Abazović: Krivokapić predložio nove zaključke koji su neprimjereni

Abazović je kazao da je sve bilo u redu do tačke o uvođenju sankcija Rusiji kada je premijer predložio nove zaključke u odnosu na Komisiju za politički sistem. Poručio je da neće podržati zaključke onako kako ih je premijer predložio

85819 pregleda 189 reakcija 189 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da je današnja sjednica Vlade završena kada je na dnevni red došla tačka o uvođenju sankcija Rusiji.

"Nije sjednica prekinuta, nego je premijer izašao i rekao - sjednica je završena za danas", kazao je on na vanrednoj press konferenciji.

Rekao je da je sve bilo u redu do tačke o uvođenju sankcija Rusiji kada je premijer Zdravko Krivokapić predložio nove zaključke u odnosu na one koje je usvojila Komisiju za politički sistem jednoglasno. Rekao je da su ti zaključci prošli i Komisiju za ekonomsku politiku, ali da ne zna odnos glasanja.

"Trebalo je danas da se izjasnimo, bez obzira što bi neki članovi Vlade glasali na način na koji oni misle da treba, mi smo došli u situaciju da je premijer Krivokapić predložio nove zaključke, čime je htio da obesmisli odluku o sankcijama. Razlozi mi nijesu poznati, mogu da ih pretpostavim, jedva smo imali kvorum danas. Da nijesmo došli mi koji ne učestvujemo u posljednjem periodu ne bi bilo ne kvorume, ali ne možemo ove značajne stvari, koji se tiču međunarodne politike Crne Gore i međuanordnog ugleda Crne Gore, da obesmišljavamo".

Kazao je da je pitanje za Krivokapića gdje su bili ostali ministri.

Zaključci Komisije za politički sistem su su, kako je dodao, bili vrlo jasni i usklađeni sa onim što je Savjet Evropske unije usvojio i sve van toga nije ni pravno, ni politički valjano.

Smatra da je poslata vrlo ružna poruka, kazavši da se ne mogu institucije sistema svoditi "na ličnu ili političku percepciju" i da bi obesmišljavanje zaključaka išlo na štetu samo Crnoj Gori.

"Šef diplomatije i ja smo tražili da se izjasnimo o zaključcima kakvi su bili predloženi, mislim da ni ostali ministri, pa i oni koji bi glasali protiv, nijesu imali ništa protiv toga, ali je nastao šum u komunikaciji i premijer je zaključio sjednicu"

Kazao je da postoji opcija da se elektronski zakaže sjednicu i da se izjasne.

"Ovo što je predloženo nije primjereno, nijesmo mi zemlja koja podstiče konflikt. Moramo da znamo da u kriznim situacijama zauzimamo stranu kao i sve razvijene države", dodao je.

Abazović je naveo da je Krivokapić predložio da Ministarstvo vanjskih poslova nastavi sprovođenje politike u skladu sa Evropskom unijom.

"MVP ne može da se bavi time već se hipotetički sprovođenjem sankcijama bave drugi organi. Ne može MVP da oduzme jahtu. Tom izmjenom zaključaka pokušalo se opravdati da je to ista stvar. Moj zahtjev je bio da se izjasnimo oko zaključka koji je bio jednostavan da se pridružujemo sankcijama, ali premijer je rekao da on vodi sjednicu i da ima pravo da predlaže, došlo je do rasprave sa šefom diplomatije (Đorđe Radulović) i tu je sve završeno".

Rekao je da jedino premijer može da zakaže elektronsku sjednicu.

Abazović je poručio da neće podržati zaključke onako kako ih je premijer predložio.

Rekao je da se nada da lošu poruku da današnje sjednice Vlade "naši partneri neće iskoristiti protiv nas".

"Na nama je sada da iskomuniciramo da je Vlada u tehničkom mandatu i da je sastavljena od ljudi koji možda nemaju jasnu prozapadnu profilaciju i da nam možda treba još malo vremena kako bismo taj posao završili"

Bonus video: