Konferencija za novinare

Abazović: Vlada će počivati na dva stuba, nijesam za to da se šikaniraju ljudi

"Ideja je da Crna Gora umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu", rekao je Abazović

99138 pregleda 201 reakcija 200 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović

Ova Vlada počivaće na dva stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju, saopštio je danas mandatar za sastav 43. Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

On je na na konferenciji za novinare u Vili Gorica u Podgorici predstavio koncept buduće vlade.

Abazović je kazao da je obavijestio Skupštinu da je Crna Gora spremna da dobije 43. Vladu.

"Ideja je da Crna Gora umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu. Nijesmo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora kad ne funkcionišu institucije. Danas se ne bih bavio sastavom iako je on kompletiran, ni ekspozeom koji je takođe kompletiran. Sad je sve na poslanicima, na njima je da odluče kad će sjednica. Što se mene tiče ona može biti i sjutra, ali su praznici pa je realnije da bude naredne sedmice", rekao je Abazović.

On je kazao da su prioriteti nove Vlade dogovor oko izbora nosioca najviših pravosudnih funkcija.

"Usklađivanje regulative u oblasti pravosuđa sa evropskom i mišljenjem Venecijanske komisije, Zakon o porijeklu imovine koji čeka zeleno svjetlo EU, izborna reforma, profesionalizacija DIK-a u skladu sa preporukom OEBS-a, revizija u oblasti prosvjete i kulture i preospitivanje kadrovskih rješenja. Preispitivanje svih ugovora svih prethodnih vlada. Dalji nastvak reforme službi bezbjednosti, predlaganje Zakona o popisu stanovništva u skladu sa evropskim standardima", rekao je Abazović.

Mandatar je poručio da kada je riječ o političkim prioritetima - "42. Vladu smo izgubili jer ona nije mogla da nađe zajednički jezik sa poslanicima".

"Nastavak borbe protiv kriminala i korupcjje, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, ispunjavanje privremenih mjerila, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije i zaustavljanje odlaska postojećih investitora, regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom. Nastavak reforme javne uprave, ravnomjerni regionalni razvoj, pročišćavanje biračkog spiska", kazao je Abazović navodeći prioritete.

On je kazao da će "ova Vlada počivati na dva stuba - vladavina prava i ekonomski razvoj".

Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

"Očekujem podršku 46 poslanika jer nijesmo uspjeli da dođemo do 49", rekao je Abazović.

Poručio je da to ne znači da su vrata bilo kome zatvorena.

"Tačno je da će vlada imati 20 ministara, ali će imati 18 resora, a ne 20, jer su dva ministra bez portfelja. Imaće četiri potpredsjednika", kazao je Abazović.

Rekao je da ima obavezu da sa svim kandidatima za ministre još obavi završne razgovore.

"Kad bude zakazana sjednica biće objavljena sva imena. Moj utisak je da su neka ministarstva u ovoj Vladi bila preglomazna", poručio je Abazović.

Dodao je da bi ova vlada bi trebalo da ima kraći mandat pa će obaveza svih ministara biti da povećaju svoju efikasnost.

Komentarišući ostavku Strahinje Bulajića na mjesto potpredsjednika Skupštine rekao je da ostaje pri stavu da se radi o časnom i poštenom čovjeku i da je njegov današnji čin to pokazao.

"Nije bilo potrebe za ovim potezom, mogao je da zakaže sjednicu i ostane na funkciji ali to je njegov stav", rekao je Abazović.

On je, odgovarajući na pitanje, da li je tokom utvrđivanja broja resora riječ o "namirivanju partija", kazao da misli da veći broj resora neće povećati troškove, jer će ministarstva koja se dijele dijeliti i budžet.

Prethodna Vlada imala je 12 ministarstava.

"Neće biti dodatnog obezbjeđivanja sredstava. Možda će biti neki državni sekretar više, ali se to može pokriti na neki racionalan način. Politički život ovako funkcioniše svuda. Ponosan sam što imamo saradnju partija koje dosad nisu sarađivale".

Abazović je naveo da će se najvažnija pitanja donositi kvalifikovanom većinom.

"Za mene dvije trećine nijesu sporne. Nemam ambiciju preglasavanja na Vladi", rekao je on.

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da "formiranje manjinske Vlade znači i povratak DPS na državno-politički relevantnu poziciju, Abazović je rekao da nema ništa protiv ako neko želi tako da hrani birače.

"Da li će DPS po dubini dobiti neku funkciju, ne vidim problem u tome. Nijesam za to da se šikaniraju ljudi i da se javna administarcija zatvori za bilo koga ko može dati doprinos", rekao je Abazović.

Na pitanje kakva je poruka poslata hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, kazao je da poštuje prezumpciju nevinosti, ali da će sav fokus biti na borbi protiv korupcije i organizovanog krimjnala.

"Vesna Medenica je primjer onoga što se zove krupna riba. Nije jedina i vrlo sam afirmativan prema radu novog tužilaštva", rekao je mandatar.

Govoreći o problemu izručenja iz Srbije bivšeg visokog funkcionera DPS Svetozara Marovića, rekao je da će pokušati da to riješe na nekom nivou.

"Ne mogu u ovom trenutku da kažem da li će on biti izručen, ali sve bi drugo bilo ruganje pravdi", rekao je Abazović.

Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

On je kazao da što se tiče sporazuma sa partijama postoji samo jedan sporazum.

"U sporazumu piše da će se o svim značajnim pitanjima odlučivati kvalifikovanom većinom i očekujem puni konsenzus kada je riječ o strateškim, važnim pitanjima za Crnu Goru", poručio je Abazović.

Upitan da prokomentariše izjavu poslanika SNP-a, Dragana Ivanovića koji je rekao da je ta stranka izdejstvovala da se odluka o Temeljnom izgovoru donese prostom većinom Abazović je kazao da Ivanović kao iskusan poslanik zna razliku između proste i kvalifikovane većine koja je dogovorena sporazumom.

On je odao da je pročitao izjavu poslanika SNP Dragana Ivanovića i da ne bi nijedno pitanje tretirao na način neke dramatizacije.

Ivanović je ranije danas kazao da će buduća manjinska vlada odluke donositi prostom većinom, što se odnosi i na potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Abazović je ponovio je da nije protiv izbora, ali je za izbore koji mogu da se oslone na institucije, prije svega na Ustavni sud, a onda i na ostale.

Kada je riječ o reakcijama Demokrata i Demokratskog fronta (DF), on je kazao da DF za Demokrate "ostaje Sorbona" i da su to danas pokazali.

Kazao je da što se tiče političkog dijaloga, on je uvijek spreman.

"Ako to ne uradi predsjednik ili predsjednica Skupštine spreman sam da pokrenem dijalog", rekao je Abazović.

On je ponovio da nema ništa protiv toga da DPS zauzme mjesta po dubini i tek nema ništa protiv da se neko javi na konkurs.

"Ponoviću svoj stav. DPS je pokazao mnogo veći stepen tolerancije u odnosu na druge političke subjekte. Zašto? I to je logično zato što su oni od starta znali da ne mogu da participiraju u 43. vladi".

Kad je riječ o broju žena u Vladi, mandatar je rekao da je vrlo nezadovoljan brojem žena u novoj vladi.

"Apelovao sam, vjerovatno bezuspješno kod drugih političkih subjekata da i oni kandiduju žene", kazao je Abazović.

Na pitanje kako komentariše to što će sutkinja Suzana Mugoša odlučivati o pritvoru Vesni Medenici kazao je da ne može komentarisati sudske odluke, ali da će biti vrlo interesantno.

Na pitanje kako će odblokirati institucije sa podrškom 46 poslanika, odgovorio je da to što neko ne učestvuje u Vladi ili je ne podržava, ne znači da neće podržati važna pitanja.

Kazao je da je optimista da se može doći do potrebne većine.

Rekao je da imaju nekoliko kandidata za šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ali će "premijer donijeti odluku".

Šef kluba poslanika "Crno na bijelo" Miloš Konatar sinoć je saopštio da je planirano da vlada ima 20 ministarstava i četiri potpredsjednička mjesta.

Vladu će, kako je naveo, činiti partije nacionalnih manjina u Crnoj Gori, SNP, SDP, CIVIS i Građanski pokret URA.