Abazović: Nije lako sastaviti vladu, nadam se da ćemo je imati uskoro

"Ako je nemamo ne vidim problem da građani odlučuju na izborima"

34863 pregleda 381 reakcija 89 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da "sastaviti vladu u Crnoj Gori nije lako" i da se nada da će ona uskoro biti formirana.

Govoreći o formiranju nove Vlade, rekao je da se Crna Gora miri i da su trenutni protesti mirni.

"Ne vidim da su pretjereno masovni, ali i da jesu to je naš trening za demokratiju", rekao je Abazović.

Na pitanje zašto se kasni sa predlaganjem mandatara za sastav nove vlade, odgovorio je:

"Sastaviti vladu u Crnoj Gori nije lak proces, nije nigdje u svijetu. Ne vidim da se nešto dešava vanredno, nadam se da ćemo vladu imati uskoro. Ako je nemamo ne vidim problem da građani odlučuju na izborima".

Kazao je da je vrlo neodgovorno da neko želi da izgradi poziciju tako što će trošiti vrijeme.

"Nekome je u interesu da se sve otegne, nekome da sve propadne, nekome da budu izbori, nekome da ne budu izbori... Podržavam proteste, ako treba ja ću da šetam s njima, nikakav problem. Ako imamo drugu grupaciju, ko želi da blokira državu, moraju isto da znaju da pravo koje traže za sebe neka prepuste i drugima. Kao što mi njima ne govorimo kako će glasati, kakve će političke odluke donositi, isto tako tražimo da se niko ne miješa u naše političke odluke".

Abazović je kazao da u ovom trenutku Skupštinom predsjedava Strahinja Bulajić (DF) koji je "častan čovjek i neće praviti nikakve opstrukcije kada se steknu uslovi da se zakaže neka sjednica".

"Da li je trebalo da bude vanredna sjednica - postojala je ta mogućnost, ali nijesmo mogli da se dogovorimo i izaberemo novog predsjednika parlamenta, ali smo htjeli da ostavimo šansu da taj izbor ne bude privremenog karaktera nego trajan. Gdje smo u odnosu na prije dvije nedjelje, mislim da smo mnogo bliže konačnom stavu, ne konačnom dogovoru, nego stavu da li naša ideja može da zaživi ili treba tražiti novi modalitet. Čak i da ne budemo imali 49 za buduću vladu, imaćemo za neka važna pitanja. Želim u to da vjerujem. Pokušavamo da iznađemo rješenja, sve što vodi u veću stabilnost za GP URA je prihvatljivo, sve što vodi u neku veću nestabilnost za nas je neprihvatljivo", naveo je potpredsjednik Vlade

On je odgovarajući na pitanje da li mu je prihvatljiva vlada koja će ponovo imati podršku 41 poslanika, kazao je da bi sjajno bilo da bude 49 i više, a ako to ne bude može biti i tehnička vlada.

Naveo je i da razliku između državnih poslanika neće praviti kada je u pitanju manjinska vlada., jer ta razlika treba da se ogleda samo u Vladi Crne Gore.

"U zoni je političkog primitivizma reći neću da glasam ako glasa DPS".

Na pitanje da li Socijaldemokrate Crne Gore i Socijaldemokratska partija mogu u vladu, odgovorio je:

"Imali smo subjekte koji su bili sastavni dio Vlade i subjekat koji je od 2016. u opoziciji...To su neke činjenice i one malo detreminišu stvari, ali ako treba da pronađemo širi konsenzus i podnesemo neku žrtvu, ja sam za to. Ako neko kaže da treba da odblokiramo put države EU i da za to treba da neka partija ipak participira u vlasti, ja sam za to. Isto kao što bih volio da tu bude SNP, isto kao što nemam nikakav negativan odnos prema DF-u. Da neki zahtjevi koji su političke priorode, a nijesu suprotni nacionalnim interesima Crne Gore, da ne budu uvaženi, ja bih to smatrao krajnje nepoštenim...Ta priča Srbi ne mogu u vlast, mogu Srbi u vlast. Svako može u vlast samo treba da trasiramo jasnu i preciznu ponudu, u ovom trenutku moramo da uradimo bajpas da bismo nakon nekih narednih parlamentranih izbora imali situaciju da dobijemo političku vladu, potpuno normalnu u skladu sa podrškom na izborima", rekao je Abazović.

Rekao je da je Vlada pala zato što nijesu željeli da "neke druge porodice zamijene rad određene porodice iz prethodnog perioda".

Kazao je i da je protiv blokada "jer teba da odblokiramo procese u državi".

"Oni sada ako krenu u blokade, i ako one ne budu sa nekom porukom i da kratko traju, najveću štetu će nanijeti sebi samima. Što se tiče bezbjednosnog sektora pratimo i na ovim protestima nije bilo problema, pratićemo situaciju. Čini mi se da direktor policije i ministar će i ova okupljanja tretirati da dodatno ne podgrijavamo atmosferu, ali nadam se da neće ljudi preći neku tačku koja bi iziskivala intervenciju policije".

Abazović je kazao da bi bilo dobro da i Demokratski front podrži manjinsku vladu.

Kazao je i da se "svaki dan" srijeće sa predsjednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem.

"Razumijem SNP, postoje ljude koji različito percipiraju događaje. Joković je rekao da će Glavni odbor stranke donijeti odluku. Kakvu god odluku da donesu poštovaćemo, ali bi bilo pravedno da budu partneri u vlasti", kazao je Abazović.

Bonus video: