Borba za partijske interese onih koji su pobijedili DPS: Vlast umiju da osvoje, ne i da sačuvaju

U Tivtu se uvodi prinudna uprava, pokreće se ista procedura u Budvi i umalo je izbjegnuta u Kotoru. Krize vlasti jedino nije bilo u Beranama i Herceg Novom

38136 pregleda 66 reakcija 30 komentar(a)
Radović se povukao, Carević neće - Budva pred prinudnom upravom, Foto: Vuk Lajović
Radović se povukao, Carević neće - Budva pred prinudnom upravom, Foto: Vuk Lajović

Međustranačka neslaganja, politička neodgovornost i borba za stranačke i lične interese ključni su razlozi krize vlasti u većini opština u kojima je Demokratska partija socijalista (DPS) na lokalnim izborima poslata u opoziciju, ocjenjuju sagovornici “Vijesti”.

Posljedica tih razloga sada je uvođenje prinudne uprave u Tivtu, pokretanje procedure donošenja iste mjere u Budvi, te višemjesečna blokada kotorskog parlamenta, koja je okončana juče.

I u prethodnim sazivima kotorskog i budvanskog parlamenta političke prilike su bile nestabilne, a samo su partije u Herceg Novom i Beranama uspjele da sačuvaju stabilnost vlasti do redovnih lokalnih izbora.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate), kazao je “Vijestima” da razlozi krize vlasti u tom gradu leže u neslaganjima unutar koalicija.

Jokić
Jokićfoto: Siniša Luković

”Ovaj metod su pojedinci i partije koristili samo kako bi na taj način pokušali da ostvare svoje političke ili parapolitičke interese. Upravo je ovo razlog svih kriza - kad određeni pojedinci koriste svoj uticaj u Skupštini opštine (SO) ne za opšti, već za lične i partijske interese”, ističe on.

I Jokićev prvi mandat na čelu Kotora, koji je otpočeo 2016, takođe je obilježila kriza zbog nesuglasica unutar vladajuće koalicije, koja je, na kraju, dovela do njegovog razrješenja i povratka DPS-a na vlast 2019.

Za Jokićevu smjenu glasalo se u dva navrata, jer je prvu odluku tada formirane nove većine poništio Upravni sud.

I tadašnji i sadašnji epilog kriza u Kotoru pratile su optužbe za “političku korupciju”.

Poslanica GP URA i bivša odbornica u SO Budva Božena Jelušić, ocjenjuje da do blokada na lokalu dolazi zato što partije koje su preuzele vlast od DPS-a ne pokazuju spremnost da raskrste s lošim praksama te stranke, poput “zarobljavanja” institucija, partijskog zapošljavanja i sl.

Jelušić
Jelušićfoto: Boris Pejović

Govoreći o dešavanjima u Budvi, ona navodi da je nakon što je DPS smijenjen s vlasti u tom gradu, bilo određenih promjena.

”Demontaža sistema je bila otpočela. Međutim, kad neko ojača, on koristi postojeće mehanizme za perpetuiranje, a ne demontažu sistema. DPS je od institucija napravio dobru alatku kojom mogu da se kontrolišu politička i ekonomska moć... Ne vidim da partije misle na potrebe građana”, kaže Jelušićeva za “Vijesti”.

Kriza budvanske vlasti nastala je zbog nesuglasica između Demokrata i DF-a - Demokrate traže da čelnik Opštine Budva Marko Carević napusti funkciju, dok DF taj zahtjev naziva ucjenom.

Sjednica budvanskog parlamenta, koji je pola godine u blokadi, nije održana 18. marta jer nije bilo kvoruma.

Pošto je istekao rok za njeno održavanje, koji je dalo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, Vlada će, kao i u Tivtu, donijeti odluku o raspuštanju parlamenta i imenovati prinudnu upravu.

Kako su “Vijesti” pisale, politički “rat” Demokrata i DF-a traje praktično od januara 2019, kad je Carević sjeo u fotelju prvog čovjeka grada.

Sukob su obilježile teške međusobne optužbe funkcionera dviju strana.

Kriza vlasti nema u Beranama, kao ni u Herceg Novom, gdje je DPS, nakon smjene 2014. i 2017. godine, i dalje u opoziciji.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i bivši predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, kaže da dobro upravljanje i puna odgovornost prema građanima i njihovim potrebama govore u prilog činjenici da jedna vlast u potpunosti zaslužuje povjerenje građana.

”Pojedinci svoje pozicije isključivo vide kao mogućnost za profiterstvo”: Šćekić
”Pojedinci svoje pozicije isključivo vide kao mogućnost za profiterstvo”: Šćekićfoto: Luka Zeković

”To je jedini i isključivi razlog - uz profesionalne, moralne i stručne karakteristike ponaosob svakog odbornika SNP-a i svakog lokalnog funkcionera, koji je na tom mjestu zahvaljujući uspjehu i dobrom rezultatu naše partije”, naglašava on za “Vijesti”.

Govoreći o, kako navodi, “začuđujućoj neodgovornosti” pojedinih političkih subjekata i odborničkih kandidata, Šćekić kaže da se boji da je u pravu ako kaže da oni svoje pozicije isključivo vide kao mogućnost za iznenadnu zaradu, profiterstvo ili slične obilke finansijske ili neke druge koristi.

”Moram da istaknem da se upravo tada i dešavaju stvari poput navedenih, jer takve partije i pojedinci ne vode računa o interesima svojih građana ili društva u cjelini”, poručuje on.

Zbog SDP-a prinudna uprava u Tivtu

Vlada je 10. marta raspustila tivatski parlament koji duže od pola godine nije funkcionisao jer nije imao kvorum za rad. Na sjednice nisu dolazili odbornici DPS-a, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata i Hrvatske građanske inicijative.

Manjinsku vlast u tom gradu obavljale su građanske liste “Narod pobjeđuje”, Bokeški forum i “Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat”, a podršku u parlamentu im je do septembra 2021. davao odbornik SDP-a.

Iz SDP-a su, nakon uskraćivanja podrške, saopštili da dešavanja u Tivtu sve češće imaju veoma izraženu nacionalističku pozadinu, i da je to u potpunom nesaglasju s osnovnim programskim i vrjednosnim principima te partije.

Predsjednik države Milo Đukanović je u međuvremenu raspisao nove lokalne izvore u Tivtu za 5. jun.

Bez SNP neće biti vlasti, u ponedeljak moramo sjesti za isti sto

"Činjenica je da dolazi do krize u opštinama, u kojima ste naveli. Najmanje što želim jeste da komentarišem funkcionisanje lokalnih vlasti u pomenutim gradovima. Takođe, nemam ni pravo da govorim o ponašanju odbornika drugih političkih subjekata, i da ocjenjujem da li se radi o političkim malverzacijama, korupciji ili nečem trećem. Vjerujem da postoji drugi načini da se to utvrdi. Ono, o čemu ja mogu s ponosom da kažem jeste činjenica da ni u jednom slučaju nećete naći da se ijedan odbornik SNP našao u ovakvoj ili sličnoj situaciji ili priči. Berane je, mogu slobodno da kažem, svetionik slobodne Crne Gore, na čijem skupštinskom čelu se nalaze odbornici naše partije. Odgovorno vršenje vlsti, puna odgovornost prema svojim građanima, i onome što čini njihove životne i svake druge potrebe, govore u prilog činjenici da vlast u potpunosti zaslužuje povjerenje građana. To je jedini i isključivi razlog uz, još jednom podvlačim, profesionalne, moralne, stručne karakteristike ponaosob svakog odbornika SNP-a, s jedne strane, i svakog lokalnog funkcionera, koji je na tom mjeste zahvaljujući uspjehu i dobrom rezultatu naše partije. Slobodan sam reći, da ćemo tu našu snagu i postojanost pokazati i na ovim lokalnim izborima, gdje očekujem da partija kojoj pripadam bude najači politički subjekt i u budućem vršenju lokalne vlasti", rekao je Šćekić.

On je kazao da "i ovi izbori u Beranama pokazuju totalnu neodgovornost i neozbiljnost pojedinih političkih činilaca".

"Dok, SNP, vodeći svoju pozitivnu kampanju, uvjerena u trijumf, čime nećemo dozvoliti DPs-u da na bilo koji način odlučuje u novoj vlasti, dotle druge partije ,,vide svoju sreću,, u najprljavijoj mogućoj kampanji protiv partije kojoj pripadam. Ono što je jako simptomatično, čime se pokazuje nezrelost tih partija, jeste gomila izmišljotina, neistina i laži koje se plasiraju ovih dana, pri čemu zaboravljaju jednu osnovnu činjenicu, a to je da bez ključnog učešća SNP-a nema nove lokalne vlasti u Beranama. Ti isti ljudi, koji siju maglu ovih dana, moraju da shvate da na takav način vode kampanju protiv svoga grada, jer koliko je u ponedeljak moramo sjesti za isti sto kako bismo dogovarali buduće funkcionisanje lokalne vlasti u Beranama. Bez obzira na sve to, ozbiljnost naše partije, liste i budućih odbornika garantuje buduću stabilnu, evropsku vlast, koja će nastaviti da rade isključivo u korist građana", rekao je Šćekić.

*U prvobitnoj verziji teksta objavljeno je da je SDP bez jasnijeg obrazloženja uskratio podršku građanskim listama u Tivtu.

Bonus video: