Danijela Đurović predsjednica Skupštine

Za izbor Đurović glasalo je 45 poslanika, dok su protiv bila tri

167099 pregleda 249 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 28.04.2022. 15:24h
Završeno
15:05h

Đurović je nakon izbora rekla da joj je ukazana velika čast što je kao još jedna žena nakon dvije decenije na ovoj poziciji.

Ona je kazala da  je uvjerena da će svi zajedno smoći snage da prevaziđu podjele duboko ukorijenjene u društvu.

Poručila je da je vrijeme da Crna Gora ponovo počne da trči ka članstvu u EU, jer je previše izgubljenog vremena i propuštenih šansi.

"Na tom putu moramo raditi zajedno i vlast i opozicija, jer smo ovdje svi predstavnici građana. Ne dozvolimo da nam ovaj period bude predizborna trka i partijska borba, već smognimo snage da svi, u interesu ukupnog društva, nađemo zajednički jezik kompromisa i pomirenja. U tom pravcu sam spremna da dam puni doprinos da Skupština bude mjesto gdje će se čuti glas svih podjednako"

Dodala je da će prioritetni pravci djelovanja Skupštine tokom njenog mandata biti politička stabilnost, jačanje institucija i ekonomski razvoj.

Navela je i da je obnova regionalnih odnosa jedan od priroriteta u djelovanju, kao i usvajanje zakona o Skupštini, Vladi, porijeklu imovine, popisu i izmjene izbornog zakonodavstva.

Izmjena: 15:24h
15:04h

Nakon obraćanja Đurović, data je kratka pauza da bi se poslanici spremili za drugu tačku dnevnog reda - izbor nove vlade.

15:03h

Đurović je nakon izbora položila zakletvu:

"Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao".

14:56h

Poslanica SNP-a Danijela Đurović izabrana je za predsjednicu Skupštine.

Za izbor Đurović glasalo je 45 poslanika, dok su protiv bila tri.

Izmjena: 15:17h
14:22h

Glasanje je završeno. Predsjedavajući Ervin Ibrahimović dao je pauzu od 20 minuta, kako bi komisija sačinila izvještaj o rezultatima glasanja.

14:12h

U toku je tajno glasanje za izbor predsjednika Skupštine. 

Jedina predložena za funkciju je poslanica SNP-a Danijela Đurović.

sjednica Skupštine Cetinje, Skupština Crne Gore Cetinje
foto: Luka Zeković
14:07h

Milosava Paunović (SNP) je u završnoj riječi istakla da Danijela Đurović itekako dobro shvata politički momenat u kojem stupa na funkciju.

Kazala je da je iznenađena kvalifikacijama na račun SNP-a, posebno iz SD-a, od kojih nije navikla na ovakve govore.

Ona je poručila da ovakve diskusije ne vode pomirenju.

"Razlog zbog kojeg nijesmo smatrali da ste dio tima jesu vaše biografije i postupci koji se vode protiv vas, na nacionalna osnova".

Mugoša je poručio da SNP mora da se pomiri s nekim stvarima i ne mogu graditi pomirenje na negiranju nečije pripadnosti.

Izmjena: 14:13h
14:01h

Andrija Popović (LP) rekao je da su poslanici tri mjeseca bili na "prinudnom odmoru" i da su morali naći način da zakažu sjednicu ranije.

Rekao je da je izbor Đurović "iznuđeno rješenje", jedino moguće u datim prilikama i da će podržati taj predlog, iako bi više volio da to bude poslanica iz suverenističkog bloka.

"Predlog da se za predsjednicu Skupštine izabere dama, zavređuje poštovanje. LP se godinama zalaže da žena da dođe na čelo Skupštine, drugi put u istoriji parlamentrizma".

13:54h

Ivan Brajović (SD) kazao je da ne mogu podržati Đurović zbog stavova SNP-a.

"Moramo da se zapitamo kakva je to kombinatorika i šta stoji iza toga, jer je prethodnu vladu srušilo 40 poslanika opozicije, koji su pružili nadu građanima da postoji jedinstveni blok i četiri poslanika koalicije CnB. Normalno je bilo da prihvatimo pet poslanika SNP-a objeručke, ali da dođu na naše vrijednosne pozicije, a ne da budu neko ko uslovljava".

SNP, kako je naveo, nikada nije osudio agresiju na Ukrajinu, niti su poslanici te partije podržali Rezoluciju o Srebrenici.

13:45h

Genci Nimanbegu (Albanska lista) rekao je da mu je drago što je iz SNP-a predložena Đurović za predsjednicu Skupštine.

"Želim Vam da jedan od prvih dokumenata kojeg ćete potpisati kao predsjednica ovog doma, bude izmijenjeni Zakon o morskom dobru, koji će ojačati nadležnosti opština. Tu imam malu skepsu, Vaša partija uvijek teži ka centralizacija, dok mi težimo ka decentralizaciji vlasti, pa ćemo vidjeti kakav će biti dogovor o ovom zakonu".

13:38h

Raško Konjević (SDP) rekao je da ne očekuje da će Đurović blokirati Savjet za odbranu i bezbjednost, jer ako ga bude blokirala biće smijenjena. 

"Biće ona na političkom testu i biće smjenjiva kao i svaki drugi funkcioner i vlade i skupštine, ali u poltiici imate i sljedeću maksimu – treba da gradite mostove, da bi vas bilo više na nekom političkom programu".

Dodao je da mu je lakše glasati za Đurović, nego napraviti tehničku vladu sa Demokratskim frontom.

Rekao je da bi volio da je neko drugi predsjednik parlamenta umjesto SNP-a, recimo Damir Šehović (SD).

"Mislim da niko nije zadovoljan predloženim rješenjima, ali mislim da će ova vlada biti bolja od Vlade Zdravka Krivokapića"

13:38h

Amer Smailović (BS) rekao je da njihova partija podržava da žena bude na jednoj od najvažnije tri funkcije u državi.

Smatra da je izbor Đurović za predsjednicu parlamenta prvi korak za deblokadu institucija i vjeruje da će ona biti na braniku svih nacionalnih interesa.

13:17h

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da predlog za izbor predsjednika parlamenta nije adekvatan.

“Sad vi hoćete da me ubijedite da ono što smo radili godinu i po treba gumicom da izbrišemo. Kada smo glasali za neke zakone glasali smo za vrijednosti. Sada partija koja je glasala uvijek suprotno od ovih koji su u vlasti i njen predstavnik treba da bude predsjednik Skupštine. OK, stvarno radimo istorijske stvari, ali se bojim na pogrešan način... Dolazimo u situaciju da u NATO članici na čelu parlamenta dolazi predstavnica partije koja ima anti-NATO profilaciju.”.

Kaže  da mu nije problem SNP.

"Svaka njima čast – pet poslanika, šest ministara, potpredsjednik vlade i predsjednik Skupština. To nije film više, to je Nemoguća misija, 17. dio će se snimati zbog toga".

Dodao je da je problem što je predsjednik Skupštine član Savjeta za bezbjednost.

"Može da ima pravo veta na svaku odluku, o čemu mi pričamo, o evroatlantskoj Crnoj Gori i slanju vojnika u međunarodnim misijama? Kad se neke stvari dese, nemojte da mi filozofirate sa nekim floskulama"

Izmjena: 13:30h
13:08h

Božena Jelušić je podsjetila da je u izvršnoj vlasti opet premalo žena i da je donekle umirila njena partija koja je predložila 50 odsto u odnosu na njihova mjesta u novoj vladi,

"Ionako je žena sa visokim profesionalnim zvanjim i doplomama već više od muškaraca, samo nas nema više tamo gdje se vlada"

Podsjetila je da se od 2008. do 2021.rodilo preko četiri hiljade muškaraca više nego djevojčica.

"A Crna Gora se već dugo vremena suočava sa činjenicom da joj za natalitetsku normalnu politiku nedostaje nekoliko hiljada žena u odrasloj dobi. Kada vidite taj zid Skupštine i ovaj saziv ovdje, bitku da se samo lideri dočepaju pozicija vlasti, onda vam je jasno zašto roditelji žele samo mušku djecu".

13:00h

Božena Jelušić (Crno na bijelo) kazala je da je sigurna da je Đurović prava osoba za to mjesto u zajedničkoj kući Crnoj Gori.

Podsjetila je da su na zidu Skupštine u Podgoric slike svih bivših predsjednika parlamenta.

"Tu je 29 muškaraca i samo jedna žena – Vesna Perović iz Liberalnog saveza koja je 2001. izabrana za prvu i do danas jedinu predsjednicu crnogorskog parlamenta. Od tada je prošla 21 godina i danas imamo priliku da na tom zidu još jednom poremetio tvrdu patrijarhalnu matricu koji govori da javni prostor pripada samo muškarcima".

12:57h

Danijel Živković (DPS) rekao je da se danas sa Cetinja kreće u deblokadu institucija i postizanju šireg konsenzusa.

“Cetinju to pripada kao prijestonici i istorijskog vertikali iako današnji dan ne smatram istorijskim”.

Poručio je da nema potrebe danas da niko u ovoj sali likuje već je neophodno da pošalju poruku da svi javni funkcioneri moraju poštovati Ustav i voditi računa o nacionalnim interesima.

12:49h

Počela je rasprava o prvoj tački dnevnog reda, a to je izbor novog predsjednika parlamenta. Kandidatkinja za tu funkciju je Danijela Đurović iz SNP-a.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović rekla je da o stručnim kvalifikacijama Đurović najbolje govori njena biografija.

Danijela Đurović rođena je u Kotoru, a osnovnu i dio srednje škole završila je u Herceg Novom, a maturirala je u gradu Peoria, država llinios, SAD.

Zvanje diplomirane inženjerke menadžmenta stekla je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, a magistrirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, odsjek biologija i stekla zvanje magistra ekologije i zaštite životne sredine.

Radno iskustvo počela je u firmi „Generalmarket" d.o.o. Beograd, radila je u „Čistoća" d.o.o. Herceg Novi na poslovima strateškog razvoja i unapredjenja sistema kvaliteta menadžmenta, rukovodioca komercijalnog sektora i kao pomočnica direktora. U mandatu 2008 - 2012. godine bila je menadžerka Opštine Herceg Novi.

U periodu 2012 - 2015. godine, kao prva žena bila je predsjednica Skupštine opštine Herceg Novi.

Za potpredsjednicu Opštine Herceg Novi izabrana je 2017. godine i 23. septembra 2020. godine postaje poslanica.

Članica je organa Socijalističke narodne partije Crne Gore od 2008 godine, a bila je potpredsjednice partije u periodu 2017 - 2021. godine.

12:42h

Genci Nimanbegu (Albanska lista) javio se proceduralno ukazujući da je žalost što redovna sjednica počinje 28. aprila, umjesto 1. marta.

"To je dokaz da je neko želio da iskoristi svoj položaj i bolkira instituciju parlamenta".

On je osudio "akta koja se dešavaju posljednjih dana", kamenovanje autobusa na Cetinju i širenje panike dojavama o podmetanjima bombi u školama i drugim institucijama.

12:40h

Poslanici nijesu u dnevni red uvrstili predloge SD-a - izmjene i dopune Zakona o akcizama, porezu na dodatu vrijednost i Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. 

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da su ti akti identični kao oni koje je predložila odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića.

“Dolazimo u situaciju da je druga tačka dnevnog reda izbor nove vlade, a sljedeće tačke je predložila prethodna Vlada”, podsjetio je Mugoša.

12:33h

U dnevni red je uvršten Predlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na nepokretnosti, poslanika SDP-a Raška Konjevića.

Bonus video: