Vlada ni danas nije uvela sankcije Rusiji

Vlada bi, shodno Zakonu o restriktivnim mjerama, trebalo prvo da donese odluku kojom prihvata odluke Evropske unije o restriktivnim mjerama prema Rusiji

33623 pregleda 577 reakcija 112 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore nije na današnjoj sjednici usvojila Predlog odluke o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini, saznaju "Vijesti".

To je bila prva tačka dnevnog reda, ali predlog premijera Zdravka Krivokapića nije dobio podršku za njeno usvajanje.

Povezani članci

30. Mart 2022.

Premijer bi da obesmisli sankcije Rusiji

I da je usvojena, to ne bi značilo utvrđivanje političke odluke o prihvatanju prethodne odluke Evropskog savjeta o uvođenju i proširenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

To se od Crne Gore očekuje kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Vlada bi, shodno Zakonu o restriktivnim mjerama, trebalo prvo da donese odluku kojom prihvata odluke Evropske unije o restriktivnim mjerama prema Rusiji.

Potpredsjednik Vlade, mandatar za sastav nove vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je ranije danas da "ako se bude ostalo pri onome što je stav premijera i način, danas Vlada neće donijeti odluku o sankcijama Rusiji."

Abazović je novinarima nakon konferencije Centra za demokratsku tranziciju (CDT) "Mreža dezinformacija: ukradena demokratija" poručio da premijer Zdravko Krivokapić želi da se formira koordinaciono tijelo za sprovođenje sankcija, "ali da sankcije treba prvo da se uvedu".

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, kojom predsjedava portpredsjednik Vlade Dritan Abazović, usvojila je 15. marta jednoglasno paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savjet Evropske unije (EU).

Međutim, ta odluka nije uvrštena na dnevni red sjednice Vlade već je umjesto toga predloženo usvajanje Predloga odluke o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini.

Bonus video: