"izostanajk svake vrste odgovornosti prema građanima"

Bogdanović: Namjera da u mjesec dana imamo svake nedjelje po jedne izbore je nezabilježen presedan i skandal

"Mi smo potpuno spremni da pobjeđujemo i u ovakvim okolnostima, odnosno svake nedjelje uzastopno i koliko god puta bude trebalo, ali ovakvo političko maltretiranje građana i partija, kao i kompromitovanje države nijesmo mogli ni da zamislimo da se može desiti"

10975 pregleda 28 reakcija 27 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Luka Zeković
Bogdanović, Foto: Luka Zeković

Današnja odluka o raspisivanju lokalnih izbora za 5. jun za dvije (Plužine i Žabljak) od dvanaest lokalnih skupština, koja je ujedno i najava parcijalnog raspisivanja izbora, odnosno namjere da u mjesec dana imamo svake nedjelje po jedan izborni proces, nezabilježen je presedan i skandal ne samo u crnogorskoj, već i svjetskoj političkoj praksi, rekao je šef poslaničkog kluba "Mir je naša nacija" Boris Bogdanović, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je danas izbore u Plužinama i Žabljaku za 5. jun.

"Proces koji govori o izostanku svake vrste odgovornosti prema građanima, državi i sistemu u cjelini, ali mi smo potpuno spremni da pobjeđujemo i u ovakvim okolnostima, odnosno svake nedjelje uzastopno i koliko god puta bude trebalo, ali ovakvo političko maltretiranje građana i partija, kao i kompromitovanje države nijesmo mogli ni da zamislimo da se može desiti", kazao je Bogdanović.

Kako je dodao predsjednik Crne Gore "nema apsolutno bilo kakvih formalnih smetnji" da danas raspiše izbore za svih 12 lokalnih skupština za 5. jun, dan za kada su raspisani izbori u SO Tivat i Budva.

"Naime, Zakonom o izboru odbornika i poslanika definisano je da se upravo tim zakonom uređuje način i postupak izbora odbornika, da mandat odbornika traje četiri godine, da se izbori održavaju nedjeljom i da se izbori održavaju najkasnije 15 dana prije isteka četvorogodišnjeg mandata odbornika. Dakle, zakon jasno kaže najkasnije 15 dana prije isteka mandata, što znači da može biti i nekoliko sedmica ranije, upravo kako bi se omogućilo da se lokalni izbori za SO kojima u približno istom terminu ističe mandat mogu održati istog dana, kako je to uvijek rađeno u Crnoj Gori", istakao je Bogdanović.

Predsjednik Crne Gore, kaže Bogdanović, čak i ovakvom Odlukom o raspisivanju izbora je "prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika".

"Jer pored Plužina i Žabljaka u kojima je mandat odbornicima započeo 25. juna 2018. godine, pa je posljednji rok za održavanje izbora 5. jun, propustio da je raspiše izbore za SO Bar, imajući u vidu da je odbornicima SO Bar mandat započeo 26. juna 2018. godine, pa je i u Baru saglasno izbornom zakonu posljednji termin za održavanje izbora 5. jun. U preostalim lokalnim samoupravama u kojima su izbori održani 27. maja 2018. godine posljednji rok za održavanje izbora je 12. jun, odnosno 19. jun, ali to što se najkasnije do tog datuma moraju održati izbori u tim opštinama, nije sprečavalo Predsjednika da imajući u vidu dosadašnju praksu i racionalnost, lokalne izbore i za pomenute opštine raspiše za 5. jun 2022. godine", kaže Bogdanović. Demokrate su dostavile i tabelarni pregled koji, kako kažu, potvrđuje njihove tvrdnje i u kojoj su precizno navedeni datumi verifikacije mandata odbornicima u pomenutih 12 lokalnih skupština i krajnji datumi za održavanje lokalnih izbora.

Demokrate
foto: Demokratska Crna Gora