Abazović: Organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu je prijetnja i EU i evropskim državama

"Mislim da samo jednom zajedničkom saradnjom možemo da dođemo do rezultata koji će služiti na ponos našoj zemlji i našim parterima", kazao je Abazović

18273 pregleda 10 komentar(a)
Abazović i De Bol, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i De Bol, Foto: Vlada Crne Gore

Organizovani kriminal u regionu Zapadnog Balkana je direktna bezbjednosna prijetnja i Evropskoj uniji (EU) i evropskim državama, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da je Abazović danas boravio u Hagu gdje je posjetio sjedište EUROPOL-a i razgovarao sa izvršnom direktoricom te institucije, Katrin De Bol.

Iz Vlade je saopšteno da je De Bol ukazala na oblasti i opseg saradnje koje imaju sa državama članicama EU i partnerskim zemljama u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Abazović je istakao da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jedan od prioriteta rada nove Vlade i da u tom cilju Crna Gora nastavlja da jača saradnju sa međunarodnim institucijama. "Organizovani kriminal u regionu Zapadnog Balkana je direktna bezbjednosna prijetnja i EU i evropskim državama. Stoga, mislim da samo jednom zajedničkom saradnjom možemo da dođemo do rezultata koji će služiti na ponos našoj zemlji i našim parterima", kazao je Abazović.

On je rekao da je sastanak protekao jako produktivno i da Crna Gora može da računa na snažnu međunarodnu podršku.

"Postavili smo temelj za još konkretniju saradnju u narednom periodu. Izuzetno je značajno da nas EUROPOL prepoznaje kao kredibilnog i pouzdanog partnera od povjerenja, pa očekujemo da se ta saradnja uzdigne na još veći nivo", naznačio je Abazović. Abazović je, u izjavi za medije, zaključio da će najveći teret pasti na institucije Državnog tužilaštva, glavnog specijalnog tužioca i policiju, ali da je uvjeren da je atmosfera značajno drugačija i da se može iskoračiti u brojnim segmentima kada je u pitanju borba protiv organinizovanog kriminala.

Bonus video: