Lokalni izbori u 14 opština u jednom danu; Koprivica: Motiv je da se pobjegne od suda građana

Od 57 poslanika, 46 je glasalo za, a 11 je bilo protiv. Protiv su bili poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore

731438 pregleda 512 reakcija 512 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2022. 23:23h
Završeno
22:18h

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.

Od 57 poslanika, 46 je glasalo za, a 11 je bilo protiv.

Za su glasali poslanici koalicije "Crno na bijelo", Socijalističke narodne partije (SNP) i opozicije.

Protiv su bili poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) nisu bili u sali.

Dopune Zakona su u skupštinsku proceduru predali koalicija "Crno na bijelo" i opozicija.

Dopunama je predviđeno da će se "prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine, održati u 2022. godini istovremeno sa redovnim izborima u Podgorici, Skupštini Opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbornicima u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine produžava se mandat do izbora odbornika koji će se održati u smislu stava i ovog člana".

Dragan Ivanović (SNP) rekao je da se njegova partija i za vrijeme DPS-a zalagala za objedinjavanje izbora, a imali su i inicijativu da se u 17 opština objedine izbori, ali nijesu imali podršku.

"Ova sadašnja incijativa je na tom fonu, da se u preostalih 14 opština dese izbori u istom danu", kazao je Ivanović.

Rekao je da se sada pojavljuje problem isti kao prije, ali zato se sada ne može optuživati DPS da na državnim resursima organizuje lokalne izbore, već "izborni turizam", odnosno seljenje birača iz opštine u opštinu.

On je naveo da je na Cetinje uoči izbori preseljeno 473 građanina, 275 u Mojkovac 224 u Petnjicu.

Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da je politički motiv ovog predloga da se pobjegne od suda građana i izbjegne vidjeti šta građani misle o prekrajanju izborne volje u parlamentu Crne Gore.

"Čujemo da se ovim dopunama sprečava izborni turizam i optužuje DPS. Onda se prihvata predlog zakona od kreatora izbornog turizma. Nešto tu nije u redu", kazao je Koprivica.

Dodao je da su Demokrate uvijek bile za objedinjavanje izbora i to treba da bude dio reforme izbornog zakonodavstva.  

Izmjena: 23:20h
22:16h

Prihvaćen je u načelu predlog Zakona o lokalnoj samoupravi.

22:16h

Sjednica je nastavljena.

22:09h

Bečić je ponovo dao pauzu na zahtjev poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

21:44h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da je bilo mnogo tenzija, ali i uvreda na ličnoj ravni.

"Primijeniću član 107 Poslovnika i izreći mjeru opomene poslaniku Milačiću“, rekao je Bečić.

Milačić se vratio u salu, kad je počela rasprava o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

21:41h

Sjednica je nastavljena nakon pauze koju je dao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

20:59h

Poslanici DF su se vratili u salu jer treba da počne rasprava o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

20:56h

Vladi Crne Gore izglasano je nepovjerenje.

Povezani članci

04. Februar 2022.

Izglasano nepovjerenje 42. Vladi Crne Gore

Nakon toga je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić poslaniku koalicije "Crno na bijelo" Milošu Konataru rekao "splačino, fukaro", nakon čega je Bečić dao pauzu.

20:46h

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP), Maksim Vučiinić (Radniička partija) su napustili salu. U sali takođe nije bio poslanik Demosa Miodrag Lekić.

Izmjena: 21:05h
20:40h

Miloš Konatar (Crno na bijelo) je u ime predlagača u završnom obraćanju naveo je da je današnja žustra rasprava i visoki tonovi, sve nešto što je normalno.

"Bolje da se mi politički svađamo, a da to ne rade građani", istakao je Konatar.

Konatar
Konatarfoto: Skupština Crne Gore

On je poručio građanima da budu spokojni, jer se ne dešava "apokalipsa" i ništa što se ne dešava u normalnim, razvijenim zemljama.

"Svaka naredna vlada treba da uči na greškama ove, a sve što je dobro uradila da nastavi i unapređuje, kazao je Konatar. On je rekao da DPS neće biti dio manjinske Vlade. "Ta vlada ne bi bila manjinska, ako bi DPS bio dio vlasti. DPS se ne vraća na vlast", kazao je Konatar Poručio je da ni crkva neće biti ugrožena padom ove niti izborom nove vlade.

Konatar je poručio da hoće Crnu Goru u kojoj premijer može biti "čak i Albanac".

"Sanjam Crnu Goru u kojoj će premijer, nacionalni Albanac, potpisati Temeljni ugovor sa SPC koji je u interesu države Crne Gore"

20:20h

Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da nema ništa opasnije za otvoreno, demokratsko i građansko društvo od političara koji smatraju da sve znaju i da su za sve u pravu.

"Vrlo često takvi zapadaju u ozbiljne političke neprincipijelnost, pa su tako pojedini govorili da neće sa DPS-om, a onda predlagali da im aranžman izvršne vlasti podrži DPS. Taj političar koji misli da sve zna i da je za sve u pravu, pravi spiskove, upire prst u poslanike, upirao je prstom i optuživao ih za deset miliona, za Limenku a onda sa njima podnosi zajedničku inicijativu za rušenje Vlade u kojoj on sjedi", rekao je Koprivica.

Koprivica
Koprivicafoto: Skupština Crne Gore

Podsjetio je da Demokrate nemaju nijednu ministarsko mjesto u Vladi protiv čijeg su rušenja i da im nije satisfakcija broj fotelja već usvajanje zakona koji doprinose boljem životu građana.  

20:08h

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da je i sami početak ove Vlade bio "totalno nenormalan" jer parlamentarna većina nije mogla da formira vladu kakvu je htjela.

Ivanović
Ivanovićfoto: Skupština Crne Gore

"Formirana je kako je formirana, radila je kako je radila, a nije poštovala parlamentarnu većinu. Da je Krivokapić pripadnik neke partije ona bi ga danas branila", kazao je Ivanović.

Rekao je da će Vlada da padne i da im prfestoji mukotrpan rad na formiranju nove.

20:07h

Boris Mugoša (SD) rekao je da su svima puna usta izborne volje građana.

"Ako izuzmemo birače GP URA ova tamo strana je osvojila 200 hiljada glasova, a ova ovamo 180 hiljada. O čemu pričate? Nemojte da manipulišete tim tezama. Ako se neke stvari dese vi ste odgovorni, ne taj narod koji pomamljujete svaki dan", rekao je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: Skupština Crne Gore

Dodao je da Vlada ne pada zato što je mlada, "nego što je pokazala da ne umije da vlada i što je dozvolila da se njome vlada".

20:01h

Sjednica o nepovjerenju Vladi počela je, sa četiri sata zakašnjenja, nešto poslije 15 časova, jer je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu imao višečasovnu raspravu o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi i Vladinoj inicijativi za skraćenje mandata parlamentu.

Vladin predlog nije uvršten na dnevni red sjednice koja je danas prvo trebalo da se održi, pa se odmah prešlo na novu na kojoj se raspravlja o povjerenju Vladi.

Na kolegijumu predsjednika Skupštine 2. februara bilo je dogovoreno da rasprava o povjerenju Vladi traje četiri sata. 

19:54h

Maksim Vučinić (Radnička partija) rekao je da o dostignućima ove Vlade najviše govori to što je godinu i po isti trend odlaska mladih iz Crne Gore i velikog nezadovoljstva naroda.

Vučinić
Vučinićfoto: Skupština Crne Gore

"Izgleda da premijer nikada nije imao iskrenu namjeru da rekonstruiše Vladu i olakša i sebi i nama poziciju i da se ispoštuje izborna volja građana. Danas se plaća ceh te neiskrenosti, jer ljubav sa vicepremijerom nije mogla da traje, kada se premijer odrekao podrške 27 poslanika", kazao je Vučinić.

Poručio je DPS-u da nije vrijeme za likovanje, kako su i sami rekli, jer ovo može da se završi na dva načina – ili izborima ili sa vladom koja će se obračunati sa zaostavštinom politike DPS-a.

19:49h

Fatmir Đeka (koalicija Jednoglasno) kazao je da su promjene jedan od aksioma demokratije.

Đeka
Đekafoto: Skupština Crne Gore

Rekao je da za ovom Vladom neće niko posebno žaliti, posebno ne manjinski narodi.

"Nudili su nam da uđemo u Vladu kada je faktički i već pala. Nijesmo to željeli ne zbog toga već anti-NATO i antievropskih elemenata u Vladi", kazao je Đeka.

19:43h

Marko Milačić (Prava Crna Gora) rekao je da je danas ovdje pobjednik onaj koga ovdje nema.

"Taj koga danas nema je dao najbolju lekciju o svemu u Crnoj Gori. On nije sa nama, nego sa narodom i tako treba da bude", istakao je Milačić.

Rekao je da bi koalicija Za budućnost Crne Gore imala "deset manje" da nije bilo Crkve i Krivokapića.

Milačić
Milačićfoto: Skupština Crne Gore

Naveo je da je izdaja i politička korupcija kada neko obara vladu sa opozicijom.

"Miloš Konatar je rekao da je Vlada istorijska. A istorijska je izdaja njegova i Dritana Abazovića. Neće nikoga Dritan oboriti, samo sebe. Neće nikoga kolege iz GP URA oboriti, oboriće samo svoj obraz", rekao je Milačić i dodao da je izdaja Darka Pajovića "statistička greška" u odnosu na izdaju GP URA.

Kazao je da ako padne Vlada, pada i parlamentarna većina.

"Od večeras nema parlamentarne većine, pregažen je Ustav i idemo na izbore. Onaj ko neće na izbore radi za Mila Đukanovića", rekao je Milačić.  

19:30h

Joković je pitao Vuksanović Stanković što do sada nijesu punili Spuž, imali su kad.

Joković
Jokovićfoto: Skupština Crne Gore

"Nijesam rekao ništa da ću potpisati. Rekao sam da neću podržati nijednu vladu koja neće potpisati Temeljni ugovor. A što se tiče Otvorenog Balkana, to nije 'srpski svet', to podržava i EU", naveo je Joković.  

19:29h

"Želim da Vam zahvalim, jer sam siguran da poslije ovoga što ste rekli, a znajući za obećanja ljudi koji su pokrenuli priču o manjinskoj vladi, siguran sam da poslije ovog neće vas tražiti za partnera, niti vaše kolege iz DPS-a i da građani mogu da budu mirni da će se od sadašnje većine formirati nova vlast koja će dovesti CG do prvih fer izbora", rekao je Radunović odgovarajući poslanici Vuksanović Stanković.

Radunović
Radunovićfoto: Skupština Crne Gore

Ona je odogovrila da nije problem što "oni neće tražiti nas, nego što bježe od vas".  

19:25h

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) rekla je na početku izlaganja "neka nam je srećna sloboda".

"Danas se oslobađamo klerofašističke i izdajničke vlade", kazala je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Skupština Crne Gore

Kazala je da je iza premijera Krivokapića ostalo "jedno veliko ništa" i da je on i njegova vlada "obična sistemska greška".

"Imao je priliku da danas povuče jedini častan potez, podnese ostavku, ali ne, on je utekao", rekla je Vuksanović Stanković.

Rekla je da je danas premijer Zdravko Krivokapić napravio krivično djelo i da će mu "kad izađe is Spuža" na čelu pisati izdajnik".

Ponovila je da što se tiče SDP manjinska vlada može da sanja o Temeljnom ugovoru, popisu i Otvorenom Balkanu.

"Ovaj Temeljni ugovor, ovakav kakav je falsifikat crnogorske istorije i nećemo vam to dozvoliti. Poći ćete prije nego što su ovi", rekla je Vuksanović Stanković..

Bonus video: