Bečić pisao Popi: Napustićemo Odbor ako se izmijeni Zakon o lokalnoj samoupravi

Bečić je kazao da se Predloženim zakonom, kog su podnijeli pet poslanika "nove nelegitimne" parlamentarne većine, predlaže odlaganje lokalnih izbora u 14 jedinica lokalne samouprave, iako je određivanje datuma održavanja izbora u "isključivoj nadležnosti" predsjednika Crne Gore

23375 pregleda 56 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Lider Demokrata Aleksa Bečić saopštio je da će predstavnici te partije napustiti i podnijeti ostavke na članstvo u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko se usvoji Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, čime bi se odgodili lokalni izbori u 14 opština.

Bečić u otvorenom pismu šefici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oani Kristini Popi, navodi da bi usvajanjem Predloga bilo obesmišljeno vođenje bilo kakvog dijaloga između političkih subjekata oko pitanja gdje je nužna kvalifikovana većina.

On u pismu Popi navodi da je predmetno rješenje predloženo bez ikakvih konsultacija ili dogovora sa opozicijom, uz poptuno zaobilaženje Odbora i uz velike kritike nevladinog sektora.

Bečić je kazao da se Predloženim zakonom, kog su podnijeli pet poslanika "nove nelegitimne" parlamentarne većine, "u svemu suprotno Ustavu Crne Gore", predlaže odlaganje lokalnih izbora u 14 jedinica lokalne samouprave, iako je određivanje datuma održavanja izbora u "isključivoj nadležnosti" predsjednika Crne Gore.

U otvorenom pismu Popi, Bečić navodi da su Predloženim zakonom obuhvaćeni čak i Budva i Tivat, "lokalne samouprave u kojima je uvedena prinudna uprava i u kojima su po sili zakona raspisani lokalni izbori za 5. jun."

"Podsjećam da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Zakonom o Glavnom gradu definisano da mandat skupština opština i Skupštine Glavnog grada traje četiri godine, te da ni pitanje isteka četvorogodišnjeg mandata nije tretirano predloženim rješenjima. Napominjem da ovakav predlog zakona ni sadržinski, ni suštinski nema jednakosti sa Predlogom zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi koji je tadašnja parlamentarna većina podnijela prošle godine sa ciljem objedinjavanja izbora u oko dvadesetak jedinica lokalne samouprave, ali koji je ipak na kraju povučen iz skupštinske procedure i o istom se Skupština nije izjašnjavala", poručio je Bečić u pismu Popi.

On je napomenuo da se predloženim rješenjem ne objedinjavaju, već odlažu redovni lokalni izbori, "imajući u vidu da je lokalne izbore u svih 14 jedinica lokalne samouprave predsjednik države mogao da raspiše bez bilo kakvih formalnih smetnji za 5. jun."

"Međutim, nakon parcijalnog raspisivanja lokalnih izbora i podnošenja pomenutog Predloga zakona, jasno je da se radi o koordiniranoj i unaprijed osmišljenoj akciji u potpunosti suprotnoj pozitivnim propisima i elementarnoj logici, a kojom se želi kao i na državnom nivou pobjeći od suda građana, odnosno izbora, koji su suština svake demokratije", poručio je Bečić u pismu.

Bonus video: