Objavljen snimak navodne kupovine glasova u Ulcinju, ODT će pozvati aktere da daju izjave

Đeka i Bajraktari tvrde da je snimak montaža njihove političke konkurencije; Tužilaštvo će angažovati IT odsjek koji će ispitati autentičnost snimka

46993 pregleda 367 reakcija 75 komentar(a)
Sa snimka, Foto: screenshot
Sa snimka, Foto: screenshot
Ažurirano: 04.04.2022. 22:01h

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Ulcinju pozvaće sve aktere danas objavljenog audio-snimka navodne kupovine glasova u tom gradu, da u svojstvu građana daju izjave o tome - saznaju nezvanično “Vijesti”.

ODT će angažovati IT odsjek koji će provjeriti je li snimak autentičan, jer bez toga, kako je pojašnjeno nezvanično iz istrage, on ne može biti dokaz.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopštili su za Televiziju Vijesti da su odranije formirani spisi predmeta povodom "događaja u vezi navodnih zloupotreba koje su povezane sa održavanjem lokalnih izbora u Ulcinju". "Danas objavljeni snimak će takođe biti ispitan u kontekstu eventualnog postojanja krivičnog djela iz nadležnosti SDT", kazali su iz tog tužilaštva.

Redakcijama više crnogorskih medija dostavljen je snimak navodne kupovine glasova u Ulcinju, u kom su 27. marta održani lokalni izbori.

Na snimku se navodno čuju lider GP URA Dritan Abazović, čelnik ulcinjskog odbora tog pokreta i nosilac liste “Za novi početak” Omer Bajraktari, predsjednik Demokratske partije i poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka, komunalni inspektor u Ulcinju Amir Mehmeti i nepoznata osoba.

U razgovoru koji se vodi na albanskom, Đeka na pitanje nepoznatog lica - “Koliko vi dajete za glas?”, navodno odgovara: “Onoliko koliko ti niko nije dao. Jesi li razumio? Neće ti ništa faliti. Ako ti neko dođe i nudi nešto, ti dođi kod nas”.

Mehmeti nepoznatoj osobi navodno govori: “Ako ti neko bude ponudio 100 ili 200 eura, od nas imaš 50 eura više”.

Bajraktari pominje “spisak” i “sigurne ljude”, dok se Abazović navodno čuje kratko na početku snimka.

Đeka tvrdi da je snimak montiran.

“Dječja priča i montaža. To je očajnički pokušaj naše konkurencije da se blamiraju naši ljudi. Ništa drugo”, kazao je on “Vijestima”.

Iz koalicije “Za novi početak” (GP URA, Demokratska partija, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija), “Vijestima” su nezvanično rekli da je snimak montiran.

Bajraktari je "Vijestima" rekao da osuđuje "sramne montaže iz kuhinje aktuelne ulcinjske vlasti", pozivajući nadležne državne organe da utvrde ko govori istinu.

"U susret ponavljanju lokalnih izbora u Ulcinju, politički oponenti svoj tradicionalni metod djelovanja pokušavaju pripisati nama, koristeći razne montaže, konstrukcije i manipulacije. Već oprobana metoda u koju niko ne može povjerovati. Mora se priznati, prvaci su u montaži i konstrukciji. Nikakve afere ni konstrukcije neće nas ometati da radimo za bolji Ulcinj i da potvrdimo našu pobjedu u srijedu", istakao je Bajraktari.

ODT u Ulcinju saslušalo je prethodnih dana više političara u svojstvu građana u vezi navodne političke korupcije u tom gradu, gdje će se u srijedu ponoviti izbori na jednom biračkom mjestu - saznaju “Vijesti”.

Iz ulcinjskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), ocijenili su da je audio-snimak potvrda svega onoga što su govorili prethodnih dana o pokušajima izbornog inženjeringa u Ulcinju.

“Ovaj video ujedno jasno pokazuje ko je u pravu kad je u pitanju kupovina glasova i ko se u Ulcinju bavi nečasnim radnjama i prljavom kampanjom, a ko vodi kampanju fer i pošteno.

Pozivamo nadležne državne organe da ispitaju navode iz snimka i preduzmu potrebne radnje, a onima koji se bave ovim nečasnim radnjama poručujemo da bi trebalo da ih je sramota i da im je sve uzaludno jer će im Ulcinj ponoviti ono što im je već saopštio, a to je da su u Ulcinju bili i ostaće opozicija”, poručili su iz DPS-a.

Iz Građanskog pokreta URA pozvali su ODT u Ulcinju da, "nakon što je montirani audio snimak uzburkao javnost", razotkrije cijeli slučaj i utvrdi odgovorne za "sramne namještaljke koje su smišljeno ostavljene za noć pred ponovnu izbornu ćutnju", uoči ponavljanja izbora na jednom biračkom mjestu.

"Svjedoci smo da je na djelu koordinisana akcija DPS i DUA, kojima je zajedničko to što nikako ne bi mogli podnijeti da URA vrši vlast u Ulcinju, pa, plašeći se budućih revizija poslovanja, posežu za ovakvim montažama. Upravo ono što je obilježilo njihovu izbornu kampanju, a to su kupovina glasova, predizborne ucjene i zastrašivanja, pokušavaju prebaciti u dvorište drugih. Već viđene metode koje su obilježile godine za nama. Vrijeme je da ih u srijedu birački ponovo pošalju na smetlište istorije i daju šansu novim, mladim i progresivnim ljudima koji će Ulcinj voditi putem oporavka", saopštili su iz Ure.

Demokratska Crna Gora pozvala je nadležne državne organe da hitno ispitaju sve okolnosti snimka o navodnoj kupovini glasova u Ulcinju.

"Nakon višednevnih teških medijskih optužbi o kupovini glasova između DPS-a i GP URA i albanskih partija, odnosno onih koji žele da prekrajaju izbornu volj na državnom nivou zarad navodnog ubrzanja EU puta, nakon skandaloznog i očigledno kompromitujućeg snimka iz Ulcinja, za koji se osnovano sumnja da svjedoči kupovini glasova, danas je krajnje jasno da je svaka priča o 'ubrzanju euro integracija', 'odblokiranja države', 'pomirenja' i slično, samo najjeftinija moguća maska za golu borbu za moć u kojoj se ne preza ni od jednog prljavog postupka, a čija žrtva je izborna volja građana Crne Gore, a ugrožena i sama demokratija u našoj zemlji", kazali su iz Demokrata.

Rekli su da su posrijedi veoma teške optužbe na račun onih koji “silom na sramotu pokušavaju da prisvoje tapiju na evropsko u Crnoj Gori”.

"Veoma teške optužbe za one koji tvrde da nas vode u EU, jer ničeg ni evropskog, ni demokratskog, ni progresivnog, ni građanskog, a na kraju ni ljudskog nema u kriminalnim aktivnostima bilo kojeg, a ponajmanje ovog tipa! Da li je zbog odbrane i preuzimanja ovakvih praksi srušena prva demokratski izabrana Vlada u Crnoj Gori?! Da li je zbog opstanka ovakvih praksi pruženo vještačko disanje bivšem, kriminalnom režimu koji je gotovo razorio privrednu i društvenu supstancu Crne Gore?! Da li su zbog ovoga iznevjerene nade stotina hiljada građana koji su čekali i borili se za promjene?! Ovakve međusobne optužbe znače stavljanje tačke na politički kredibilitet učesnika aktuelnih političkih procesa formiranja neke nove skupštinske većine, i u potpunosti denunciraju stvarne razloge rušenja 42. Vlade Crne Gore", saopštili su iz Demokrata.

Bošnjačka stranka pozvala je sve učesnike izbora u Ulcinju da, u vezi sa ponavljanjem izbora na biračkom mjestu broj 5, vode fer kampanju i da "ne vrše politički ili bilo koji drugi pritisak, kojim bi nezakonito uticali na slobodno opredjeljenje birača".

“Pravo da, u skladu sa Ustavom i zakonima, slobodno bira i bude biran ima svaki punoljetni građanin Crne Gore. Demokratsko načelo slobodnog izbora mora biti prioritet u radu svih proevropskih i demokratskih partija, jer izbori imaju smisla samo ako su birači lišeni svake vrste političkog pritiska, nezakonitog i nedemokratskog uticaja na njihov izbor", naveli su iz BS.

Takođe su pozvali nadležne organe da istraže "sve eventualne neregularnosti u vezi sa sumnjom u kupovinu glasova na izborima u Ulcinju”.

Koalicija “Za novi početak” osvojila je 14 mandata na lokalnim izborima u Ulcinju, lista koalicije DPS-a i Bošnjačke stranke šest, koliko je osvojila i koalicija DUA i DCSG. Forca je osvojila pet mandata, a Demokrate dva.

Bonus video: