Konatar: 46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu za 28. april na Cetinju

Šef poslaničkog kluba "Crno na bijelo" je kazao i da su predali formalno zahtjev za sazivanje Skupštine kako bi odblokirali parlament

62399 pregleda 409 reakcija 166 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 21.04.2022. 13:25h

Šef poslaničkog kluba "Crno na bijelo" Miloš Konatar kazao je 46 poslanika u Skupštini odlučilo da sazove sjednicu parlamenta, na kojoj će se birati nova vlada i predsjednik Skupštine, za četvrtak 28. april na Cetinju.

Sjednicom će, kako je kazao, predsjedavati potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović, jer potpredsjednika Branka Bošnjak (PzP) nije željela da zakaže sjednicu.

"Juče smo podnijeli inicijativu Branki Bošnjak za zakazivanje kolegijuma i sjednice Skupštine, ali ona to do ovog trenutka nije uradila. U medijima je iznijela da to neće uraditi i da samo Bulajić može zakazati sjednicu...Pošto smo iscrpili sve mogućnosti, a Bulajić i Bošnjak odbili inicijativu, 46 poslanika je odlučilo da sazove sjednicu za četvrtak 28. april sa početkom u 12 sati na Cetinju", rekao je Konatar na konferenciji za novinare.

On je podsjetio dodao da je krajem februara 49 poslanika tražilo zakazivanje prve redovne sjednice parlamenta kako bi se izabrao predsjednik Skupštine, ali da nije bilo spremnosti za zakazivanjem, odnosno da potpredsjednik parlamenta Strahinja Bulajić (DF) nije želio da je zakaže.

Rekao je i da su, nakon što je Bulajić podnio ostavku, predali formalno zahtjev za sazivanje Skupštine kako bi odblokirali parlament.

"Odredili smo da sjednicom predsjedava potpredsjednik Ibrahimović. Očekujem od generalnog sekretara i službe Skupštine da sarađuju sa Ibrahimovićem", saopštio je Konatar.

Kako je kazao, predložili su dnevni red sjednice sa šest tačaka, prva je izbor predsjednika Skupštine, a druga izbor 43. Vlade.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović (BS) kazao je da je važno da je većina sazvala sjednicu i da nakon više od dva mjeseca blokade "danas počinjemo priču o odblokiranju najvišeg zakonodavnog doma".

Na pitanje ko je kandidat za predsjednika Skupštine, Ibrahimović je odgovorio da vjeruje da će biti iz Kluba Socijalističke narodne partije (SNP).

"Ostavimo da tu informaciju čujemo od SNP-a", kazao je on i objasnio da šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović nije stigao na press konferenciju zbog gužve u saobraćaju.

Nije želio ni da govori o imenima budućih ministara.

"Trebalo bi sačekati sa imenima za kandidate za ministre, s obzirom na to da neke partije još nijesu održale sjednice svojih partijskih organa", kazao je Ibrahimović.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je kazao da su DPS-u važni programski principi vlade i da će detalji moći da dobiju nakon sjednice GO te partije.

Konatar je, odgovarajući na pitanje o krivičnoj odgovornosti ako Ibrahimović zakaže sjednicu, odgovorio da je njihova obaveza prema građanima da odblokiraju parlament.

"Mi kao poslanici nismo mogli svoju funkciju obavaljati više od dva mjeseca. Naša obaveza je da radimo u interesu građana i države Crne Gore", rekao je Konatar.

Na pitanje zašto su se bunili kada je u Budvi održana sjednica lokalnog parlamenta u hotelu, odgovorio je da nije važno gdje je održana, već da je prekršena procedura.

Odbornici opozicije, na čelu sa DPS-om, u Budvi su u junu 2020. poslije neuspjelog pokušaja da uđu u lokalni parlament, izglasali smjenu opštinske vlasti na sjednici održanoj u hotelu.

Na pitanje da li se krši Ustav ako je član Vlade iz partije koja nije prešla cenzus, Konatar je odgovorio da misli da se ne krši Ustav. U vladu bi trebalo da uše predstavnik Hrvatske građanske inicijative (HGI) koja nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je objasnio da se na izborima ne bira Vlada, jer u tom slučaju ne bi ni ministri Milojko Spajić ni Jakov Milatović bili u njenom sastavu.

"Ako neko smatra da činimo krivično djelo, možda i činimo, ali o tome neka odlučuju nadležni organi... Gospodin Bulajić i gospođa Bošnjak misle da je njihovo ustavno pravo da zaključaju Skupštinu. U jednom mandatu možete izabrati stotinu vlada. Nažalost oni koji postaju parlamentarna manjina ne žele to da prihvate. Član 2 Ustava je vrlo jasan - slobodna volja je izražena i oni su svoj suverenitet prenijeli na poslanike", kazao je Konjević.

Konatar je, na pitanje da li očekuje opstrukcije skupštinske službe i da li bi generalni sekretar Aleksandar Klarić mogao da podnese ostavku, odgovorio da nema informaciju da bi skupštinske službe i generalni sekretar pravili opstrukcije.

"Očekujem da će se ponašati profesionalno, a ako generalni sekretar podnese ostavku postoje zamjenici tako da nema nikakvih smetnji da se održi sjednica", istakao je Konatar.

Bonus video: