Slučaj navodne kupovine glasova u Ulcinju: Istražitelji tvrde da znaju ko je snimao razgovor

"Ta osoba pozvana je na saslušanje i od nje je oduzet telefon, koji će vjerovatno biti predmet daljeg vještačenja ali odluku o tome donijeće Sud", kazao je Vijestima sagovornik iz istrage

23426 pregleda 47 reakcija 20 komentar(a)
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ulcinjsko tužilaštvo formiralo je predmet povodom snimka o navodnoj kupovini glasova na biračkom mjestu broj pet iza restorana Palma, koji će sjutra biti ponovljeni zbog utvrđenih nepravilnosti prilikom glasanja u nedjelju 27.marta, kada su održani redovni lokalni izbori u Ulcinju, potvrđeno je Vijestima u ODT Ulcinj.

"Obavještavamo vas da je u ODT Ulcinj formiran predmet povodom predmetnog snimka, te je OB-u Ulcinj dat nalog da se prikupe obaviještenja od aktera, odnosno utvrdi identitet za sada nepoznate osobe koja je tokom razgovora o kupovini glasova sačinila i audio zapis ovog razgovora, kako bi se pokušalo doći do autentičnog snimka, kao materijalnog dokaza ovog događaja", stoji u odgovoru ODT na pitanja Vijesti, koje potpisuje rukovodilac ODT Vladimir Savović.

Vijesti nezvanično saznaju da su istražitelji u međuvremenu utvrdili identitet osobe koja je snimala razgovor.

"Ta osoba pozvana je na saslušanje i od nje je oduzet telefon, koji će vjerovatno biti predmet daljeg vještačenja ali odluku o tome donijeće Sud", kazao je Vijestima sagovornik iz istrage.

Paralelno, istragu o mogućim zloupotrebama i kupovini glasova u Ulcinju, vodi i SDT.

"U SDT su od ranije formirani spisi predmeta povodom događaja u vezi navodnih zloupotreba koje su povezane sa održavanjem lokalnih izbora u Ulcinju. Danas objavlejni snimak će takođe biti ispitan u kontekstu eventualnog postojanja krivičnog djela iz nadležnosti SDT", zvanično je juče saopšteno iz SDT.

Opštinska izborna komisija Ulcinj prošle sedmice donijela je rješenje kojim je usvojila prigovor koalicije "Za novi početak" (URA, DP, SD, SDP i AA) zbog nepravilnosti na biračkom mjestu br 5 II MZ, iza restorana Palma u Ulcinju.

OIK je postupio shodno preporukama DIK-a koji je prije toga u saopštenju za medije naveo da toj instituciji nije podnijet nikakav prigovor te da stoga DIK, kako su prenijeli neki mediji, nije mogao ni odlučivati o ponavljanju izbora na spornom biračkom mjestu.

DIK je tada na kraju saopštenja naveo "da nadležna izborna komisija donosi rješenje u roku od 24 časa od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora".

U prigovoru koalicije, pisalo je da je Birački odbor omogućio jednom građaninu da glasa dva puta- putem pisma i glasanjem na biračkom mjestu dok je istovremeno važećim proglasio i listić na kome su zaokružene dvije liste.

Koalicija "Za novi početak", na izborima 27. marta, osvojila je 14 mandata, lista koalicije DPS i Bošnjačke stranke šest mandata, koliko je osvojila i koalicija DUA i DCSG, Forca je osvojila pet mandata, a Demokratska Crna Gora dva mandata.

Ulcinjski parlament broji 33 odbornika što znači da je većina 17, koju trenutno imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca.

To je u više navrata javno potvrdio lider DUA Mehmed Zenka, rekavši da bi sporazum između te tri liste mogao biti završen za dan.

Na biračkom mjestu br. 5 pravo glasa ima 772 birača a u nedjelju 27.marta, građansku obavezu ispunilo je njih 448.

Bonus video: