Ulcinj bira između Abazovića i Đukanovića (INFOGRAFIK)

Iako je Abazović najavio da će nosilac liste “Za novi početak”, koja je osvojila najviše mandata, biti novi čelnik grada, postoje nagovještaji da bi novu većinu mogli da imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca

73404 pregleda 300 reakcija 48 komentar(a)
Abazović poručio da će Omer Bajraktari biti novi predsjednik Opštine, Foto: URA
Abazović poručio da će Omer Bajraktari biti novi predsjednik Opštine, Foto: URA

Iako je koalicija “Za novi početak” (GP URA, DP, SD i SDP) osvojila 14 mandata, najveće iznenađenje jučerašnjih lokalnih izbora u Ulcinju je koalicija DUA-DSCG.

Dvije najstarije albanske nacionalne partije osvojile su šest mandata.

”Ovo je istorijski rezultat, duplirali smo rezultate s prošlih izbora. Na narednim ćemo ih opet duplirati jer je ovo znak da vraćamo povjerenje Ulcinjana i da ćemo raditi samo u njihovom interesu”, kazao je nosilac liste DUA-DSCG Mehmet Zenka ”Vijestima”.

Upitan o mogućim postizbornim koalicijama, nije htio da govori.

”Rano je o tome sad, noćas slavimo sa građanima”.

Na jučerašnjim izborima u Ulcinju, na 38 biračkih mjesta, glasalo je 11.634 birača od ukupno upisanih 20.392, ili 50,15 odsto.

Koalicija DPS-BS osvojila je šest mandata, Forca pet, a Demokrate, koje su prvi put ušle u lokalni parlament, dva.

Prema posljednjim podacima OIK-a, na izbore je do 19 časova izašlo nešto više od 50 odsto upisanih birača.

Iako je mandatar za sastav manjinske vlade i lider GP URA Dritan Abazović najavio da će nosilac liste i predsjednik OO URA Omer Bajraktari biti novi predsjednik Opštine, spekuliše se da bi novu većinu u parlamentu koji broji 33 odbornika mogli da imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca.

Zenka je ranije u intervjuu “Vijestima” nagovijestio da je Forca prirodni saveznik DUA, ali da su dobrodošle i druge partije “koje misle dobro u Ulcinju”.

U Ulcinju su sinoć slavile pristalice koalicije DUA-DSCG, a nešto kasnije na ulice su izašle i pristalice DPS-a sa crnogorskim barjacima. Slavilo se i u štabu GP URA...

Abazović je sinoć proglasio apsolutnu pobjedu koalicije “Za novi početak”, rekavši da će novi predsjednik te opštine biti Bajraktari.

”Ovo je novi početak za grad, put ka pomirenju i progresu... Naša ruka je pružena svima. Dajte da radimo dobre stvari za grad, da krenemo stazama uspjeha”.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, naveo je da je ta stranka pojedinačno najjača u Ulcinju i druga najjača lista na izborima.

Taj rezultat je, kaže, vrijedan jer je lista s najviše glasova - petočlana koalicija.

”Jasno je da nijedna koalicija nema većinu koja joj omogućava da samostalno formira vlast, te da će to zavisiti od postizbornih pregovora. Ulcinj je mali grad da bi se dijelili”, poručio je Bogdanović.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović, kazao je da je ta stranka najprijatnije iznenađenje izbora u Ulcinju.

DPS optužuje Abazovića i Miloševića za “policijsku torturu”

Izborni dan u Ulcinju obilježile su optužbe DPS-a na račun GP URA i državnog sekretara u MUP-u i funkcionera tog pokreta Rada Miloševića da vrše policijsku torturu nad odbornicima i članovima DPS-a.

S druge strane, iz GP URA su optužili DPS da širi lažne vijesti, vodi “prljavu kampanju” i “kupuje” glasove.

Načelnik ulcinjskog CB-a Arben Tagani, kazao je “Vijestima” da nije bilo hapšenja i da su priveli nekoliko osoba radi utvrđivanja identiteta, a u okviru svojih redovnih aktivnosti koje nemaju veze s izborima.

Bonus video: