Krivokapić: U Crnoj Gori je na djelu državni udar

On je rekao da nije bitno kakva će i ko će biti sledeća Vlada, ali da je bitno što ostavljamo sledećim generacijama.

43834 pregleda 505 reakcija 150 komentar(a)
Krivokapić govori na konferenciji, Foto: Luka Zeković
Krivokapić govori na konferenciji, Foto: Luka Zeković

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da je u Crnoj Gori na djelu državni udar.

On govori na konferenciji Značaj slobode medija za pogl

avlje 27 i proces evropskih integracija, koju organizuju Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Monitor i BIRN.

On je rekao da nije bitno kakva će i ko će biti sledeća Vlada, ali da je bitno što ostavljamo sledećim generacijama.

"Tara upravo plače, jer to više nije ta Tara. Ko je dozvolio da takav resurs neko može, zbog puta koji je neko prijektovao, da bi došla do ovoga stanja. Da li Nacionalni parkovi, u kojima više nema šta da se lovi, su slika Crne Gore", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao ii da su vratili Solanu, ali da ni to pitanje nije do kraja rješeno.

"Vidim bivšu ambasadorku, koja je pokrenula sve nas da odbranimo dragulj a ne da ga pretvorimo kako je neko planirao u hoteslke objekte.

Istakao je i da moramo da se okrenemo prevenciji, a da je uloga medija u tome nezamisliva.

"Ako mediji maknu politicke teme sa glavnih stranica, nego se povrate osnovnim tememama politika nam je postala sve. Politika je mjera odnosa prema javnom dobru, prema čovjeku koji je u centru pažnje".

"Mediji su najznačajnija moć koja se daje u ruke nekome i sad je pitanje ko je taj", rekao je Krivokapić objasnivši da je tema zbog koje su se danas sastali značajan, ali da je značajno i kako će ga mediji predstaviti.

On je kazao da iseljavanje građana nije samo ekonomsko, već je ekološko, jer je ugroženo zdravlje tih ljudi.

Premijer je istakao i kad nešto devastirate, morate ga vratiti u prvobitno stanje.

Popa: Priroda jedna od najdragocjenijih resursa Crne Gore

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa je putem video poruke kazala da novinari treba da postupaju u skladu sa novinarskim standardima, te da je bitno građanima prenijeti pravovremene informacije.

Ona je istakla da je priroda jedna od najdragocenijih resursa Crne Gore, a da je tema ekologije takođe bitna za pristup EU.

Pozvala je i sve relevantne aktere da podrže i pomognu sigurno izvjestavanje novinara.

Tadić Mijović: Još uvijek nema ozbiljnih pomaka

Predsjednica CIN-a, Milka Tadić Mijović kazala je da iako je Vlada obećala napredak u napadu na novinare, još uvijek nema ozbiljnih pomaka i da se "istraga o ubistvu Duška Jovanovića nažalost opstrutira".

Istakla je i da su tokom implementacije projekta, imali problem da dođu do informacija, te da se tu nije mnogo promijenilo nakon 30. avgusta.

"Glavni zaključak je da je zaštita životne sredine ozbiljno ugrožena jer političke elite ne rade u interesu građana", kazala je Tadić Mijović.

Timonije: Drago mi je što vidim Krivokapića i Abazovića za istim stolom, odajem počast novinarima koji prate ekologiju

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije je kazao da mu je bilo drago sto sada vidi predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića za istim stolom, jer pokazuje da im je stalo i da ujedinjeni oko bitnih stvari

"Ekologija nije jednostavna. Odajem veliku čast novinarima koji prate tu temu, zbog pritiska koji nekad mogu da trpe i da izbegnu manipulaciju. Ponekad moze postojati ucenjivanje, jer iako je ekologija popularna tema, moramo biti ekstremno oprezni. Provjera činjenica je veoma bitna", saopštio je Timonije.

Bonus video: