Vlada usvojila Odluku o sticanju državljanstva bez znanja MUP-a

Na tom dokumentu MUP je radio više od godinu, ali je povučen nakon protesta opozicije

169159 pregleda 289 reakcija 164 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.02.2022. 17:59h

Vlada je na današnjoj elektronskoj sjednici, mimo znanja i predstavnika MUP-a, usvojila Predlog Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Tim dokumentom, predviđeno je da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.

Na tom dokumentu MUP je radio više od godinu, ali je povučen nakon protesta opozicije.

Prije donošenja Odluke plan je bio da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu razmatra radni MUP-ov dokument, pa tek kada se u Skupštini usvoji zajedničko mišljenje pošalje Vladi na usvajanje.

Sve je to urađeno jer je parlamentarna većina tražila da Odluka o crnogorskom državljanstvu ide na skupštinski Odbor.

U danu dok se u Skupštini raspravlja o nepovjerenju, ugledni pravnici potvrdili su "Vijestima", da Krivokapićeva Vlada ima ustavni legalitet ali ne i legitimitet za donošenje i usvajanje važnih odluka.

Vlada je u aprilu prošle godine, pod pritiskom opozicionih partija i dijela parlamentarne većine i u situaciji podignutih identitetskih tenzija, odlučila da odloži usvajanje Izmjene Odluke o načinu sticanja crnogorskog državljanstva prijemom.

Osim toga, Vlada je i bila u obavezi da donošenju tako važnih odluka pristupi sa dužnom pažnjom i sa prethodno urađenim analizama, a koje uključuju i širi društveni dijalog.

Tada je usaglašeno i da izmjene načina sticanja državljanstva treba donijeti u paketu i sa preciziranjem jasnijih uslova za sticanje tzv. počasnog državljanstva, a koje je godinama jedno od spornih pitanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je pripremilo Nacrt prijedloga Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kojim bi bilo omogućeno da se iz biračkog spiska, kroz ažurno vođenje evidencije o prebivalištu, izbrišu sva imena, koja neustavno ostvaruju pravo glasa u Crnoj Gori, a godinama žive u inostranstvu.

U Nacrtu Odluke, na kojoj je radio MUP, kako je ranije objavljeno, ključna izmjena je da i svi građani "koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva".

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su to mogućnost do sada imali samo oni koji "neprekidno žive 10 godina u Crnoj Gori".

Tokom te odluke Vlade, da se ne prenagli sa usvajanjem novih izmjena o načinu sticanja državljansta, ključnu ulogu je odigrao MUP koji je i naglasio da je "dobra demokratska praksa da se prilikom izrade izbornih zakona treba sačekati i stav matičnog Odbora".

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na sjednici Odbora za izborne reforme sa poslanicima je razgovarao o sadržini dokumenta.

Na sjednici Vlade je i Predlog pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Kabineta premijera.

Na sjednici je i Predlog za razrešenje predsjednika komisije za kadrovska i administrativna pitanja Sergeja Sekulovića, predlog za imenovanje predsjednika komisije za kadrovska i administrativna pitanja, Andreja Milovića državnog sekretara u ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Takođe jedna od tačaka elektronske sjednice Vlade je i Predlog za postavljenje generalnog direktora direktorata za izvrsenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: