"Krivokapić ne vjeruje ni sebi, a ne da mu vjerujemo mi"

Joković: SNP će glasati kako odluče partijski organi, Vlada preko ANB pritiska naše članstvo

"SNP je prošao mučan period od formiranja Vlade, ko će gdje - kome šta pripada... Na kraju, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija rekao je da bira ekspertsku Vladu. Rekli smo da to nije dobar koncept ali smo podržali Vladu samo da bismo rasteretili građane da se DPS neće vratiti", kazao je on.

79811 pregleda 782 reakcija 277 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) glasaće o manjinskoj vladi kako odluče Glavni i Izvršni odbor, rekao je predsjednik te stranke Vladimi Joković.

"Premijer Zdravko Krivokapić je dao sebi pravo da kaže da neki poslanici SNP-a neće glasati za manjinsku vladu. Svi mi ćemo glasati kako odluče organi partije. a to su Glavni i Izvršni odbori", kazao je Joković na konferenciji za novinare.

On se osvrnuo na jučerašnju konferenciju premijera Krivokapića na kojoj je on rekao da ga zove članstvo SNP-a i da najmanje dva poslanika neće glasati za manjinsku vladu.

"Interpelacija još nije došla u Skupštinu, a Krivokapić već zna ko su izdajnici i ko će kako glasati. On ne vjeruje ni sebi, a ne da mu vjerujemo mi," kazao je Joković.

Predsjednik SNP-a je kazao i da su u toj partiji ranije govorili da nije dobar koncept ekspertske Vlade, ali da su ga podržali.

"SNP je prošao mučan period od formiranja Vlade, ko će gdje - kome šta pripada... Na kraju na dan upokojenja mitropolita Amfilohija rekao je da bira ekspertsku Vladu. Rekli smo da to nije dobar koncept ali smo podržalu Vladu samo da bismo rasteretili građane da se DPS neće vratiti", kazao je on.

Joković je podsjetio na očekivanja svoje partije.

Vladimir Joković
foto: Luka Zeković

"Očekivali smo Temeljni ugovor sa SPC, razvlašćivanje DPS-a, popis, sređivanje biračkog spiska, bolje odnose sa Srbijom, a oni su najgori do sada".

Predsjednik SNP-a je kazao i da smatra da je premijer do sada samo "kupovao sebi vrijeme"

"Uvijek je pričao o rekonstrukciji Vlade, nudio potpredsjednička mjesta, a sve je bila kupovina vremena. Postavljanje kadrova DPS-a na ključne pozicije nije ono za što smo se borili. Priča o ekspertskoj Vladi pretvorila se u priču o ekspertsko-porodičnoj Vladi Krivokapića. Čuli ste sinoć kako Duško Knežević kaže da je premijer ovlastio svoju ćerku da pregovara u ime države oko bolnice Meljine..."

Jokvić je kazao da premijer i oni koji ga podržavaju su napali SNP, URU i manjinske partije za potpisivanje Memoranduma o saradnji.

"Memorandum o saradnji je jedan od ključnih iskoraka u Crnoj Gori kako bi se pokrenule ozbiljne i temeljne promjene u Crnoj Gori. Prvi put smo odvojili nacionalne manjine od DPS-a i ovim je ta partija u najvećem gubitku", naveo je Joković.

Joković je rekao da je SNP pokazao da ima podršku međunarodne zajednice.

"Pokazali smo da SNP kao građanska partija, ali koju glasaji Srbi, da možemo da pravimo novu Crnu Goru, da možemo da budemo tolerantni, i SNP nakon potpisivanja memoranduma sa manjinama, ima veliku podrsku međunarodne zajednice", kazao je Joković.

On se osvrnuo i na smjenu Vladimira Leposavića.

"Vidjeli smo juče, kad je najavljena interpelacija o povjerenju Vladi, da je premijer pominjao SNP. Najviše nas je zaboljelo što pominje našeg osnivača i prvog i najvećeg našeg predsjednika, pokojnog Momira Bulatovića. On koji je javno izjavio da je Momir bio pošten, i da ćemo mi njegovi nasljednici skrenuti sa tog puta. Zaboravio je premijer da je rekao da nikada nije glasao za opoziciju. Dok smo se 30 godina borili za promjene premijer je u debeloj ladovini DPS-a dobijao stanove. Smjenom ministra Leposavića pokazao je da mu saradnja sa DPS nije strana, a sada kaže da bi manjinskoj vladi prethodila korupcija".

Joković je podsjetio da se Krivokapić nije pojavio ni na kongresu SNP-a.

"Premijer se nije pojavio na našem Kongresu, otkazao je pola sata prije početka kao i svi ministri. Vjerujem da je razlog slogan Kongresa "Časno".

Joković je optužio Vladu da preko Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) vrše pritisak na članove SNP-a.

Vladimir Joković
foto: Luka Zeković

"Juče premijer bez ikakvog razloga kaže 'glasaće SNP tako i tako' i da ga zovu clanovi SNP-a. Nije tačno, nego ova Vlada vrši pritisak preko ANB-a na članove SNP-a. Jesmo li mi krivi što od 41 poslanika, premjer sada ima podršku deset poslanika, možda ni toliko?", pitao je Joković.

"Nijesmo ovdje da branimo SNP nego da kažemo istinu. Premijeru poručujemo da kaže šta želi od SNP-a mi od njega ništa nijesmo dobili. Neka premijer kaže kako će glasati SNP i mi ćemo mu želju ispuniti, iako on nama nije uspunio nijednu želju. Niko od nas neće biti 41. ako neko bude 51. šta ćemo, pala je Vlada i sa 41. Ova Vlada možda nije najgora, ali ako je najbolja u istoriji neka kaze premijer šta je uradila za ovaj period. Možda je Vlada najbolja, ali je ovo najgori premijer od kad je Crne Gore", kazao je Joković.

On je kazao i da je rješenje na domaku, a da je svaki drugi scenario bolji od trenutnog.

"Vjerujem da je rješenje na domaku i da Crna Gora nikad nazad neće krenuti. DPS ide u političku prošlost. Neka nova vlada, izbori sve je bolje nego ovaj status kvo koji je neodrživ", kazao je Joković.

Na pitanje kako ce se izjasniti na inicijativu GP URA, Joković je odgovorio da će se u narednom periodu vidjeti hoće li biti manjinske vlade ili će biti izbori.

Poručio je da će SNP nastaviti da radi u interesu Crne Gore i da će njeni poslanici biti jedinstveni.

"Svi se možemo pogledati, vjerujem da će biti interpelacija za nepovjerenje Vladi. Mi nećemo barjačiti u rušenju ove Vlade, ali nećemo ni žaliti za njom. Točak istorije se ne vraća nazad, DPS ide u političku prošlost. Tako da nova Vlada, novi izbori - sve će biti bolje nego ovaj neodrživ sistem", rekao je Joković i dodao da se zalaže da u svakoj budućoj vlasti budu nacionalne manjine.

Ponovio je da će glasati kako odluče organi partije, a njihov stav je nova vlada.

Joković je rekao i da je "apsolutni spin da je dio članstva protiv toga".

Kazao je da nije čuo da je bilo pritisaka na poslanike SNP-a ali ti pritisci bi bili uzaludni.

Rekao je da nemaju informaciju da je inicijativa stigla u Skupštinu niti su je oni dobili.

"Kada je SNP podnio inicijativu za smjenu predsjednika niko ne hvali SNP, a kad se dovedu u pitanje nečije fotelje onda drvlje i kamenje po SNP-u", kazao je Joković.

Kazao je da poslanik SNP neće biti 41. za rušenje Vlade.

"Možemo da ne glasamo da budemo uzdrzani", kazao je Joković.

On nije precizno odgovorio da li će podržati manjinsku vladu ako za nju glasaju manjinske partije i DPS.

"Mi nikakvu saradnju sa DPS-om nećemo. Najviše bih volio da se izabere nova vlada u okviru postojeće većine. Vidjećemo šta će da se dešava".

On je rekao da DPS ima pravo da podrži koncept manjinske vlade.

"DPS može svaku vladu da podrži. DPS je mogao da podrži i Vladu Zdravka Krivokapića, ali neka se onda pita Krivokapić da li bi on bio premijer, ili Aleksa Bečić predsjednik Skupštine", naveo je Joković.