Iz eksperimenta u eksperiment

Glasovima opozicije i koalicije “Crno na bijelo” razriješena Vlada Zdravka Krivokapića: protiv smjene glasali poslanici Demokrata, Prave i Ujedinjene, dok su DF, Pokret za promjene, SNP, Demos i Radnička partija napustili salu prije glasanja. Dritan Abazović najavio da se nova vlada mora što prije formirati i da je već otpočeo razgovore sa parlamentarnom većinom

86823 pregleda 229 reakcija 119 komentar(a)
Krivokapić i Abazović juče u parlamentu, Foto: Boris Pejović
Krivokapić i Abazović juče u parlamentu, Foto: Boris Pejović

Glasovima 43 poslanika opozicije i vladajuće koalicije “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), sinoć je u Skupštini Crne Gore razriješena Vlada premijera Zdravka Krivokapića.

Protiv smjene prve Vlade formirane nakon trodecenijskog režima Demokratske partije socijalista (DPS), glasalo je 11 poslanika Demokrata, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa i Radničke partije (RP), napustili su plenarnu salu prije glasanja.

Nakon izglasavanja nepovjerenja, poslanik Prave Marko Milačić vrijeđao je poslanika GP URA Miloša Konatara.

Inicijativu o nepovjerenju Krivokapićevom kabinetu Skupštini su 19. januara podnijeli poslanici opozicije i koalicije “Crno na bijelo” (CnB).

Oni su tražili razrješenje Vlade jer Krivokapić nije ispoštovao odluku poslanika da smijeni tri ministra kojima su u parlamentu izglasane interpelacije, što nakon razrješenja ministra pravde nije imenovao novog, što je svojim djelovanjem proizveo institucionalnu krizu...

Prema Ustavu Crne Gore (član 110), vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora nove. Pravnici objašnjavaju da to znači da Krivokapićev kabinet u tehničkom mandatu smije obavljati samo “tekuće” poslove.

Vlada je u “foto-finišu” rješavala kadrovska pitanja u nekim direktoratima, ali i juče na elektronskoj sjednici dok su poslanici raspravljali o nepovjerenju, mimo odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojila Predlog o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva.

Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

Izglasavanje nepovjerenja trebalo bi da bude uvod u pregovore o formiranju manjinske vlasti koju je svim poslanicima ponudila koalicija “Crno na bijelo”.

Vicepremijer i lider GP URA Dritan Abazović, kazao je juče da se nova vlada mora što prije izabrati i da je već otpočeo razgovore sa parlamentarnom većinom.

”Ako ne bude rješenja, onda idemo na izbore”, rekao je on novinarima u parlamentu, poručujući da bi bilo neodgovorno da priča o tome da li vidi li sebe kao novog premijera.

Njegov partijski kolega Konatar kazao je neposredno uoči izglasavanja nepovjerenja, da “sanja Crnu Goru u kojoj će premijer, nacionalni Albanac, potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koji je u interesu države Crne Gore”.

Počinju da teku rokovi od 30 dana

Pošto Ustavom nisu predviđeni rokovi u kojima je šef države u obavezi da predloži novog mandatara nakon izglasavanja nepovjerenja vladi, neki pravnici tvrde da bi to trebalo da uradi kao u “redovnim” okolnostima, kad je u obavezi da ga predloži u roku od 30 dana od konstituisanja Skupštine.

Sjednica o nepovjerenju Vladi počela je sa četiri sata zakašnjenja jer je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu imao višečasovnu raspravu o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi i Vladinoj inicijativi za skraćenje mandata parlamentu.

Vladin predlog nije uvršten na dnevni red sjednice koja je prvo trebalo da se održi, pa se odmah prešlo na novu na kojoj se raspravljalo o nepovjerenju.

Premijer Krivokapić napustio je parlament nakon što Vladin predlog nije dobio “zeleno svjetlo” za razmatranje, dok su sjednicu na kojoj je izglasan “pad” Vlade pratili samo ministarka javne uprave digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Uoči početka sjednice u širem centru grada bilo je vidljivo pojačano prisustvo policije. Iako je bilo najaveprotesta zbog izglasavanja nepovjerenja, juče je ispred parlamenta nezadovoljstvo izražavalo samo nekoliko penzionera Kobinata aluminijuma Podgorica (KAP), koji su pozvali poslanike da donose odluke u interesu građana.

”Istorijska vlada” dosegla limit

Poslanik GP URA Konatar kazao je u parlamentu da je Krivokapićeva Vlada istorijska jer je prva nakon vladavine DPS-a, ali da je “dosegla limit”.

”Ona je ispunila svoj cilj - da bude tranziciona, i koja će omugućiti razvlašćivanje prethodne vlasti... Teška vremena i politička kriza zahtijevale su od nas teške odluke. Spremni smo da za ovu odluku preuzmemo odgovornost. Rekao sam da ćemo glasati za svaku dobru inicijativu koja dolazi od opozicije. Uvijek ću glasati ako je nešto dobro za građane, s bilo kim u parlamentu”, poručio je on.

Konatar
Konatarfoto: Boris Pejović

Nakon smjene Vlade, Konatar je novinarima kazao da će danas početi bilateralni razgovori za formiranje nove vlade i rekao da bi volio da premijer bude Abazović.

Istakao je da se nada da će se do kraja iduće sedmice napraviti značajan korak ka formiranju vlade.

Poslanik i jedan od lidera DF-a Milan Knežević, ocijenio je tokom skupštinske rasprave da su za političku situaciju odgovorni Krivokapić i Abazović, koji su, prema njegovim riječima, napravili savez protiv DF-a u manastiru Ostrog.

”Kad je DF u junu saopštio da Vlada više ne postoji, pa smo predložili rekonstrukciju, pa onda da skratimo mandat - svi ste bili protiv. Govorili ste da cvjeta ljubav s Vladom, unutar Vlade, da se nikad nije bolje živjelo... Odjednom Krivokapić optužuje albanskog brata Abazovića da je umiješan u šverc kokaina, njegov albanski brat njega za šverc cigareta, a glavni specijalni tužilac kaže - ‘sav sam se naježio’. Da su Krivokapić i Abazović podnijeli ostavke kad je DF tražio, danas ne bismo imali ovu situaciju”, istakao je on, dodajući da je DF s episkopima i sveštenicima SPC “izvukao Krivokapića kao totalnog anonimusa iz prašnjavag kabineta, i postavio ga da bude prvi na izbornoj listi”.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Knežević je poručio da DF neće praviti nikakve aranžmane sa DPS-om. Kolegama iz vlasti je poručio da s DF-om mogu razgovarati samo na ravnopravnim osnovama.

”Nema više ucijenjivanja”

”Nema više ucjenjivanja, uslovljavanja, niti targetiranja srpskih predstavnika... Ako želimo stabilnost, nudimo kolegama iz aktuelne većine dogovor, saradnju sa kolegama iz manjinskih naroda, a sa DPS-om samo o krucijalnim zakonima... Ako nećete, evo vam DPS pa sa njima pravite aranžmane, a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćete dugo pamtiti”, naveo je Knežević.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, rekao je da je ta partija spremna da razgovara sa svima koji su “dobronamjerni”.

”DPS je priznao rezultate izbora i pružio ruku oponentima, ali smo naglasili da neprincipijelne koalicije, čiji je cilj urušavanje integriteta jedne partije, ne mogu biti put u bolje društvo. Spremni smo da državom upravljamo na kvalitetan način i povedemo je putem prosperiteta”, naglasio je on.

DPS, klub poslanika DPS
foto: Boris Pejović

Živković je nazvao Krivokapića “bogougodnim vjerskim fanatikom”, koji je prigrabio materijalna dobra u izvršnoj vlasti, tvrdeći da vladajuća većina, iako je znala za to, nije htjela da ga smijeni.

”Rekao sam da ćemo imati potrebu većinu za promjenu vlasti i pogledajte danas. Ali nije vrijeme za likovanje”, dodao je on.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović, ocijenio je da neko želi da od Crne Gore napravi “banana državu, jer samo u džungli plaćenici mogu odlučivati”.

”To može samo tamo gdje nema Ustava i zakona. Navikli smo da se borimo protiv DPS-a i ovdje u Skupštini, i na ulici. Borićemo se i protiv vas, DPS juniora - s vama je mnogo lakše, jer ste ipak druga liga”, podvukao je on.

Poslanik i bivši lider SD-a Ivan Brajović, kazao je da odluka o izglasavanju nepovjerenja Vladi uopšte nije teška.

”Institucije ne funkcionišu, a Vlada želi da od građanske države napravi teokratsku. Pozivam sve dobronamjerne da se brzo dogovorimo oko budućih koraka”, rekao je on.

Nedoumice koje nosi nova vlada

Poslanik PzP-a Branko Radulović naveo je da je za aktuelno političko stanje kriva “pobjednička” politička elita.

Ocijenio je da parlamentarna većina treba da se urazumi i sabere, potre sujete i animozitete, i krene u energičnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

”Nadam se da je namjera formiranja tzv. manjinske ili tehničke vlade bila prvenstveno da se prekine ovo ludilo, ali ona nosi niz nedoumica... Aboliranje glavnog oligarha, čak i uz pritisak međunarodnog faktora, predstavljalo bi istorijsku grešku, što bi mu omogućilo manevarski prostor, a što bi dovelo do građanskih sukoba”, istakao je Radulović.

Lider i poslanik SNP-a Vladimir Joković rekao je da njegova partija nije uradila ništa protiv Vlade, ali da je od nje “ostavljena”.

”Ne bih pričao o Vladi ni pozitivno, ni negativno. Bilo je pozitivnih stvari, ali nema smisla jer premijer nije tu...”, napomenuo je on, dodajući da SNP za izdaju ne mogu optuživati oni koji su izdali SNP.

Joković
Jokovićfoto: Boris Pejović

Joković je pozvao na iznalaženje rješenja političke krize u okviru parlamentarne većine, ali se, kaže, postavlja pitanje da li “oni koji su retorički prešli granicu”, mogu da razgovaraju.

On je kasnije žestoko polemisao sa poslanikom Demokrata Vladimirom Martinovićem koji ga je pitao da li će “paktirati” sa DPS-om, pa je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić morao dati pauzu.

Potpredsjednik Skupštine i lider BS Ervin Ibrahimović saopštio je da je Vlada davno trebalo da padne da je bilo političke odgovornosti.

”Građani su više od 12 mjeseci plašeni da će se vratiti stara vlast, i za to vrijeme je ova Vlada uradila katastrofalne stvari”, ocijenio je on.

”Vlada nije bila toliko loša”

Predsjednik i poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da Vlada nije bila toliko loša, koliko je parlamentarna većina juče kritikovala.

”Vi ste je podržavali, ja je nisam glasao. Lako je sad da nekom ko pada natovarite i ono što jeste i nije...”, naveo je on, dodajući da bi bilo fer reći da je Vlada uradila nešto na ekonomskom planu, “iako to nije idealno”.

Konjević
Konjevićfoto: Boris Pejović

Konjević je poručio da što se tiče SDP-a, onaj ko misli da bi manjinska vlada trebalo da se bavi temeljnim ugvorom, “Otvorenim Balkanom” i popisom, “to može samo da sanja”.

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu naveo je da je “Vlada Krivokapić-Abazović” bila nametnuta parlamentu, i da je njen mandat bila “igra s demokratijom”.

Lider i poslanik LP Andrija Popović kazao je da ne može sva krivica za “sunovrat” Crne Gore pasti na Krivokapićeva leđa, i da mu poslije optužbi na račun odlazećeg premijera “dođe da ga maksimalno brani”.

Za poslanika CIVIS-a Srđana Pavićevića Vlada je imala mnogo propusta, koji su, kako je naveo, neoprostivi.

Lider i poslanik Prave Milačić poručio je da je “rušenje” Vlade s opozicijom “izdaja i politička korupcija.”

Poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka ocijenio je da za Krivokapićevom Vladom niko posebno neće žaliti.

Čelnik i poslanik Radničke partije Maksim Vučinić, poručio je da se kriza vlasti može riješiti ili izborima ili s vladom koja će se obračunati “sa zaostavštinom politike DPS-a”.

Nakon smjene Vlade poslanik Demokratske Crne Gore Martinović rekao je da su četiri poslanika većine glasala za pad Vlade, što je suprotno izbornoj volji građana od 30. avgusta.

”Niko nema pravo da tu izbornu volju prekraja preko noći. Plašimo se da će se formirati neka nova parlamentarna većina”, rekao je Martinović na konferenciji za medije.

Bošnjačka stranka je saopštila da je Crna Gora položila test demokratske zrelosti.

Objedinjeni lokalni izbori

Skupština je sinoć usvojila izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da se izbori u 14 opština i Gradskoj opštini Golubovci održe u jednom danu. Predlog su 19. januara podnijeli opozicija i poslanici CnB.

Predlogom zakona je precizirano da će se “prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine, u skladu s ovim zakonom, održati u 2022. godini istovremeno s održavanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci (opština u okviru glavnog grada) i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik”.

Predlogom je predviđeno da se odbornicima u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine produži mandat.

Predsjednik države Milo Đukanović raspisao je prethodno za 27. mart izbore u Beranama i Ulcinju. Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije juče podržao izmjene.

DPS: Od sjutra smo spremni da razgovaramo sa svima koji žele dobro Crnoj Gori

Šef kluba poslanika DPS-a Danijel Živković kazao je da su ispunili obećanje i skratili mandat Krivokapiću u Skupštini.

“Potrebna je politička stabilnost i da se dođe do ubrzavanja pregovora sa Evropskom unijom (EU). Od sjutra smo spremni da razgovaramo sa svima koji žele dobro Crnoj Gori”, rekao je Živković na pres-konferenciji.

Nije želio da odgovori da li bi pristali na razgovore ako model vlade ne bi uključivao DPS. “Prvo da čujemo inicijatora”, rekao je Živković.

Bonus video: