Šehović nakon sastanka sa Đukanovićem: SD će biti partner svim snagama kojima je evropska Crna Gora prioritet

"Saglasili se da je politička kriza neodrživa i da bi u kratkom roku trebalo tražiti rješenja"

49529 pregleda 283 reakcija 50 komentar(a)
Šehović, Foto: Nikola Dragaš
Šehović, Foto: Nikola Dragaš

Lider i poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, poručio je večeras da će njegova partija biti podrška “svakoj evropski nastrojenoj vladi”.

On je, nakon konsultacija šefom države Milom Đukanovićem o mandataru za sastav nove vlade, rekao novinarima da je SD spreman ne samo da podrži izbor takve vlade, nego i da bude u njoj.

“Imali smo kvalitetan i sadržajan sastanak. U najkraćem roku je potrebno tražiti izlaz iz političkog ćorsokaka u kom smo se našli ne našom krivicom. Saglasili smo se da je politička, institucionalna, društvena i svaka druga kriza u Crnoj Gori neodrživa, i da bi u kratkom roku trebalo tražiti rješanja za izlazak iz takve situacije. Razmijenili smo mišljenja u odnosu na manjinsku vladu. Saglasili smo se da bi bilo jako dobro da Crna Gora sa stranputice krene evropskim putem. Upoznao sam predsjednika sa činjenicom da će SD biti podrška svakoj evropski nastrojenoj vladi, ako ona bude funkcionisala na principima građanske, sekularne, evropske i evroatlantske Crne Gore. Da ćemo biti partner svim snagama kojima su to postulati na kojima žele da grade partnerstvo u eventualnoj novoj vladi i da smo tu da podržimo te procese i da uzmemo učešće u tim procesima ako nas to dovede do konačnog dogovora”, istakao je Šehović.

Milo Đukanović, Damir Šehović
foto: Predsjednik.me

On je rekao da misli da će Đukanović narednih dana završiti razgovore s ostalim političkim subjektima o budućem mandataru, i da će se nakon toga procijeniti ko bi eventualno zavrijedio podršku šefa države da bude mandatar.

Govoreći o razgovorima između SD-a i GP URA, Šehović je kazao da je njegova stranka ušla u njih na transparentan način.

“Jasno smo saopštili da bismo - da bi bio dio buduće vlade i da bi bio dio buduće evropske većine - morali da raščistimo s nekim stvarima: kleronacionalizmom, namjerom da se uvodi teokratija, sa srednjevjekovnim sistemom vrijednosti... Ako postoji spremnost da se na principima građanske, sekularne i evropske države gradi partnerstvo, da mi možemo biti partneri. Ako ti principi budu prihvatljivi za ostale političke činioce, SD je spreman ne samo da podrži formiranje takve vlade, nego i da bude njen sastavni dio”, poručio je Šehović.

Bonus video: