija "Crno na bijelo" predložila je na današnjoj pres konferenciji model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mjesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

Danilović je kazao da bi DPS to mogla podržati " jer je njima samo važno da rasture vladajuću većinu kada se većina već nudi za rasturanje".

"Manjinska vlada? Konačno je URA predstavila koncept o kojemu se govori nedjeljama i mjesecima! Dakle, "hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nijesam siguran"! Moram priznati da je koncept toliko neobičan da za sličan nijesam čuo. Kaže se da je rješenje "autentično"? Vjerujem im - autentičnije biti ne može. URA je to jednoglasno podržala na Glavnom odboru a da nijesu znali u tom trenutku "ko može unutra", "ko mora vani", ne znaju ko bi bio premijer, ni koliku podršku imaju? Da sam juče umro otišao bih na onaj svijet neznaveniji za ovu genijalnost. Pa, dobro, drage naše kolege ipak je jedno jasno: vi ste za manjinsku vladu koju ćete činiti vi, a ostali da vas podrže jer ste dobri momci?", istakao je Danilović.

On je dodao "ipak, da ne glumimo naivčine nego da raščlanimo ovaj galimatijas".

"URA je za to da bez izbora preuzme makar jedno 60% izvršne vlasti? Čini mi se da bi to mogao podržati DPS jer je njima samo važno da rasture vladajuću većinu kada se većina već nudi za rasturanje. Srdačni DPS neće tražiti da dobije ministarska mjesta jer je njima, dakako, važno samo da se sačuva "svijetli obraz" države i evropski, kokainski, put. E sad, sigurno je da ovu genijalnost ne znajući čak ni ko je mandatar ni ko može unutra, a ko ne može, podržavaju manjinske političke stranke - biće to njihovo novo "žrtvovanje" iako "pijani ne bi poigrali" da opet budu u vladi?", kazao je Danilović.

Po njegovim riječima, sada čekaju stav Socijalističke narodne partije (SNP).

"Sad čekamo stav SNP sa kojim se, po Abazovićevim riječima, najviše komuniciralo oko manjinske Vlade? Prije nego se oglase i kažu da li oni nešto više znaju od Abazovića o Abazovićevom "autentičnom predlogu", uzdržaću se od komentara da ne kvarim na samom početku nasmijanu političku sreću. DF neće pristati sigurno jer nijesu dobrodošli izuzev kao podržavaoci, jer su svrstani u isti koš sa DPS-om? Neće jer je četvrti poslanik URA, odnosno, CIVIS-a, dr Pavićević, rekao: "Svima onima koji smatraju da im je nacionalni prefiks osnovni predznak nema mjesta u ovoj vladi". Njega bi, kako je kazao, bilo "sramota da bude s njima"! Doduše, nije to poruka samo Novoj srpskoj demokratiji nego, valjda, i Bošnjačkoj stranci, Albanskoj Alternativi i ostalim albanskim partijama? Ili, ipak, Pavićević misli samo na one sa srpskim nacionalnim prefiksom? Ili će nam tek kroz naknadno "otkrovenje" biti objašnjeno šta znači ova zluradica "prefiks"? U svemu, osjećam i da dr Pavićević inače trpi velike duševne bolove i sramotu zbog toga što njegove kadrove u Vladi i oko nje već godinu i jače podržavaju ovi "prefikseri"?", poručio je Danilović.

On je poručio da "kolege, međutim, moraju znati da u članu 2 Ustava Crne Gore piše": "Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa Zakonom."

"Ako se, dakle, krene u realizaciju ovog autentičnog galimatijasa, o kojemu niko ne zna ništa, ali su u neviđeno i jednoglasno za njega, Vlada je dužna da zaštiti Ustav. Ako neće Vlada onda moraju građani. I sa detaljisanjem na ovu temu malo ćemo sačekati. Ključna poruka sa današnje dugo očekivane konferencije "Crnog na bijelo" je da u novoj Vladi ima mjesta i za neke ministre iz postojoće! Dakle, ministri u narednih par dana, treba da povedu računa o tome kako i za šta glasaju? U svakom slučaju, došli smo do toga da se pita DPS i to bez izbora - da Đukanović odluči ko je najbolji za premijera? Srećna nam pobjeda i "autentična" manjinska vlada drage kolege "fikseri" i "prefikseri"!", zaključio je Danilović