Alijev Bečiću: Vjerujem da će Crna Gora biti naredna članica EU, nadam da će to biti u najkraćem mogućem roku

"Azerbejdžanskom narodu je velika čast to što u glavnom gradu Podgorici postoji ulica nazvana po glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, kao i spomenik u Kraljevom parku posvećen poznatom azerbejdžanskom piscu Huseinu Džavidu", rekao je Alijev

4959 pregleda 2 komentar(a)
Alijev, Foto: president.az
Alijev, Foto: president.az

Vjerujem da će Crna Gora biti naredna članica Evropske unije (EU), nadam da će to biti u najkraćem mogućem roku, saopštio je predsjednik Azerbejdžana, Ilham Alijev tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Aleksom Bečićem.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da se Bečić sastao sa Alijevim tokokm zvanične posjete Azerbejdžanu.

Bečić u toj zemlji boravi na poziv predsjednice Skupštine Azerbejdžana, Sahine Gafarove.

U saopštenju se navodi da je Alijev poručio da će "upravo ova posjeta nesumnjivo uticati na jačanje saradnje na najvišem nivou dvije zemlje, poželivši crnogorskoj delegaciji prijatan boravak i uspješnu posjetu".

"Posjeta Bečića je veoma važna jer imamo priliku da razgovaramo o planovima i viziji razvoja odnosa naše dvije zemlje. Azerbejdžanskom narodu je velika čast to što u glavnom gradu Podgorici postoji ulica nazvana po glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, kao i spomenik u Kraljevom parku posvećen poznatom azerbejdžanskom piscu Huseinu Džavidu", rekao je Alijev.

Iz Skupštine su poručili da je "izrazivši zadovoljstvo činjenicom da dvije zemlje razvijaju sadržajne i dinamične odnose, zasnovane na prijateljskim vezama, Bečić istakao da očekuje da će kvalitetna bilateralna saradnja biti dodatno osnažena i proširena u svim poljima od zajedničkog interesa".

"Otvaranjem Diplomatske kancelarije u Bakuu u aprilu 2019. godine, i akreditovanjem nerezidentnog ambasadora pri RA, sa sjedištem u Ankari, Crna Gora je potvrdila značaj koji pridajemo jačanju sveukupnih, a naročito privrednih i kulturnih veza sa Azerbejdžanom", kazao je Bečić.

Iz Skupšttine su kazali da je Bečić "iskoristio priliku da pohvali i aktivnosti Diplomatske Misije Azerbejdžan u Crnoj Gori koje su vidno usmjerene ka jačanju prijateljskih i bliskih veza i unapređenju saradnje".

"Bečić je ukazao na značaj unapređenja saradnje u dijelu infrastrukture, direktnim stranim investicijama, turizma i domenu energetike, gdje, kako je istakao Crna Gora prepoznaje značaj Azerbejdžana", piše u saopštenju Skupštine.

"Pozdravljamo inicijativu za rad na Sporazumu o strateškom partnerstvu koji bi bio još jedna kvalitetna formalna osnova za dalje unapredjenje političkih, ekonomskih i kulturnih veza dvije zemlje", saopštio je Bečić "ističući zadovoljstvo činjenicom da je Azerbejdžan u 2019. bio najveći strani investitor u Crnoj Gori".

Iz Skupštine su saopštili i da je Bečić "navodeći da Crna Gora cijeni interesovanje azerbejdžanske strane za ulaganje u infrastrukturne objekte, posebno saobraćajnu infrakstrukturu, kao jednu od ključnih oblasti za investicije i važnim preduslovom za jačanje ekonomske saradnje, podsjetio i na realizaciju velikog projekta "Portonovi", koji je ovog ljeta završen i bilježi popularnost među posjetiocima".

"U tom smislu raduje činjenica da je svjetski poznat hotelski lanac One&Only prepoznao i odobrao baš Crnu Goru kao prvu destinaciju u Evropi gdje će otvoriti svoj luksuzni rizort. Otvaranjem ovog hotelskog lanca nesumljivo se podstiče pozicioniranje Crne Gore kao luksuzne destinacije", zaključio je Bečić.

Gafarova: Poslanici, kao direktni predstavnici naroda su ti koji bi trebali najsnažnije sarađivati

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno i da se Bečić sastao i sa predsjednicom Skupštine Azerbejdžana, Sahibom Gafarovom.

"Kvalitetan parlamentrani dijalog je neophodan i važan preduslov koji otvara značajan broj mogućnosti za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa. Raduje me dostignuti stepen saradnje dvije države. Upravo su posjete na najvišem nivou potvrda prijateljstva dvije zemlje, ali i prilika više za dalje sagledavanje unaprijeđenja modaliteta saradnje i snaženje sveukupnih odnosa Crne Gore i Azerbejdžana", istakao je Bečić.

On je kazao i da se odnosi Azerbejdžana i Crne Gore razvijaju značajno na međuparlamentarnom nivou.

"Postoje i mogućnosti za jačanje ovih veza u nizu drugih oblasti", rekao je Bečić.

Predsjednica Skupštine Azerbejdžan je istakla da Crna Gora i Azerbejdžan njeguju sjajne bilateralne odnose, te da postoji interesovanje, ali i potreba za intenziviranjem saradnje u brojnim oblastima.

U saopštenju Skupštine Crne Gore se navodi da je "Gafarova ističući zadovoljstvo intenzivnim političkim dijalogom na visokom nivou koji u kontinuitetu njegujemo, istakla da su poslanici, kao direktni predstavnici naroda, ti koji bi trebali najsnažnije sarađivati".

"Imamo mnogo prostora da osnaživanje saradnje sa Crnom Gorom, a smatram da tu veliku ulogu igraju izabrani predstavnici naroda, poslanici. Zato koristim ovu priliku da uputim zvanični poziv predstavnicima grupe prijateljstva u crnogorskom Parlamentu da posjete Azerbejdžan", istakla je Gafarova dodajući da se nada da će se "prijateljska saradnja, kakvu imaju ova dva parlamenta, nastaviti još jačim intezitetom".

Bonus video: