DPS i na Cetinju poslat u opoziciju

Milena Vujačić glasovima SDP-a, Stare garde LSCG, GP URA i Demokrata izabrana za predsjednicu Skupštine Prijestonice. Nikola Đurašković vjerovatno novi predsjednik opštine - o čemu će se tek odlučivati

18491 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Slavlje na Cetinju, Foto: Privatna arhiva
Slavlje na Cetinju, Foto: Privatna arhiva

Izborom odbornice Stare garde Liberalnog saveza (SG LSCG) Milene Vujačić za predsjednicu Skupštine prijestonice Cetinje Demokratska partija socijalista je poslata u opoziciju nakon 17 godina.

Vujačićeva je za predsjednicu Skupštine prijestonice Cetinje izabrana sinoć u nastavku konstitutivne sjednice SO Cetinje, tajnim glasanjem sa 18 glasova podrške. Nju je za tu poziciju predložilo 11 odbornika liste “SDP i građani” i SG LSCG, a podržali su je GP URA i Demokrate.

Vujačićeva je kazala da joj je čast i velika odgovornost da obavlja funkciju predsjednice SO. “Ubijeđena sam da ćemo uzajamnim poštovanjem i dobrom saradnjom dati puni doprinos na unapređenju rada lokalne samouprave”, kazala je ona nakon polaganja zakletve.

DPS je za tu funkciju predložio predsjednicu SO u prethodnom sazivu, Dejanu Dizdar (DPS), za koju je glasalo 12 odbornika.

Ranije juče predsjednik lokalnog SDP-a Nikola Đurašković objavio je da su formalizovali saradnju sa LSCG. Đurašković, prema više izvora, slovi za budućeg predsjednika opštine Cetinje ali će se o tome glasati na nekoj novoj sjednici SO.

Janković i Đurašković
Janković i Đuraškovićfoto: Privatna arhiva

Tokom skupštinske rasprave odbornik GP URA Slavko Šole Janković (URA) je kazao da je srećan što nakon 20 godina svjedoči “padu DPS-a”. “Srećan sam što ću sa svojim prijateljima podržati jedno čestito cetinjsko dijete... Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme donositi najbolje odluke za ovaj grad. URA slavi današnji dan”, rekao je Janković.

Ispred Demokratske Crne Gore Balša Raković je rekao da su funkcije prolazne, a da će Cetinje i Crna Gora vječno da žive, te da je ubijeđen da će izborom Vujačićeve i formiranjem ove skupštinske većine, uspjeti da vrate stari sjaj prijestonici, poljuljano dostojanstvo i povjerenje građana u lokalnu upravu i da će na pošten način koristiti sredstva građana.

”DPS više neće vršiti vlast u prijestonici i gotovo je sa višedecenijskom agonijom”.

Boro Pravilović (DPS) je kazao da će DPS dostojanstveno u opoziciju, te da će biti konstruktivna opozicija. “I danas smo došli jer nećemo ovaj svečani čin da opstruiramo”, rekao je Pravilović.

Dejan Milošević (SD) je kazao da će SD biti uzdržan, navodeći da je jedinstvo crnogorskog bloka na Cetinju i u cijeloj Crnoj Gori prioritet i potreban uslov kako bi državu “sa stranputice vratili na pravi, građanski, sekularni, antifašistički, evropski put.

Istakao je da na istoj strani ne mogu biti sa onima koji su sljedbenici politike Ratka Mladića i koji politiku vode iz crkve.

Petar Martinović (URA) je rekao da je cetinjska URA dala podršku da se nakon 22 godine oformi nova vlast između SDP-a i Stare garde. “Smatram da koalicija između SDP-a i Stare garde može da preporodi ovaj grad, u kojem treba pošteno da se radi”, rekao je Martinović, dodajući da Vujačićeva ima njihovu punu podršku.

Predsjednica SO Cetinje: Milena Vujačić
Predsjednica SO Cetinje: Milena Vujačićfoto: Foto:Mediabiro

Odbornik DPS-a Oskar Huter je rekao da se formira nova vlast na Cetinju i da se jasno vidi ko su budući partneri i kome su bitne fotelje. “Jasno je ko će vođen neograničenom političkom ambicijom sa Belvedera biti dostavljen u naručje Joanikija Mićovića”.

On je istakao da su pružili ruku onima sa kojima su branili Cetinje, da stanu jedni uz druge “sada kada je najpotrebnije”. Huter je kazao da niko nije mogao zamisliti “izdaju kakvoj Cetinje danas svjedoči”.

Istakao je da će se novoformirana koalicija, koja je skrojena kako bi SDP dobio mjesto gradonačelnika, raspasti prije nego koalicija na državnom nivou. “Principe ste pogazili da biste prigrabili vlast, neka vam je sa srećom”.

Mirko Stanić (SDP) je kazao da ukoliko SDP i Stara garda nisu predstavnici autentičnog iskaza naroda “onda ne zna ko je”.

”Crnu Goru je izdao onaj ko je dozvolio da poslije 30 godina u manastiru Cetinje imamo situaciju kakva je danas. Dok se SDP borio za interese građanske i sekularne države, neki su se borili za interese vlastitog džepa”.

Istakao je da je koalicija koja se danas stvara isključivo između SDP-a i Stare garde, ne sa odbornicima URE i Demokrata.

Skupština prijestonice ima 33 odbornika. DPS ima 14 mandata, SDP osam, GP URA četiri, Stara garda i Demokrate po tri, a koalicija Socijaldemokrata i Liberalne partije jedan mandat.

“Poražena politika neodgovornog odnosa prema prijestonici”

Kao što smo nakon izbora 5. decembra kazali, danas je u Skupštini prijestonice Cetinje i potvrđeno - URA jaka, DPS pao. DPS je nakon 20 godina doživio poraz na izborima, a Cetinje pobjedu koja će označiti novi početak za razvoj našeg grada, saopštio je Slavko Šole Janković, predsjednik i odbornik cetinjskog Građanskog pokreta URA.

On je poručio da je ponosan kao svjedok, kako je naveo, oba poraza DPS-a na Cetinju - prvog kao kandidat za odbornika Liberalnog saveza Crne Gore 2002. godine, a drugog kao nosilac liste GP URA na ovim izborima.

“Danas je i zvanično poražena politika neodgovornog odnosa prema prijestonici, tokom koje je naše Cetinje ekonomski, demografski i moralno doživjelo krah. Neka današnji dan označi početak jednog ljepšeg vremena za ovaj grad, a cetinjska URA će novoj vlasti bezuslovno davati manjinsku podršku u lokalnom parlamentu, čime želimo pokazati da nam nije stalo do funkcija, već isključivo do prosperiteta ovoga grada”, naveo je on u saopštenju.

Bonus video: