Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ

"Podijelili smo razmišljanja i vezano za sprovođenje sankcija u Crnoj Gori", rekao je Abazović

9844 pregleda 9 komentar(a)
Abazović i Fon der Lajen, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Fon der Lajen, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ima istorijsku šansu da pokaže da je proces proširenja živ, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović nakon susreta sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen u Briselu.

On je kazao da su "izuzetno zadovoljni".

"Sve ono što se ovih dana očitavalo, bilo je riječi oko velikog optimizma koji se prepoznaje sa novim aktivnostima Vlade Crne Gore, željom da se pošalje pozitivna poruka, ne samo Crnoj Gori i regionu. Mislim da smo to zajedno kompletirali. Osjeća se optimizam. Podijelili smo razmišljanja i vezano za sprovođenje sankcija u Crnoj Gori. Podijelili smo mišljenja i oko ekonomskih tema, nastavka izgradnje velikih infrastrukturnih projekata", rekao je Abazović.

On je dodao da misli da će EK imati pozitivan odnos.

"Na nama je da imamo inicijativu. Ako naš sistem donošenja odluka bude funkcionisao na spravan način, više sam nego siguran da postoji veliko raspoloženje i u Evropskoj komisiji i u Evropskom parlamentu da se to nagradi", rekao je Abazović.

On je povodom toga što je EK danas rekla da Zakon o porijeklu imovine treba doraditi, rekao da su "zadovoljni što EK pozdravlja napore Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

"Zakon o porijeklu imovine treba da bude podrška tome, oni su prepoznali značaj. Čim dobijemo završne komentare izvršićemo određene korekcije i da će takav ići pred poslanike. Mislim da će nam biti od velike pomoći i da u svim slučajevima koji su se desili i koji će se desiti taj zakon će moći da se primjenjuje", rekao je premijer.

Na pitanje da li će ukinuti "Program zlatnih pasoša" koji je prethodna Vlada produžila, Avazović je rekao da kada je riječ o zlatnim pasošima, situacija je jasna.

"Program će se završiti 31. decembra ove godine. Uskoro ćemo usvojiti informacije na Vladi bvezano za transparentnost procesa. Biće javne objave ljudi koji su dobili pasoš, koji će dobiti pasoš, samo imena, neće se otkrivati detalji vezani za njihov identitet. Bilo bi možda malo nekorektno prema ljudima koji su aplicirali da u sred aplikacije prekinemo program. Razumijemo poruke EK, one su potpuno jasne i otvorene ali ne bih pravio neki značajniji problem. Sa povećanjem transparentnosti, dodatnom kontrolom koja će se nažalost odnositi na građane Rusije i Bjelorusije,oni razumiju da je taj proces potpuni transparentan", rekao je Abazović.

On je kazao da nema neki poseban komentar o navodnom uticaju bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na sudije nakon što su prenijeta svjedočenja jednog sudije.

"Slučaj je pred nadležnim organima. Mislim da je vrijeme nedodirljivih u Crnoj Gori prošlo. Svi moramo osjetiti pravdu. a da li će se ona odnositi na nosioce najviših funkcija sudske vlasti, izvršne vlasti, zakonodavne, neka vrijeme pokaže. Ohrabrujem institucije, Specijalno tužilaštvo da još snažnije rade na otkrivanju svih nepočinstava u prethodnom periodu", kazao je Abazović.

Na pitanje da li je poznato gdje se nalazi Petar Lazović i ako jeste zašto još nije dostupan državnim organima, Abazović je poručio da je to pitanje koje opterećuje javnost, ali koje definitivno nije za Kabinet premijera.

"Bez naloga nadležnih tužilaca ne mogu se primjenjivati specijalne aktivnosti. Ja bih dozvolio ljudima da posao obave profesionalno do kraja. Nedodirljivih nema, radićemo sve kako treba, ali moramo da znamo da ne možemo da se preplićemo u nadležnostima", rekao je Abazović.

Bonus video: