Abazović: Očekujem smjenu Vlade, danas neka svi glasaju kako misle da treba

Abazović je rekao da ima više opcija kako treba da izgleda sljedeća vlada, dodavši da su rješenje i vanredni izbori

47888 pregleda 545 reakcija 143 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.02.2022. 11:31h

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je "relaksiran" povodom današnje vanredne sjednice Skupštine, na čijem dnevnom redu je inicijativa o njegovom razrješenju.

"Od sjednice ništa ne očekujem spektakularno, neka svi glasaju kako misle da treba", rekao je Abazović novinarima u parlamentu.

Kazao je kako očekuje da na sjednici u petak bude izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, poručivši da je cilj deblokada evropskog puta.

Abazović je rekao da ima više opcija kako treba da izgleda sljedeća vlada, dodavši da su rješenje i vanredni izbori.

"Idealno je da imamo vladu koja će imati podršku najmanje 49 poslanika, bilo kojih 49 poslanika koji žele da zemlja ide naprijed. Mislim da takvih ima 81", rekao je on.

Na pitanje da li ima procjene bezbjednosti povodom protesta, kazao je da je situacija "krajnje redovna", podsjetivši da su i protesti prethodnih dana bili mirni.

"Ali, ako neko misli da pravi apokalipsu, to se neće desiti", poručio je Abazović.

Dritan Abazović
foto: Luka Zeković

Upitan da li je na sceni izdaja izborne volje građana, rekao da nije pravljena privatna vlada za pojedine ministre.

Potpredsjednik Vlade je, na pitanje TV Vijesti da li je obeshrabrujuće to što su se za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca prijavila samo dva kandidata, kazao da to nije obeshrabrujuće i da će "sve biti u redu".

ANB ne koristiti za politički obračun

Abazović je, odgovarajući na pitanje "Vijesti", potvrdio da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) završila procjenu njegove bezbjednosti i rekao da će se danas obratiti generalnom inspektoru Agencije.

"U prvom dijelu procjene to što piše je krajnje neprofesionalno, tendenciozno i sa političkom konotacijom. O tome sam obavijestio direktora ANB-a juče. Ako neko želi da koristi ANB u političke svrhe, može to da radi, ali ne na način da to ne prođe sa adekvatnom kritikom... To da neko preko mojih ili leđa mojih saradnika, želi da pravi neke konstrukcije, to je moglo u prošlom rezimu, može možda i u sadašnjoj, u kontekstu nekih pojedinaca, ali građani treba da znaju da je cilj diskontinuitet od onoga što smo imali", dodao je.

Ne mogu se stvari koje se tiču nacionalnih interesa i službi koje su u zaštiti tih interesa koristiti za bilo kakav politički obračun, poručio je Abazović.

Kazao je da ne može govoriti o sadržaju dokumenta zbog njegove tajnosti.

Bonus video: