Novaković Đurović kandidat za ministra ekologije i urbanizma, Vlaović za resor kulture i medija

Prema saznanjima "Vijesti" danas su održane nove konsultacije između dijela konstituenata potencijalne manjinske vlade i sada se samo čeka odluka Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) o tome da li će ući u vladu

62509 pregleda 335 reakcija 122 komentar(a)
Novaković Đurović i Vlaović, Foto: GP URA, Csucg.co.me
Novaković Đurović i Vlaović, Foto: GP URA, Csucg.co.me

Ana Novaković Đurović biće kandidat Građanskog pokreta URA za ministarku ekologije i urbanizma u vladi čiji je mandatar lider te partije Dritan Abazović.

Za mjesto ministarke kulture i medija biće predložena teoretičarka i istoričarka umjetnosti Maša Vlaović, kao nestranačka ličnost.

Prema saznanjima "Vijesti" danas su održane nove konsultacije između dijela konstituenata potencijalne manjinske vlade i sada se samo čeka odluka Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) o tome da li će ući u vladu. Sjednica GO SNP zakazana je za utorak.

Kako je "Vijestima" rekao izvor upućen u pregovore, u slučaju da SNP odluči da ipak neće u vladu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), manjinska vlada će se formirati bez SNP-a, a ministarska mjesta koja su pripala toj partiji će biti podijeljena između ostalih konstituenata.

Novaković Đurović, koja je politička direktorka GP URA, završila je Fakultet političkih nauka u Podgorici, smjer- međunarodni odnosi. Bila je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Novaković Đurović
Novaković Đurovićfoto: Boris Pejović

Članica je radne grupe za EU pregovaračko poglavlje 23, Upravnog odbora Balkanske mreže za razvoj civilnog društva. U dva mandata, bila je zamjenica predsjednika/ce Savjeta Vlade za saradnju sa NVO.

Vlaović je 2008. diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, smjer međunarodna ekonomija. 2014. završila osnovne studije na Fakultetu umjetnosti, Teorija i istorija umjetnosti, Univerzitet Donja Gorica. 2015. magistrirala je na Fakultetu umjetnosti, smjer teorija i istorija savremene umjetnosti, Univerzitet Donja Gorica.

Vlaović
Vlaovićfoto: csucg.co.me

Dobitnica je nagrade Glavnog grada "19 decembar", nagrade i stipendije CANU za izuzetan uspjeh tokom studiranja i nagrade Fakulteta umjetnosti za najboljeg studenta. Trenutno je na doktorskim studijama. Zaposlena je kao kustoskinja u galeriji Art, Muzeji i galerije Podgorice.

Bila je selektorka je 43. Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“, održanog od 12. novembra do 15. decembra u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić". Na Fakultetu umjetnosti angažovana je na predmetima: Istorija umjetnosti baroka i rokokoa, Istorija umjetnosti 18. vijeka i Vizuelna umjetnost i novi mediji.

"Vijesti" su ranije objavile da bi lider SDP-a Raško Konjević trebalo da zauzme mjesto ministra odbrane, a da će počasni predsjednik te stranke Ranko Krivokapić biti ministar vanjskih poslova.

Na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija, u sklopu kojeg će biti energetika i saobraćaj, biće predložen predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović. Toj stranci trebalo bi da pripadne barem još jedno ministarstvo, najvjerovatnije socijalnog staranja za šta je kandidat Admir Adrović. Takođe jedno CIVIS-u, a albanske parlamentarne partije trebalo bi da dobiju dva resora u budućoj Vladi.

SNP-u, ako bude dio nove vlade, će pripasti mjesto predsjednika Skupštine i šest resora. Potpredsjednik partije i aktuelni direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić navodno će biti vicepremijer i ministar poljoprivrede.

Poziciju ministra zdravlja preuzeće član Predsjedništva SNP-a i aktuelni medicinski direktor Kliničkog centra Zoran Terzić. Resor Ministarstva prosvjete pokrivaće član Predsjedništva SNP-a, profesor ruskog jezika i književnosti i magistar pedagoških nauka Miomir Vojinović.

Ministar sporta bi trebalo da bude član Predsjedništva SNP-a Vasilije Lalošević, za poziciju ministra finansija figurira magistar ekonomskih nauka Aleksandar Damjanović.

Poziciju ministra pravde bi trebalo da zauzme advokat iz Podgorice Marko Kovač.

Građanskom pokretu URA bi, između ostalih resora, trebalo da pripadnu ministarstva ekonomskog razvoja, evropskih integracija i unutrašnjih poslova. Za sada je definitivno utvrđeno da će potpredsjednik GP URA, diplomirani ekonomista Goran Đurović biti ministar ekonomskog razvoja, a potpredsjednica Jovana Marović evropskih integracija, dok je trenutno najozbiljniji kandidat za čelnika MUP-a Filip Adžić.

Bonus video: