CDT: Parlamentarna većina da povuče predlog za odlaganje izbora

Iz nevladine organizacije najavili da će, ukoliko se predloženi zakon usvoji, Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tog člana i tražiti da ga stavi van pravne snage

2506 pregleda 4 komentar(a)
Papović, Foto: CDT
Papović, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je parlamentarnu većinu da povuče predlog za odlaganje lokalnih izbora u dijelu crnogorskih opština kroz izmjene prelaznih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, jer je, kako su ocijenili, nezakonit i neustavan.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su najavili da će, ukoliko se takav zakon usvoji, Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tog člana i tražiti da ga stavi van pravne snage.

„Ideja objedinjavanja izbora je od početka javne diskusije imala podršku CDT-a, ali smo nekoliko puta skretali pažnju da je ovaj modalitet za ovu promjenu pogrešan i opasan“, kazala je zamjenica izvršnog direktora CDT-a, Biljana Papović.

Takođe, kako je navela, izvorna ideja je predviđala da se svi lokalni izbori održe u jednom danu, a ne samo u dijelu crnogorskih opština.

„Predložena izmjena je direktno suprotna Zakonu o izboru odbornika i poslanika (ZOIP), kojim je propisano da mandat odbornika traje četiri godine i nije predviđena mogućnost produženja mandata“, upozorili su iz CDT-a.

Papović je podsjetila da je Ustavom predviđeno da je za usvajanje ZOIP-a potrebna dvotrećinska većina, čime ustavotvorac izdvaja taj zakon u grupu posebno važnih propisa za koji traži izuzetno visoku podršku.

„Zbog toga je odlaganje izbora na ovaj način u suprotnosti i sa Ustavom Crne Gore koji definiše princip ustavnosti i zakonitosti kroz ustanovljavanje hijerarhije pravnih akata“, kaže se u saopštenju Papović.

Navodi se da bi ta promjena bila i izuzetno politički opasna jer bi, ukoliko se slijedi logika predlagača, lokalni izbori mogli biti odloženi kad god to neka većina u parlamentu poželi.

Iz CDT-a su naglasili da su izbori temelj demokratskog procesa, i da je njihovo održavanje u redovnim intervalima fundamentalno pravo zapisano u međunarodnim dokumentima, kao obaveza demokratskih država.

Papović je podsjetila da međunarodno pravo dozvoljava derogaciju nekih prava u vanrednim situacijama, uz vrlo stroge zaštitne mehanizme kako bi se spriječile zloupotrebe.

Kako je navela, odlaganje izbora može biti demokratski legitimno u različitim okolnostima, uključujući slučajeve prirodnih katastrofa ili humanitarnih kriza, kada postoji prijetnja po život, bezbjednost i zdravlje ljudi.

U CDT-u smatraju da je sve što se dešavalo od početka “rješavanja” tog pitanja čisto politikanstvo.

Prema riječima Papović, zvuči gotovo nevjerovatno kojim su tokom išli predlozi partija o tom pitanju.

Prvo su se, podsjetila je ona, svi saglasili da to treba uraditi kroz promjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika, što, kako smatraju u CDT-u, zaista jeste jedini ispravan put.

„Onda se, pred izbore na Cetinju, dio partija na tadašnje vlasti dosjetio da to uradi na nezakonit način kroz promjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Onda su oni koji su se tome žestoko protivili u slučaju Cetinja, bili za to u slučaju Berana, a oni koji su to zagovarali u slučaju Cetinja bili protiv toga u slučaju Berana“, navela je Papović.

Nakon toga je, kako je kazala, predsjednik države vratio na ponovno odlučivanje zakon za koji je glasala njegova partija, a na ponovno glasanje se čeka zbog blokade Skupštine.

„Onda je iscjepkao lokalne izbore zakazivajući ih u tri sedmice zaredom. Na kraju se pojavila “spasonosna” ideja da se na ovaj način riješi pitanje održavanja izbora u jednom danu“, dodala je Papović.

Iz CDT-a su pozvali političke aktere da prestanu sa političkim igrama tog tipa.

„Da uozbilje način vođenja politike i donesu odluku o održavanju svih lokalnih izbora u jednom danu u inkluzivnom procesu i na zakonit način“, kazala je Papović.

Bonus video: