Spajić i Odović na protestu u Pljevljima; Stanić: Zašto nema gospode sa Sorbone

Predsjednik Pokreta za Pljevlja pozvao je Socijalističku narodnu partiju i njenog predsjednika Vladimira Jokovića da se vrate "izvornom SNP-u"

52972 pregleda 94 reakcija 94 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.01.2022. 20:17h

Građani su se i večeras okupili na Trgu Patrijarha Varnave u Pljevljima, u znak protesta povodom najave formiranja manjinske vlade.

Okupljenima se večeras, kako je juče i najavio, pridružio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić sa državnim sekretarom u tom resoru Jankom Odovićem.

"Moji Pljevljaci su već osjetili benefite projekta 'Evropa sad!' Nisu krili zadovoljstvo zbog toga, ali ni strah da će politička previranja vratiti njihove plate na staro. Mi smo im, zato, obećali da ćemo se boriti da do toga ne dođe", napisao je Spajić na Tviteru.

Spajić protest Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Obraćajući se okupljenim građanima, predsjednik Pokreta za Pljevlja Novica Stanić zapitao se zašto na protestima nema „gospode sa Sorbone i koga sada brane, a koga napadaju dok piju čaj od nane“.

Predsjednik Ure Dritan Abazović nedavno je za Demokratski front, upoređujući ih sa Demokratama, kazao da su Sorbona za njih.

„Dobri moj Slavene Radunoviću, nije onaj Memorandum čaj od nane nego dobro zapakovana i zabiberena čorba aktuenoj Vladi Crne Gore i parlamentarnoj većini osvojenoj na poslednjim izborima. Onaj koji vas upisuje na Sorbonu lije krokodilske suze i žali što američka administracija ne dozvoljava da Demokratski front bude dio Vlade. Umjesto da kaže - ako ne mogu, oni neću ni ja, i tako se upiše u primjere čojstva i junaštva moderne Crne Gore, on je jedva iščekao da formira manjinsku vladu i na mala vrata uvede DPS u nju. A Demokratski front, koji od prvog dana ruši ovu Vladu, koja ima stotinu mana, ali je bila jedino moguća i jedina garancija da se Milo neće vratiti, sada traže tehničku Vladu da organizuje prijevremene izbore. A ja ih pitam šta će nam prijevremeni izbori ako za ulazak u vladu ne odlučuje rezultat na izborima nego strane ambasade. Mnogo je poštenije da raspišu tender za formiranje Vlade i da jedan od uslova bude politička podobnost. Uostalom, nije bilo davno kada smo za vrijeme Dolanca i Broza imali moralnu podobnost, pa nam neće biti teško“, rekao je Stanić.

Pozvao je Socijalističku narodnu partiju i njenog predsjednika Vladimira Jokovića da se vrate "izvornom SNP-u".

„Gospodine Jokoviću, poslije jučerašnjeg saopštenja Mitropolije crnogorsko-primorske valjda vam je jasno da vas u Patrijaršiju ne zovu da im razvodite struju, nego da se pokajete i da se vratite izvornom SNP-u, stranci časnih ljudi koja je najviše žrtava dala u borbi sa režimom Mila Đukanovića“, rekao je Stanić

Vladimir Džuverović, koji radi u lokalnoj upravi u Pljevljima kao direktor Uprave lokalnih javnih prihoda, kazao je da Vlada ne odgovara pojedinima zato što su smijenjeni sa državnih funkcija pojedini članovi njihovih partija.

„Smijenjeni su iz profesionalnih razloga, jer nisu imali kapacitete za sprovođenje javnog interesa. Valjda je preči javni interes od privatnog i političkog. Zar se za to nismo borili. Za to su se borili i naši večerašnji gosti koji su počeli dosledno da sprovode svoju politiku. Oni su došli da mijenjaju pogrešpno postavljen sistem upravljanja koji se zasnivao da u sve pore društvenog života na mjesta od javnog interesa postavi politički podobne ljude a ne ljude od znanja, struke, radnih navika morala i etike. To je osnovni razlog pojedinih političkih partija kojima sad ne odgovara Vlada. Ovih dana padaju maske. Na vidjelo izlazi ko je iskreni politički prijatelj aktuelne Vlade i iskonskih društvenih reformi. Poručujemo da nećemo dozvoliti povratak na staro hoćemo kontinuitet zaposčetih promjena. Hoćemo rad hoćemo da se u Skupštnini konačno počne govoriti o ekonomiji investitorima zapošljavanju, većim zaradama... a da se više ne govori o kriminalu, korupciji“, rekao je Džuverović.

On je poručio ministru Milojku Spajiću da mu okupljeni građani daju široku podršku, kao i premijeru Zdravku Krivokapiću, Demokratama, Ujedinjenoj i Pravoj Crnoj Gori i da zajedno sa njima istraju u odbrani u odbrani pokušaja prekrajanja izborne volje građana iz 2020. godine.

Spajić protest Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Okupljenima su se obratili i funkcioneri Demokrata Miroslav Anđelić i Vesna Lončar...

Prema aktuelnim mjerama u borbi protiv koronavirusa, zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima.

Spajić je član Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa, koje donosi protivepidemijske mjere, a prethodno je prisustvovao i protestu u Podgorici.

Na snimcima sa protesta u Pljevljima može se vidjeti da Spajić ne poštuje aktuelne mjere kao što su nošenje maske i održavanje distance.

Odović je u martu prošle godine upozoravao da građani ne poštuju mjere i najavljivao da će "djelovati na oštriji način" i da će se kazniti "svako nepoštovanje mjera".

"Protiv svih državnih službenika i namještenika, koji se ne budu pridržavali mjera, će biti vođeni odgovarajući disciplinski postupci", kazao je tada Odović.

U Crnoj Gori je 10. marta 2021. godine, kada je Odović upozoravao na nepoštovanje epidemioloških mjera, analizom 2.279 uzoraka registrovano 654 novopozitivnih slučajeva infekcije koronavirusom. Na taj dan u Crnoj Gori ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa bio je 9.124.

Tadašnje obraćanje Odovića možete pogledati od 10 minuta i 20 sekundi.

Iz Instituta za javno zdravlje danas je saopšteno da su registrovana 933 nova slučaja koronavirusa, na 2.637 analiziranih uzoraka.

U Pljevljima, gdje je večeras održan protest, registovan je 61 novi slučaj. Prijavljeno je da je preminulo pet osoba, od kojih je jedna iz Pljevalja. U tom gradu trenutno je 365 aktivnih slučajeva.

Bonus video: