MJU: Vlada iz skupštinske procedure povukla predloge zakona o SPI, elektronskom dokumentu i inspekcijskom nadzoru

Predloge usvojila Vlada Zdravka Krivokapića

9086 pregleda 5 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jučerašnje sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore povukla je iz skupštinske procedure predloge zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI), o elektronskom dokumentu i o inspekcijskom nadzoru, koje je dostavila prethodna vlada, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Kako su naveli, prethodna vlada je usvojila predloge izmjena i dopuna Zakona o SPI i Zakona o inspekcijskom nadzoru 29. decembra prošle godine.

Iz MJU su rekli da je Predlog zakona o elektronskom dokumentu usvojen 9. decembra prošle godine i upućen u skupštinsku proceduru.

Iz tog Vladinog resora kazali su da je odlučeno da se ti predlozi zakona povuku iz skupštinske procedure na ponovno razmatranje u cilju unapređenja njihovog teksta.

„Predlogom izmjena i dopuna Zakona o SPI sa pratećim akcionim planom za efikasnu implementaciju omogućiće se efikasnije ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa državne uprave i transparentniji rad, podsticanje djelotvornosti, odgovornosti i afirmacije integriteta i legitimnosti organa državne uprave“, kaže se u saopštenju.

Iz MJU su rekli da će zakon o elektronskom dokumentu doprinijeti ubrzanju digitalne transformacije, afirmaciji korišćenja elektronskog dokumenta, digitalnog potpisa, elektronskog pečata u javnoj upravi i privredi.

Taj zakon će, kako su dodali, doprinijeti uštedi usljed smanjenja korišćenja papirnih formi dokumenata.

Iz Ministarstva su rekli da se tim zakonom vrši dodatno usklađivanje sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, kako bi se kroz povećanje povjerenja u elektronski dokument i digitalizaciju dokumenata stvorili uslovi za njegovu širu primjenu.

„Predlogom izmjena i dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru stvoriće se neophodni normativni okvir koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasnije postupanje inspektora, veći stepen profesionalizma i kvaliteta rada inspekcijskog organa, drugih organa, odnosno pravnih lica“, kaže se u saopštenju.

Iz MJU su naveli da je to izuzetno važno za subjekte nadzora, u smislu njihove pravne sigurnosti i predvidljivosti.

Bonus video: