(INFOGRAFIK) Snažna podrška pristupanju Crne Gore EU na rekordnom nivou, 80 odsto bi glasalo ZA na referendumu

Istraživanje je sprovela agencija "DeFacto", u periodu od 19. novembra do 4. decembra, na uzorku od 1.000 građana.

43085 pregleda 15 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je broj građana koji snažno podržava pristupanje Crne Gore EU dostigao rekordnih 41,7 odsto.

Istakla je da velika većina građana Crne Gore i dalje EU percipira kao najvećeg donatora Crne Gore i njenog najbližeg političkog i ekonomskog partnera.

Ona je tokom prezentacije istraživanja "Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Evropskoj uniji" kazala da istraživanje daje i signale upozorenja koji se ne smiju zanemariti, navodeći da je po prvi put više od polovine ispitanika opisalo tempo procesa pristupanja Crne Gore u EU kao veoma spor ili nedovoljno spor.

"To znači da se veoma pozitivni stavovi i visok nivo entuzijazma kada je riječ o evropskoj budućnosti Crne Gore ne mogu uzeti zdravo za gotovo", poručila je ona.

Popa je rekla da taj optimizam mora biti podržan stvarnim napretkom i opipljivim benefitima koje bi građani Crne Gore mogli osjetiti i prije samog pristupanja EU.

„Vjerujem da je ovo veoma snažna poruka izabranim predstavnicima građana u Crnoj Gori, koja ih poziva da rade zajedno, sprovedu ključne reforme vladavine prava i omoguće Crnoj Gori da krene naprijed na svom putu ka EU“.

Ona je ocijenila da su građani jasno i glasno rekli da je evropska budućnost Crne Gore pitanje od nacionalnog interesa koje treba da bude iznad partijskih podjela.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić istakla je da podatak da bi 80 odsto građana na referendumu glasalo za ulazak u EU pokazuje da građani to vide kao projekat koji predstavlja dobrobit za društvo.

Kordić je kazala da je uvjerena da će Crna Gora biti sljedeća članica Unije.

Istakla je da podaci istraživanja obavezuju cjelokupno društvo da se ujedini na evropskom putu.

“Podaci su jasan pokazatelj očekivanja crnogorskih građana. Oni predstavljaju podršku ali i priznanje svim naporima da se učini sve kako bi ovaj proces išao naprijed”, ocijenila je Kordić.

Istraživanje je sprovela agencija "DeFacto", u periodu od 19. novembra do 4. decembra, na uzorku od 1.000 građana.

Zabilježen je i rast broja građana koji podržavaju pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, njih je 74.6 odsato. Istovremeno, broj građana koji snažno podržavaju pristupanje EU dostigao je gotovo rekordni nivo od 41,7 procenata.

Direktor agencije "De facto" Stevan Kandic rekao je da 41,7 odsto građana snažno podržava ulazak u EU, ali da to nije istorijski maksimum.

Kao ključni razlog za ulazak u EU 49 odsto građana je navelo bolji kvalitet života i standard građana, a 14,3 odsto otvorene granice i mogućnost putovanja u EU i druge države bez vize.

Najveća prepreka da država postane članica EU je široko rasprostranjena korupcija-stav je 25,5 odsto ispitanika.

Da će Crna Gora postati članica EU 2025. godine misli 27,5 odsto ispitanika, dok to za 2026 misli svega 8,8 odsto ispitanika.

Ipak, da se država kreće veoma sporo ka EU misli 29,9 odsto ispitanika, a 23,7 odsto da se ne kreće dovoljno brzo.

Bonus video: