DPS i SDP na pragu dogovora oko formiranja vlasti na Cetinju?

Nakon izbora predsjednika SO, teče rok od 30 dana kada treba da bude izabran predsjednik Opštine

31192 pregleda 255 reakcija 74 komentar(a)
Zgrada SO Cetinje, Foto: Boris Pejović
Zgrada SO Cetinje, Foto: Boris Pejović

Sjednica Skupštine Opštine Cetinje zakazana je za ponedjeljak, a Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) na pragu su dogovora oko formiranja vlasti, saznaju Vijesti.

Rok za konstituisanje Skupštine Opštine na Cetinju izborom predsjednika ističe u ponedjeljak. Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutu prijestonice propisano je da je skupština konstituisana izborom predsjednika, za šta je rok 60 dana od objavljivanja zvaničnih rezultata izbora.

Zvanične rezultate izbora održane 5. decembra, Opštinska izborna komisija je objavila devetog, a u Službenom listu, od kada se rok od 60 dana za konstituisanje Skupštine primjenjuje, 16. decembra.

Nakon izbora predsjednika SO, teče rok od 30 dana kada treba da bude izabran predsjednik Opštine.

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), koje su osvojile najviše mandata na izborima 5. decembra, zasada nisu postigle dogovor jer se spore oko funkcije predsjednika opštine, ali je on na pomolu, reklo je više sagovornika.

Nakon što je cetinjski DPS u četvrtak SDP-u ponudio da zajedno formiraju vlast u tom gradu, tako što će partiji Raška Konjevića pripasti pozicija šefa Skupštine prijestonice i dva mjesta zamjenika gradonačelnika prijestonice, iz SDP-a su odgovorili da ponudu smatraju nedostojnom.

Konjević
Konjevićfoto: Luka Zeković

”Kolege iz DPS-a, priču o budućnosti Cetinja ne želimo i ne dozvoljavamo svesti na trgovinu funkcijama. Zbog toga, ponudu koju ste dali smatramo nedostojnom, a baš takav pristup je ključno nasljeđe iz prethodnog perioda koji je obilježio sveopšte propadanje naše prijestonice”.

Iz SDP-a navode da im građanski i otvoreni koncept koji nude daje za pravo da predlože da kandidat za gradonačelnika Cetinja u tekućem mandatu bude nestranačka ličnost sa liste “Svim srcem za Cetinje” - neko ko će svojim ugledom i znanjem dati pečat obnovi i oporavku Cetinja, dok bi predsjednik Skupštine prijestonice bio kandidat DPS-a.

Predlažu kao opciju i da predstavnik njihove izborne liste, shodno principu rotacije, bude gradonačelnik u prvoj polovini mandata, dok bi predstavnik DPS-a bio kandidat za gradonačelnika u drugoj polovini mandata.

Iz cetinjskog DPS-a se juče nisu oglašavali povodom ponude SDP-a. Pregovore u ime DPS-a, kako nezvanično saznaju “Vijesti”, vodi koordinator za Cetinje, potpredsjendik DPS-a Ivan Vuković i još tri člana opštinskog odbora.

Vuković
Vukovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik opštinskog odbora Miloš Ražnatović je nedavno podnio ostavku a sada tu funkciju do konferencije obavlja radna grupa od osam članova, rečeno je “Vijestima”.

DPS je krajem prošle godine pozvala na razgovor o formiranju vlasti u prijestonici one političke subjekte “koji baštine iste vrijednosti, i dijele iste ciljeve, a koje se temelje na evroatlantskim integracijama, građanskoj i multietničkoj državi i antifašističkim idejama”.

S druge strane, cetinjska URA je juče saopštila da je njihova bezuslovna podrška SDP-u i Staroj gardi u formiranju vlasti i dalje na stolu. Navode da su, iako imaju kadrove koji mogu da pokriju najodgovornije funkcije i donesu promjene u upravljanju Cetinjem, spremni da radi opšteg interesa žrtvuju partijski interes i daju manjinsku podršku vlasti SDP-a i Staroj gardi, ne učestvujući ni na jedan način u strukturama vlasti.

”Smatramo da ukoliko kod njih postoji i tračak želje da se iz temelja promijene stvari na Cetinju, onda ne postoji zdravorazumska logika da SDP i Stara garda ne prihvate predlog, i uzmu vlast u svoje ruke i na svojim principima formiraju četvorogodišnju vlast na Cetinju”, saopšteno je iz GP URA.

Iz Stare garde LSCG juče nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” sa kime pregovaraju i kakav je njihov stav povodom ponude GP URA. Oni su o formiranju vlasti ranije vodili razgovore sa SDP-om.

Predsjednik odbora Demokrata Cetinje, Danilo Mrvaljević, kazao je “Vijestima” da što se tiče pregovora o formiranju vlasti u prijestonici, raspolažu samo informacijama dostupnim iz medija.

”Tako smo, ovih dana, kao i ostali građani Cetinja, svjedočili da se vodila polemika između funkcionera DPS-a i SDP-a na ovu temu čak i preko društvenih mreža, ali i da su u pregovarima o Cetinju, van očiju javnosti, učestvovali Ivan Vuković i Raško Konjević, kao i da ti pregovori traju već duže vrijeme, iako se tvrdilo suprotno do prije par dana”.

Mrvaljević je kazao da Demokrate ostaju pri stavu - ili Cetinje ili DPS, navodeći da je to njihova jasna poruka SDP-u, od samog početka.

”Jer jedno drugo isključuje, nemoguće je ići u oporavak prijestonice sa onima koji su direktni krivci za njegovu propast potonje tri decenije, bilo to u koalicijama, rotacijama ili drugom sličnom aranžmanu”.

Lokalni parlament prijestonice ima 33 odbornika, što znači da vlast može formirati 17 odbornika. Demokratska partija socijalista je na izborima osvojila 14 mandata, SDP osam, Građanski pokret URA četiri, Stara garda LSCG i Demokratska Crna Gora po tri mandata i koalicija Socijaldemokrata i Liberalne partije jedan mandat.

Odbornicima su verifikovani mandati 4. januara.

Mrvaljević: Za sve modele koji isključuju DPS, ne iza leđa Cetinjana

Predsjednik opštinskog odbora cetinjskih Demokrata Danilo Mrvaljević je istakao da su više puta jasno saopštili da su otvoreni za razgovor o apsolutno svim modelima koji u potpunosti isključuju DPS.

”Međutim, ne iza leđa Cetinjanki i Cetinjana, već potpuno otvoreno i pošteno, bez ikakvih uslovljavanja i trgovine funkcijama. I naravno, bez učešća funkcionera i delegacija iz Podgorice. Naš stav je jasan: o Cetinju treba da odlučuju Cetinjani. A oni su svoje rekli - ne DPS. Demokrate i Stara garda LSCG se u skladu sa tim i ponašaju sve vrijeme i siguran sam da će tako i ostati do kraja”, kazao je Mrvaljević.

Bonus video: