Može li osuđeni Bulatović da vodi grad

Apelacioni sud kaznio tri mjeseca zatvora uslovno predsjednika Opštine Kolašin zbog zloupotrebe službenog položaja. Prvi čovjek Opštine tvrdi da je osuđen jer je pomogao mladom čovjeku, opozicija traži da ode sa funkcije

43285 pregleda 106 reakcija 12 komentar(a)
Milosav Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Milosav Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović kazao je “Vijestima” da ne smatra da je počinio nikavo nečasno djelo, iako ga je Apelacioni sud, preinačivši presudu Višeg suda, kaznio tri mjeseca zatvora uslovno na godinu.

Presudom Višeg suda Bulatoviću je, zbog zloupotrebe službenog položaja, prethodno, bila određena kazna od šest mjeseci na dvije godine.

Kolašinska opozicija, međutim, smatra da Bulatović više ne može obavljati funkciju predsjednika Opštine. Svoj stav obrazlažu odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik Opštine Kolašin kažnjen je jer je u prijavi za stručno osposobljavanje Policijskoj akademiji u Danilovgradu, svojeručnim potpisom i pečatom lažno prikazao da Marko Matović radi na poslovima komunalnog policajca. Matović, koji je aktuelni v.d. načelnika Komunalne policije, tada, konstatuje sud, nije bio u radnom odnosu. Predsjednik Opštine Kolašin je, kako piše u obrazloženju odluke Višeg suda, kasnije platio Matoviću stručno osposobljavanje u iznosu od 446 eura iz budžetskih sredstva.

”Osuđen sam zbog toga što sam Matoviću pomagao da završi obuku u Policijskoj akademiji. Učinio sam to u najdubljem ubjeđenju da mi je dužnost pomoći mladom sugrađaninu koji je u tom trenutku bio nezaposlen a izdržavao porodicu sa maloljetnom djecom. Građani Kolašina su svjedočili o njegovim ljudskim i profesionalnim kvalitetima. Nastali trošak od 466 eura sam uplatio na račun Opštine. Ne želim polemisati o odlukama suda. Smatram da nijesam počinio nikakvo nečasno djelo, koje bi na bilo koji način dovelo u pitanje moje dostojanstvo i moralni integritet. Naravno, ne dovodim u pitanje pravo bilo kome da iz različitih motiva o tome misli i govori drugačije”, rekao je Bulatović.

Odbornica Demokrata Zorana Bakić podsjeća da Zakon o lokalnoj samoupravi (član 65, stav 4) “jasno propisuje da je pravosnažna presuda koja predsjednika čini nedostojnim vršenja funkcije osnov za prestanak mandata po sili zakona”.

”Kako smo i ranije saopštili, ono što bi uradio svaki odgovorni pojedinac u ovakvoj situaciji jeste da podnese neopozivu ostavku na funkciju, odnosno da lokalni parlament odmah i bez odlaganja konstatuje prestanak mandata po sili zakona sadašnjem predsjedniku koji je osuđen za zloupotrebu službenog položaja. U protivnom predsjednik SO bi postao saučesnik kršenja tog zakona”, rekla je Bakić.

Presuda Apelacionog suda, kaže ona, najbolja je potvrda da odlazeća kolašinska vlast od samog starta radi nezakonito. Brojni su primjeri, tvrdi Bakić, “kršenja zakonskih propisa i dovođenja opštinskih službi i preduzeća u zonu nefunkcionalnosti koja će u budućem periodu koštati građane Kolašina i to isključivo zbog partijskih i koalicionih sukoba”.

Prema njenim riječima, građani će uskoro biti upoznati sa brojnim zloupotrebama u radu lokalne uprave. Takođe, tvrdi Bakić, ishod sudskog postupka nije jedino i “slučajno” nepočinstvo aktuelne većine.

U Opštinskom odboru SNP-a smatraju da je osuđujuća pravosnažna presuda predsjedniku Opštine dokaz da je pravda spora, ali dostižna.

”Nepostupanje upravne inspekcije u odnosu na brojne nezakonitosti pod vođstvom gospodina Bulatovića rezultirale su podnošenjem krivične prijave SDT-u, a epilog je osuđujuća presuda. S obzirom na to da Zakon jasno definiše da pravosnažna presuda čini predsjednika nedostojnim vršenja funkcije stoga očekujemo da će gospodin Bulatović postupiti po istoj i da će lokalni parlament predsjedniku Opštine konstatovati prestanak mandata po sili zakona”, kažu u toj stranci.

Nepostupanje po presudi, tvrde, “predstavljalo bi školski primjer nepoštovanja Zakona o lokalnoj samoupravi”. Takođe, kako kažu u OO SNP, “i nastavak prakse guranja pod tepih neizvršenih zapisnika upravne inspekcije te držanje službe komunalne policije u v.d. stanju tokom cijelog mandata zarad partijskih interesa grubo kršeći zakon”.

Kako kažu, “spora reakcija upravne inspekcije može dovesti do novih slučajeva podnošenja krivičnih prijava protiv nosioca vlasti sa lokalnog nivoa, ali i same inspekcije”.

Đukić: Nije moje da tumačim Zakon o lokalnoj samoupravi

Predsjednik SO i koalicioni partner Bulatoviću u lokalnoj vlasti Milan Đukić kaže da nije zvanično upoznat sa odlukom Apelacionog suda. Međutim, on smatra da ne treba da tumači Zakon o lokalnoj samoupravi.

”Pretpostavljam da dalje obavljanje funkcije predsjednika Opštine propisuje Zakon koji ne treba ja da tumačim, već to treba da rade pravna struka i nadležne institucije. Ja mogu dati lično i političko mišljenje da je predsjednik Opštine pored dobrih stvari, nažalost, nesmotreno napravio i nekoliko pogrešnih poteza. Mislim da su neke od pogrešnih odluka nastale i pod pritiskom njegove partije, kojoj su, kao i većini partija u Crnoj Gori, bili bitniji trenutni ciljevi od najistaknutijih pojedinaca na lokalnom nivou”, kaže Đukić.

Predsjednik SO kaže da “nije zadovoljan dinamikom i stepenom realizacije obaveza u pojedinim upravnim oblastima, ali da je sa Bulatovićem imao dobar lični odnos”.

”Taj je bio možda i presudan u teškim momentima, kao i u pojedinim uspjesima lokalna uprave. Međutim, kako sam ranije kazao, koalicioni sporazum za mene lično više ne postoji, kao ni moje obaveze prema partijama i partitokratskom upravljanju. Jedina obaveza koju imam do kraja mandata jesu odluke i projekti u interesu građana Kolašina, a partije i njihovi kratkoročni interesi moraće da sačekaju nekog drugog predsjednika SO”, zaključuje Đukić.

Bonus video: