Demokrate: Svako ko glasa za smjenu Bečića ili ne učestvuje u glasanju napravio je dil sa DPS i formirao novu koaliciju

Demokrate su poručile da "svi zakulisni dogovori, koji idu u pravcu "ako se ne dogovorimo sa parlamentarnom većinom, dogovorićemo se sa DPS" jesu kukavičije jaje koje se podmeće sa ciljem fingiranja pregovora"

53855 pregleda 187 reakcija 188 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Smjenom predsjednika Skupštine konstituiše se nova parlamentarna većina sa podnosiocima inicijative i time oni koji su glasali za smjenu biraju koalicionu stranu, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

Crnogorski parlament sjutra će na vanrednoj sjednici raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Skupštine Alekse Bečića (Demokratska Crna Gora).

"S obzirom da se predsjednik razrješava većinom od ukupnog broja prisutnih poslanika, svako ko glasa ZA ili ne učestvuje u glasanju, napravio je dil sa DPS (Demokratska partija socijalista) i formirao novu parlamentarnu koaliciju", ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da što se njih tiče, kriza o izboru nove Vlade se može razriješiti isključivo u sljedeća dva pravca:

"Dogovorom unutar parlamentarne većine i partija predstavnika manjinskih naroda i Ukoliko nema dogovora, nema koaliranja sa DPS, već se automatski ide na izbore", piše u saopštenju Demokrata.

Oni su poručili da "svi zakulisni dogovori, koji idu u pravcu "ako se ne dogovorimo sa parlamentarnom većinom, dogovorićemo se sa DPS" jesu kukavičije jaje koje se podmeće sa ciljem fingiranja pregovora".

"A, ako se ne želi isključiti mogućnost koaliranja sa DPS, to znači da je dogovor sa DPS već postignut, dok se građanima samo mažu oči", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratskog fronta (DF) najavili su da neće glasati za smjenu Bečića, dok je funkcioner Građanskog pokreta URA Zoran Mikić kazao da će danas imati konsultacije unutar koalicije i da će od toga zavisiti kako će glasati.

Predlog za razrješenje potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Skupština, za vrijeme Bečićevog mandata, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

"Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u državi trebalo da ima, svjedoci smo nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da je negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se navodi i da je sadašnji saziv Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja ilustracija zbog čega je put države prema Evropskoj uniji zaustavljen.

"Značajan doprinos takvom Izvještaju i dijagnozi stanja od naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika", dodaje se u obrazloženju.

Kako se navodi, u toku trajanja aktuelnog saziva Skupštine, Crna Gora je značajno nazadovala u oblasti vladavine prava, a najveći razlog tome je, smatraju u opoziciji, nespremnost i odsustvo političke volje Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu.

“Bečić nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rješenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa”, kaže se u predlogu za njegovo razrješenje.

Opozicioni poslanici smatraju da je predsjednik parlamenta svoju funkciju očigledno obavljao u interesu svoje partije i partijske i lične promocije, a ne u interesu države i ostvarivanja ključnih državnih ciljeva, čija je realizacija zbog takvog odnosa izostala.