Danas sjednica SO Kotor, očekuje se dolazak dvoje odbornika koji su napustili DPS

Demokratski front optužuje Demokrate za korupciju, oni uzvraćaju sličnim navodima

10403 pregleda 18 komentar(a)
Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock

Da li će biti uvedena prinudna uprava ili će konačno, nakon višemjesečne blokade, biti održana sjednica Skupštine opštine Kotor biće poznato danas.

Jučerašnji razvoj događaja nagovještava da prijevremenih izbora i privremene uprave u Opštini Kotor ipak neće biti, nakon što je juče dvoje odbornika DPS-a, Dejan Ognjanović i Milica Ljutić, objavilo da napuštaju odbornički klub te stranke i članstvo u njoj.

Oni su naveli da su brojni razlozi za ovakvu odluku, jer su, tvrde, 2020. godine građanima “ponudili program i dali riječ da će raditi u interesu grada” i da su tako zavrijedili povjerenje građana i osvojili mandate.

Ovaj potez dvoje odbornika iz korijena može da promijeni političku situaciju u tom gradu, kojem je zbog višemjesečne blokade rada lokalnog parlamenta prijetilo raspuštanje SO i raspisivanje vanrednih izbora.

Vlast u Kotoru od lokalnih izbora 30. avgusta 2020. vrši koalicija Demokrate – “Za budućnost Kotora” - URA koja ima 17 od 33 mjesta u lokalnom parlamentu. Međutim, zbog odluke dvoje odbornika kotorskog DF-a da bojkotuju sjednice SO, čemu se odmah pridružila i opozicija predvođena DPS-om, sjednice nisu mjesecima održavane.

Jučerašnjom odlukom dvoje odbornika DPS-a, ovakav scenario na koji je računala opozicija, ali i kotorski DF, vjerovatno pada u vodu jer će se Ognjanović i Ljutić najvjerovatnije pojaviti u skupštinskoj sali danas u 9.30 sati - za kada je zakazan novi pokušaj održavanja sjednice SO, te dati kvorum za rad parlamenta.

Nakon što je informacija javno objavljena iz lokalnog DF-a su optužili Demokrate da je predsjednik Opštine Kotor i kotorskih Demokrata Vladimir Jokić, kako su kazali, kupio dva odbornika DPS-a kako bi nadomjestio većinu u lokalnom parlamentu.

Odgovorile su kotorske Demokrate, koje u saopštenju tvrde da je “svaka insinuacija DF-a laž”.

”Za sjutra je zakazana sjednica SO, dođite i glasajte za budžet kako bi naša zajednička vlast nastavila dalje da funkcioniše. Nemojte drugima prebacivati ono što ste vi radili, nemojte stvari mjeriti svojim metrom. Niti je Vladimir Jokić bilo koga kupio, niti je bilo ko na prodaju. Zamislite se prije nego na bilo koji način izađete u javnost sa optužbama, jer nismo zaboravili na koji način ste sarađivali sa DPS-om dok ste se kleli u opozicionarstvo”, navode Demokrate.

Kotor je talac partijskih politika

”Već duže vrijeme vidimo da je naš grad talac partijskih politika i kombinatorike, te da je normalno funkcionisanje grada blokirano nedolaskom i neučestvovanjem u odlučivanju odbornika DF-a, DPS-a, SD-a, SDP-a i LP-a. Uložili smo maksimalne napore da u okviru odborničkog kluba DPS-a i organa DPS-a ovu situaciju preokrenemo i da se pokažemo kao ljudi koji rade za interese grada, a ne za prolazne političke interese koji se kreiraju i u našem gradu i van njega,” saopštili su juče Ognjanović i Ljutić.

Bonus video: