Ženski klub o planiranom napadu na Vuksanović Stanković: Kap je prelila čašu

"Upozoravamo sve da se mora najoštrije reagovati i da se moraju adekvatno sakcionisati svi ovi monstrumi koji šalju sliku da su žene u Crnoj Gori nezaštićene", poručile su poslanice

14633 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore saopštili su da su zgroženi saznanjem da je "planiran monstruozan napad" na poslanicu Socijaldemokratske partije (SDP) Draginju Vuksanović Stanković, nakon radnog ručka sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

"Ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo, da naša koleginica nije imala ranije preuzete obaveze i napustila radni ručak prije planiranog završetka, i poremetila monstrumima zacrtani plan. Zato najoštrije osuđujemo ovaj čin i upozoravamo sve nas kao društvo da razmislimo, šta se ovo dešava i gdje nas ovo vodi. Gdje je nestalo 'čojstvo i junaštvo'. Nakon salvi gnusnih, prostačkih uvreda, seksističkih i mizoginih napada, ti 'junaci' su odvažili i fizički da se obračunaju sa našom koleginicom, samo zato što im smeta njen politički stav. Mjesecima na društvenim mrežama, portalima i opskurnim televizijskim emisijama su joj crtali metu. Ovo je zaista postalo nepodnošljivo, dotaknuto je dno. Upaljen je crveni alarm", navodi se u saopštenju koje potpisuju kopredsjednice Ženskog kluba Branka Bošnjak i Vesna Pavićević.

Upitale su i zašto smetaju žene sa stavom.

"Kome smeta Ženski klub koji je možda i jedina svijetla tačka u ovom političkom sivilu i koji je pokazao da uprkos političkim i ideološkim razlikama možemo zajedno da radimo dobre stvari u korist našeg društva, a te vrijednosti prepoznaju naši međunarodni partneri. No, to je očigledno počelo da smeta nekim strukturama koje žele konflikte, pa se ovih dana vrlo intenzivno raspitaju za naš rad, da li nas i ko plaća za to, te nas redovno 'čašćavaju' raznim 'komplimentima'", dodaje se u saopštenju.

Da žene u politici smetaju, kako su kazale, potvrđuje i činjenica da se zbog ozbiljnih prijetnji moralo angažovati obezbjeđenje i ministarkama Vesni Bratić i Jeleni Borovinić Bojović, a "vrhunac beščašća i moralnog posrnuća", dodaju Bošnjak i Pavićević, je planirani napad na Vuksanović Stanković.

"Kap je prelila čašu i ovo je alarm za cijelo društvo, nema kočnica kad se radi o ženama u javnom životu, one se vrijeđaju, omalovažavaju, prijeti im se, planiraju se fizički napadi, a na drugoj strani, da slika bude potpuna, samo u par mjeseci tri mlade žene bivaju upucane ili prebijene do smrti od strane svojih partnera, a da na njihove vapaje institucije sistema nisu reagovale. Upozoravamo sve da se mora najoštrije reagovati i da se moraju adekvatno sakcionisati svi ovi monstrumi, koji šalju sliku da su žene u Crnoj Gori nezaštićene", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: