odluka predsjednika

Lokalni izbori biće održani 23. oktobra

Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bar, Skupštini opštine Danilovgrad, Skupštini opštine Kolašin i Skupštini Glavnog grada Podgorica

36809 pregleda 89 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ranije raspisani lokalni izbori odgađaju se i biće održani 23. oktobra 2022. godine, što je određeno današnjim odlukama, koje je donio Predsjednik Crne Gore.

To se navodi u saopštenju savjetnika za ustavni sistem i pravna pitanja Borisa Bastijančića.

"Kako je 27. saziv Skupštine Crne Gore na Trećoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja ponovo odlučivao i izglasao Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, 9. maja 2022. godine, Predsjednik Crne Gore, postupajući po ustavnom imperativnom utvrđenju sadržanom u članu 94 stav 2 najvišeg pravnog akta države i izričito konstituisanoj obavezi u konkretnoj, karakterističnoj pravnopolitičkoj situaciji, proglasio je pomenuti zakon, koji je time zadobio svojstvo izvršnosti i (pretpostavljene) pravne perfektnosti", navodi se u saopštenju.

1.Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat;

2. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva;

3. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Plužine i Skupštine opštine Žabljak;

4. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik;

5. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bar, Skupštini opštine Danilovgrad, Skupštini opštine Kolašin i Skupštini Glavnog grada Podgorica i

6. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Pljevlja.

U saopštenju se dodaje da navedene odluke stupaju na snagu danas (danom donošenja) i da su integralni dio crnogorskog pravnog poretka.

Odluke će biti objavljene u "Službenom listu Crne Gore" i u "Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi", na osnovu kojih će nadležni državni organi i izborne komisije dalje na odgovarajući način postupati.

"Neophodno je naglasiti da će Odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada), Skupštini opštine Plav i Skupštini opštine Rožaje, koji će se takođe održati 23. oktobra ove godine, biti donesena pravovremeno i to u unaprijed definisanom periodu (najranije) od 15. jula, do (najkasnije) 24. avgusta, ove godine", saopštio je Bastijančić.