ANB: Na rasulu bezbjednosnog sektora vrijedno rade oni koji na rasulo pozivaju

Iz ANB su kazali da se obraćaju "prvenstveno zbog građana Crne Gore povodom posljednjih medijskih napada na Agenciju za nacionalnu bezbjednost, a u vezi sa okolnostima prijavljivanja da su na određenim lokacijama postavljene eksplozivne naprave"

36746 pregleda 62 reakcija 40 komentar(a)
ANB, Foto: Boris Pejović
ANB, Foto: Boris Pejović

Na rasulu bezbjednosnog sektora vrijedno rade oni koji na rasulo pozivaju, nadajući se da će laž na kraju postati istina, te da će omogućiti svojim nalogodavcima da preuzmu kontrolu nad Agencijom, a da im zauzvrat, između ostalog, nelegalni poslovi kojima se trenutno jako otežano bave zbog aktivnosti Agencije, teku neometano, saopšteno je danas iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Oni su kazali da se obraćaju "prvenstveno zbog građana Crne Gore povodom posljednjih medijskih napada na Agenciju za nacionalnu bezbjednost, a u vezi sa okolnostima prijavljivanja da su na određenim lokacijama postavljene eksplozivne naprave".

Iz ANB su kazali da "situacija poput aktuelne, nije ništa što se u Crnoj Gori, ali i širom svijeta inače ne dešava, a čemu smo svi svjedoci, zbog okolnosti da navedene inkriminisane radnje po pravilu izazivaju veliki publicitet".

"Na našu sreću, u proteklom periodu nismo bili destinacija koja je bila prepoznatljiva po ovakvim ili sličnim dešavanjima. Međutim, ono što želimo poručiti građanima, jeste da i u ovoj ali i sličnim situacijama postoje protokoli, kojih se Agencija u potpunosti pridržava, te sve radnje iz svoje nadležnosti u ovom kontekstu preduzima blagovremeno, shodno procedurama, pravilima i Zakonu. Navedeno podrazumijeva unutrašnje procedure Agencije, komunikaciju sa nadležnim državnim organima u Crnoj Gori, kao i aspekte koji se odnose na međunarodnu saradnju", ističe se u saopštenju ANB na čijem je čelu Dejan Vukšić.

Vukšić
Vukšićfoto: Boris Pejović

Oni su dodali da "apsolutno sve što je bilo potrebno i neophodno preduzeti po ovom pitanju, Agencija je preduzela i preduzima".

"Žalimo što iste ciljeve imaju i adrese sa kojih stižu navedene prijetnje, kao i pojedine adrese u Crnoj Gori kojima je svaka druga riječ koju izgovore patriotizam. I jedni i drugi traže smjenu menadžmenta ANB, pa je više nego očigledno da su i jedni i drugi sinhronizovano nezadovoljni radom Agencije. Jedni koji prijavljuju da su postavili bombe u naše škole, te izazivaju paniku čak i među našom najvažnijom i najvrjednijom populacijom, a drugi koji u javnost takođe plasiraju medijske "bombe" o navodnoj nesposobnosti i rasulu bezbjednosnog sektora", kazali su iz ANB.

Oni su poručili da cilj i jednih i drugih jeste izazivanje nepovjerenja u bezbjednosni sektor, te stvaranje panike i nestabilnosti među građanima Crne Gore.

"Modus operandi koji je itekako poznat Agenciji, a koji je karakterističan tokom vođenja specijalnog rata. Specijalnog rata u kojem i strani faktor i njegovi eksponenti u Crnoj Gori imaju jasne uloge i koordinisano vrše aktivnosti. Moraćemo razočarati i jedne i druge. Učinićemo i činimo sve što je u našoj moći, da jedni odgovaraju za lažno prijavljivanje te terorističke prijetnje koje kao jedan od ciljeva imaju i izazivanje panike, a da drugi odgovaraju upravo za izazivanje panike i nereda. Na rasulu bezbjednosnog sektora vrijedno rade oni koji na rasulo pozivaju, nadajući se da će laž na kraju postati istina, te da će omogućiti svojim nalogodavcima da preuzmu kontrolu nad Agencijom, a da im zauzvrat, između ostalog, nelegalni poslovi kojima se trenutno jako otežano bave zbog aktivnosti Agencije , teku neometano", piše u saopštenju.

Iz ANB su rekli da su ponosni, što na sve načine sinhronizovano i kontinuirano pokušavaju da ih opstruiraju i jedni i drugi.

"Upravo je to pokazatelj da smo na pravom putu i da svoj posao radimo kako treba u interesu građana Crne Gore", zaključuje se u saopštenju ANB.

Dok su roditelji u panici juče uzimali djecu iz škola, a političari se nadgornjavali stranačkim saopštenjima tvrdeći da su bezbjednosne službe u rasulu, Uprava policije saopštila je da pokušava da otkrije ko je sa inostranih servera slao prijeteće poruke...

Sa različitih e-mail adresa, registrovanih na domenu outlookpro.net, juče ujutro poslije osam časova, prijeteće poruke iste sadržine stigle su na adrese Vlade, MUP-a, Glavnog grada pod oznakom “VAŽNO”, u kojem piše da iza upozorenja, navodno, stoji ruska organizacija “Muška država” kojom rukovodi ekstremista Vladislav Pozdnjakov.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević saopštio je juče da zbog dojava o bombama u crnogorskim gradovima hitno treba zakazati sjednicu tog skupštinskog tijela.

”Opšte rasulo i ćutanje u bezbjednosnom sektoru, obavezuju me da hitno zakažem sjednicu Odbora za bezbjednost, a povodom dojava o postavljenim bombama u crnogorskim gradovima. Ko god stoji iza ovog mora biti uhapšen i procesuiran”, napisao je Knežević na Tviteru.

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik Predrag Bošković saopštio je juče da su "aktuelni događaji posljedica rasula u sektoru bezbjednosti, te da je dominatna odgovornost na ANB-u i direktoru Dejanu Vukšiću".

"Sve što se dešava ovih dana, povodom prijetnji ruskog teroriste Podznjakova i njegove terorističke organizacije "Muška država", posljedica je totalnog rasula u kojem se nalazi bezbjednosni sektor, sa posebnim akcentom na Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Dejana Vukšića. Upozoravali smo već duže vremena da su službe bezbjednosti izbušene, izložene uticaju trećih strana, a da je ANB stavljena u funkciju ostvarivanja interesa "srpskog sveta". Događaji ovih dana direktna su posljedica takvog stanja stvari, za koji je dominantno zaslužan sam Vukšić", ocijenio je Bošković.

Bonus video: