Abazović nakon sastanka s Mišelom: Izuzetno su zadovoljni što je počela da funkcioniše pravda u Crnoj Gori

"Smatram da Crna Gora ovu šansu mora da iskoristi", rekao je Abazović

14774 pregleda 11 komentar(a)
Abazović i Mišel, Foto: Twitter/Vlada Crne Gore
Abazović i Mišel, Foto: Twitter/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.05.2022. 17:33h

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je susret sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom protekao na najbolji mogući način.

"Zaista sam zadovoljan. Mislim da svi u Crnoj Gori treba da budemo vrlo optimistični bez obzira što su teška vremena u smislu dešavanja na istoku Evrope nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Smatram da Crna Gora ovu šansu mora da iskoristi", rekao je Abazović nakon susreta sa Mišelom u Briselu.

On je dodao da je vrlo optimističan.

"Prenio sam sve poruke i sve naše obaveze. Izuzetno su zadovoljni što je počela da funkcioniše pravda u Crnoj Gori. Imali su upita vezano i za neke druge stvari, šta će biti prioriteti Vlade, kada mislimo da možemo donijeti neke krucijalne odluke. Te krucijalne odluke podrazumijevaju širi konsenzus, širi društveni dogovor, prije svega u Parlamentu Crne Gore. Objasnili smo šta će da budu prioriteti i koji će da budu prioriteti ali najvažnija poruka od svega jeste da su vrata Evropske unije za Crnu Goru otvorena i da ovu šansu ne smijemo da propustimo", kazao je Abazović.

On je dodao da je njegov apel prema svim političkim subjektima da stave nacionalni interes Crne Gore na prvo mjesto.

"Da pokušamo do 31. jula da donesemo makar jednu od najvažnijih odluka, a da u toku češkog predsjedavanja koje će nastupiti od 1. jula do kraja ove godine Crna Gora dobije završna mjerila. To bi bila situacija koja je izuzetna, spektakularna i vjerujem da se u Evropskoj uniji osjeća ta energija, postoji veliki entuzijazam vezan za to. nadam se da ćemo tu situaciju iskoristiti. Ostaje još puno posla", poručio je Abazović.

Premijer je kazao da je bilo priče i oko ekonomskih tema, infrastrukture, budućih velikih projekata za koje postoji interesovanje da se finanisraju iz evropskih institucija.

"Mislim da je ovaj prvi sastanak pokazao ono što smo nekako osjetili nakon što se uspostavila nova Vlada, da je ovo prilika koja se rijetko ukazuje i da u ovakvoj geopolitičkoj situaciji i u ovoj arhitekturi koja je trenutno aktuelna u svijetu, mislim da možemo da iskoristimo priliku da Crna Gora bude jako pozitivan primjer. Izuzetno im je važno da taj primjer i dobra vibracija iz Crne Gore bude prenešena u region i to će biti motiv više za nas političare da u dobroj komunikaciji sa našim kolegama u regionu i drugim zemljama zaista prenesemo ovaj optimizam i pokušamo zajedno da idemo naprijed", rekao je Abazović.

Bonus video: