Abazović: Raduje nas spremnost EU da pomogne razvoj Crne Gore i region kroz Ekonomsko - investicioni plan

Kako navode, Varhelji je istakao da "se raduje saradnji sa premijerom Abazovićem na unapređenju reformi u vezi sa evropskim integracijama i ubrzanju pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji"

11183 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Kabinet predsjednika Vlade
Foto: Kabinet predsjednika Vlade
Ažurirano: 18.05.2022. 11:11h

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sastao se sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Tom prilikom, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, Abazović je poručio da "nas raduje spremnost EU da ekonomski i infrastrukturno pomogne razvoj Crne Gore i Zapadnog Balkana (ZB), kroz Ekonomsko - investicioni plan za ZB", dodajući da će to umnogome podstaći crnogorski i razvoj cjelokupnijeg regiona, ali i napraviti ključnu kopču do konačne integracije regiona.

U saopštenju se navodi da je Abazović na sastanku ukazao na značaj prisustva EU za stabilnost Zapadnog Balkana kao i posvećenost evropskih institucija politici proširenja, imajući u vidu geopolitički i strategijski odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

,,Crna Gora je najpouzdaniji partner Evropske unije i ostaje lider u procesu pristupanja Zapadnog Balkana. Isporučićemo rezultate. Očekujemo podršku Evropske unije. Ovo je naša šansa", istakao je Abazović nakon sastanka sa Varheljijem, piše u saopštenju.

Kako navode, Varhelji je istakao da "se raduje saradnji sa premijerom Abazovićem na unapređenju reformi u vezi sa evropskim integracijama i ubrzanju pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji."

,,Crna Gora je prema državama regiona susjed za primjer, trudeći se da uvijek šaljemo poruke pomirenja i tolerancije kao nasušno potrebne vrijednosti na Zapadnom Balkanu", istakao je Abazović u saopštenju.

Sastanku sa Varheljijem prisustvovala je Jovana Marović, potpredsjednica Vlade zadužena za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova, Petar Marković, šef misije Crne Gore pri EU i Đorđe Radulović, savjetnik predsjednika Vlade za spoljnu politiku.

Abazović je na Tviteru napisao će Crna Gora isporučiti rezultate, te da očekuje podršku EU.

Bonus video: