Radulović: Abazović ne treba da podnese ostavku, najviše doprinio radu Vlade

"Zahvaljujući njegovoj političkoj hrabrosti došlo je i do prve mirne smjene vlasti u Crnoj Gori, omogućivši upravo onima koji pozivaju na njegovu ostavku ministarske funkcije"

58749 pregleda 830 reakcija 99 komentar(a)
Radulović, Foto: Gov.me
Radulović, Foto: Gov.me

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović ocijenio je da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović tokom prethodne godine ponajviše doprinio radu Vlade.

"Ne dijelim stav da bi trebalo da podnese ostavku zbog nekoliko stvari koje znam, a koje potrvđuju rezultati", naveo je Radulović.

On je naveo da je "u veoma komplikovanom političkom trenutku, kao i u svakoj složenoj i konfuznoj situaciji, naša obaveza voditi računa o svemu što ćemo reći i učiniti na javnoj sceni".

"Pojednostavljivanje i generalizacija nikada nijesu izbor, ponajmanje u ovakvim danima. Tako je tvrdnja da ministri u Vladi Crne Gore smatraju da je etički da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović podnese ostavku na tu funkciju, jedna od rečenica koje generalizuju, izgovorena ne samo u svoje, već u ime svih. Bilo kakva generalizacija kada govorimo o radu potpredsjednika Abazovića nije dobar metod kojim bi se u ovom trenutku trebalo služiti, budući da je radu Vlade tokom prethodne godine doprinio ponajviše upravo on. Pogotovo imajući u vidu da je zahvaljujući njegovoj političkoj hrabrosti došlo i do prve mirne smjene vlasti u Crnoj Gori, omogućivši upravo onima koji pozivaju na njegovu ostavku ministarske funkcije", naveo je Radulović.

Istakao je i da je Abazović kao potpredsjednik zadužen za spoljnu politiku učinio mnogo u promociji Crne Gore i zaštiti naših interesa.

"Nije bio samo potpisnik Sporazuma političkih lidera nakon izbora, već i najveći garant da ćemo ostati na istom - evropskom kursu, koji podržava 80 odsto naših građana. Upravo našu dosljednost na tom putu, prepoznala je Evropska komisija jasno navodeći ovaj naš uspjeh u Izvještaju o napretku za našu zemlju. Takođe, znam da je kao koordinator bezbjednosnih službi doprinio ostvarivanju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, što je dovelo do rekordne zaplijene narkotika. Činjenica je i da je otkad Dritan Abazović preuzeo sektor bezbjednosti, prestalo se sa vatrenim obračunima kriminalnih grupa na našim ulicama u stilu Čikaga 20'tih godina, u kojima su stradali i brojni nevini građani. To je proboj koji su naši evropski partneri jasno prepoznali, a više od svega, on predstavlja veliki korak naprijed za Crnu Goru ne samo u njenoj evropskoj priči, već donosi sazrijevanje društva koje ima snage i političke volje da sprovede reforme u ovoj oblasti, bez izuzetka", zaključio je Radulović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je da ministri u Vladi Crne Gore smatraju da je etički da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović podnese ostavku na tu funkciju.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović mora podnijeti ostavku ili povući inicijativu za nepovjerenje Vladi.

Koalicija "Crno na bijelo" podnijela je danas Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Bonus video: